Termeni medicali utili farmacistilor

Rezumat: 
Vom continua in acest numar sa explicam termenii medicali pe care ii consideram utili pentru a mentine o relatie cat mai benefica in aria terapeutica intre pacient si farmacist.

Abstract:
In this edition we will continue to explain the medical terms that we consider efficient to maintain a good relation between the patient and the pharmacist in the therapeutic field.
Amnezie
Presupune pierderea capacitatii de a memora informatii si/sau de a le reda. Memoria poate prezinta doua stadii: pe termen scurt si pe termen lung. In primul stadiu nu se retine informatia decat cateva secunde sau cateva minute. Al doilea tip inregistreaza indefinit elementele. Amnezia este cauzata de o afectiune sau o leziune a zonelor cerebrale legate de functiile memoriei. De asemenea, poate fi provocata de o afectiune degenerativa, cum este maladia Alzheimer, si alte forme de dementa, de infectii (encefalita), de un deficit de vitamina B1, la alcoolici antrenand o encefalita alcoolica, un accident vascular cerebral sau o hemoragie subarahnoidiana. Amnezia poate aparea si in cadrul unei afectiuni psihotice/psihice. Majoritatea amneziilor prezinta un semn in memorie mai mult sau mai putin semnificativ, iar inainte de debut, o leziune cerebrala. Amnezia retrograda este caracterizata prin imposibilitatea evocarii amintirilor. In general, aceasta pierdere dispare incetul cu incetul. Un bolnav poate sau nu sa fixeze noi informatii dupa un accident vascular cerebral.

Amniocenteza
Reprezinta un procedeu de diagnostic care consta in prelevarea lichidului amniotic din sacul amniotic ce contine fatul. In lichidul amniotic se pot decela anomaliile fetale, cum este mongolismul, o anomalie cromozomiala. Amniocenteza permite decelarea si a altor anomalii cromozomiale: maladia Tay-Sachs, tulburari de dezvoltare (spina-bifida). Totodata, pot fi decelate si confirmate maladii fetale, precum maladia hemolitica si se poate prevedea o afectiune respiratorie. Tehnica amniocentezei se efectueaza intre a 16-a si a 18-a saptamana de sarcina. Dupa o ecografie, se preleveaza 20-30 ml de lichid amniotic. Interventia se executa dupa anestezie, apoi gravida trebuie sa stea in repaus 24 de ore. Lichidul amniotic se analizeaza din punct de vedere biochimic in vederea depistarii spinei-bifide si se efectueaza o cultura cromozomiala pentru cercetarea eventualelor anomalii fetale. O cultura cromozomiala necesita 4 saptamani de studiu, rezultatul fiind cunoscut dupa 20 de saptamani. Amniocenteza mareste riscul de avort si ruptura prematura a membranelor, riscul fiind in jur de 0,5%. Acest examen este aplicat de regula femeilor peste 35 de ani care risca sa nasca un copil cu mongolism sau celor care prezinta cazuri de anomalii in istoria familiala.

Amigdale
Sunt doua formatiuni situate in spatele faringelui, de o parte si de alta a omusorului. Ele au un rol important in sistemul de aparare a organismului, in special impotriva infectiilor respiratorii, fiind constituite din tesut limfoid. Amigdalele se maresc pana la varsta de 7 ani, apoi se diminueaza. Amigdalita este o infectie frecvent intalnita la copii, iar flegmonul amigdalian antreneaza uneori complicatii grave. Amigdalectomia este recomandata in jurul varstei de 4-5 ani. Dupa operatie se pot produce sangerari si pot aparea dureri de gat si de urechi. In acest caz trebuie administrat un analgezic, iar regimul alimentar trebuie sa contina lichide. Durerile de glutitie pot persista 2-3 saptamani de la operatie. Dupa interventie, bolnavul trebuie sa stea 24 de ore culcat lateral.

Analeptic
Medicament care stimuleaza respiratia, fiind folosit in tratamentul apneei (absenta respiratiei) la nou-nascuti, in insuficientele respiratorii cauzate de un supradozaj medicamentos sau dupa o anestezie generala. Analepticele stimuleaza centrul respirator constituit dintr-un grup de terminatii nervoase din trunchiul cerebral care regularizeaza viteza si volumul respirator.

Analgezic
a) Analgezice non-narcotice (centrale): acetofenona, aspirina, salicilatul de sodiu. Se administraza nu mai mult de 48 de ore in durerile slabe.
b) Analgezice narcotice (centrale): codeina, meperidina, morfina, pentazocina, propexifenele.
In cazul unei infectii sau inflamatii se produc prostaglandine, substante chimice care declanseaza transmiterea semnalelor dureroase la creier. Non-narcoticele (cu exceptia paracetamolului) impiedica productia de prostaglandine. Paracetamolul blocheaza influxul nervos dureros in creier, impiedicand astfel perceptia durerii. Narcoticele actioneaza ca endorfinele, blocand influxul dureros in punctele specifice ale creierului Si maduvei spinarii. Prostaglandinele se fixeaza pe receptorii opiacei, site specifice de pe suprafata celulelor creierului si maduvei. Daca nu este blocata, durerea se transmite de la o celula nervoasa la alta si creierul interpreteaza aceste semnale.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.