Manifestare stiintifica – In memoriam Profesorului Doctor Docent Martian Cotrau

In zilele de 4-6 Aprilie a.c. s-au desfasurat la Iasi, lucrarile celei de a XXII-a Reuniune Anuala a Societatii Romane de Istoria Farmaciei (SRIF), dupa cum se observa si in prima imagine.

Manifestarea a fost dedicata memoriei Profesorului Doctor Docent Martian Cotrau (31.08.1923-07.04.1998), primul presedinte al SRIF (1991-1994). In mesajul de Bun Venit adresat participantilor se spune: „Desfasurarea la Iasi a ….acestei manifestari stiintifice (n.n.)…. constituie pentru Facultatea de Farmacie din Iasi o mare onoare si un prilej de profunda recunostinta”. Programul stiintific a cuprins 54 lucrari (27 comunicari verbale; 27 postere), cu 84 autori si coautori.

La Sesiunea de comunicari (I), In memoriam Profesor Dr. Doc. Martian Cotrau, s-au prezentat 7 lucrari, dintre care a doua, cu titlul Amintiri a fost sustinuta de Domnul Prof. Dr. Doc. Ioan Grecu din Cluj (n. Oct. 1919). Participantii la reuniune au remarcat vitalitatea profesorului nonagenar. Din partea conducerii SRIF, s-a atribuit Domnului profesor Diploma de Excelenta, pentru intreaga activitate in domeniul istoriei farmaciei (al doilea Presedinte SRIF, 1994-1998; prezent cu comunicari la toate manifestarile stiintifice).

Profesorului M. Cotrau i-au fost dedicate si trei postere, precum si comunicarea cu titlul „Cronometrul anilor si varsta” (Sesiunea IV).

O tema deosebit de importanta a fost Aniversarea a 20 ani de fraternitate cu Societatea Catalana de Istoria Farmaciei (SCHF- Societat Catalana d’Història de la Farmàcia).

Sesiunea a doua stiintifica din data de 04 Aprilie (Program pag. 8-9), a tratat aceasta tema, cu subiectele:
–         Prietenie si Fraternitate – 20 ani de la semnarea Protocolului de infratire …
–         20 de ani de la semnarea Protocolului de infratire cu Societatea Catalana de Istoria Farmaciei,
–         20 ani de la infratirea Societatii Romane de Istoria Farmaciei cu Societatea Amicii Istoriei si Stiintei Farmaceutice Catalane.

De asemenea Posterul P06, are ca subiect Patrimoniu literar -stiintific catalan in Fondul documentar al Colectiei Conf. Dr. Farm. Zisi St. Farsirotu”, la Facultatea de Farmacie din Bucuresti.

Momente deosebite, incarcate de emotie, au fost acelea in care s-a conferit organizatorilor Brevetul si Medalia „Prof. Dr. Al. Ionescu-Matiu” (Prof. Dr. Elena Butnaru; Conf. Dr. Luminita Agoroaiei) si diplome de excelenta (Facultatii si Decanlui – Prof. Dr. Monica Hancianu, Prof. Dr. Antonia Poiata, Colegiului Judetean al Farmacistilor si presedintelui, Farmacist primar Gabriela Streit).

Concluzii
Organizatorii au reusit sa faca in cele trei zile de reuniune, zile de mare sarbatoare la Facultatea de Farmacie din Iasi, prin munca lor neobosita, timp de mai multe luni.
Programul social, bine ales si bine organizat, a oferit participantilor, noi invataminte si „file” de istorie despre minunatul oras, in prezent centru cultural si economic al tarii, centrul academic al Moldovei, cu peste 60 000 de studenti.

11.04.2013                   (Material informativ: Prof. Dr. Farm. Ana CARATA)

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.