Acid acetilsalicilic

Medicamente/dispozitive medicale

 • ACESIL T (Farmacom SA, România), Compr. 500 mg.
 • ACID ACETILSALICILIC, BIOFARM/LABORMED/MCC/SANOSAN/SANTA/SOLACIUM/ZENTIVA/RICHTER. Compr. 500 mg.
 • ALKA‑SELTZER (Bayer SRL, România), Compr. eferv. 324 mg;
 • ASAPRIN, –T (AC Helcor SRL, România), Compr. 500 mg.
 • ASPIMAX, – T (Laropharm SRL, România), Ac. acetilsalicilic 500 mg. Carbonat calciu 250 mg. Compr.
 • ASPIRIN (Bayer SRL, România), Compr. 500 mg.

Indicații

Medicaţie simptomatic patogenică în afecţiuni virale acute ale căilor respiratorii, dureri de intensitate uşoară la moderată, nevralgii, artralgii, mialgii, entorse, luxaţii, dureri postoperatorii, dismenoree, cefalee. Reumatism poliarticular acut, poliartrită reumatoidă.

Doze și mod de administrare

Oral, după masă. Ca analgezic‑antipiretic: 300–900 mg la 4–6 ore (max. 4 g/zi). Ca antiinflamator: 3–4 g pe zi, în 3–4 prize. Comprimatele se înghit întregi, cu o cantitate mare de apă.

Reacții adverse

Pirozis, gastralgii, greaţă, vărsături, microhemoragii gastrice (începând de la doza de 25 mg de 2 ori/zi). Reacţiile adverse digestive sunt mai mici prin administrare după masă şi cu preparate cu ac. acetilsalicilic solubile sau tamponate. Retenţie hidrosalină, agravarea astmului bronşic, alergii cutanate, tulburări de echilibru, favorizarea hemoragiilor. La copiiI cu varicelă sau influenza poate produce sindromul Reye.

Contraindicații

Hipersensibilitate la substanța activă, salicilați sau excipienți. Gastrite, ulcer gastroduodenal. Insuficienţă cardiacă, hepatică sau renală severă. Diateză hemoragică, deshidratare, deficit G6PD. Antecedente de astm la salicilaţi sau AINS. Administrarea cronică în trimestrul 3 determină prelungirea sarcinii şi travaliului, hemoragii la mamă şi nou‑născut, închiderea prematură a canalului arterial. Afecțiuni virale la copii sub 12 ani.


Medicamente/dispozitive medicale

 • ACID ACETILSALICILIC RICHTER/ KRKA/ SANDOZ. Compr. 75 mg; 100 mg.
 • ALUPIRIN (Labormed Pharma SA, România), Compr. gastrorez. 75 mg.
 • ASAPRIN CARDIO (AC Helcor Pharma SRL, România), Compr. film. gastrorez. 100 mg.
 • ASPENTER (Terapia SA, România), Compr. gastrorez. 75 mg; 100 mg.
 • ASPIFOX (Actavis Group PTC EHF, Islanda), Compr. gastrorez. 75 mg; 100 mg.
 • ASPIMAX CARDIO (Laropharm SRL, România), Compr. gastrorez. 75 mg.
 • ASPIRIN CARDIO (Bayer, România), Compr. gastrorez. 100 mg.
 • MIO ASS (Polisano Pharmaceuticals SRL, România), Compr. gastrorez. 75 mg.
 • PROTECARDIN (Biofarm SA, România), Compr. gastrorez. 75 mg. Compr. 100 mg.
 • ROMPIRIN E (Antibiotice SA, România), Compr. film. gastrorezist. 100 mg.
 • SANTEPIRIN (Laropharm SRL, România), Compr. gastrorez. 75 mg.
 • THROMBO ASS (Lannacher Heilmittel GmbH, Austria), Compr. gastrorez. 50; 75 mg; 100 mg. Ct. x 30, 100

Indicații

Reducerea riscului de infarct miocardic la pacienţii cu angină pectorală.
Profilaxia recidivei infarctului miocardic. Profilaxia trombozelor după angioplastie, de exemplu bypass coronarian. Profilaxia secundară după accidente ischemice cerebrale tranzitorii şi infarct cerebral. Profilaxia evenimentelor cardiovasculare la pacienţii cu diabet zaharat cu risc cardiovascular ridicat. Reducerea ocluziilor vasculare în arterita obliterantă.

Doze și mod de administrare

Oral. Pentru acţiunea antiagregantă plachetară au fost recomandate doze dispuse între valori largi, de la 81–325 mg într o priză zilnică sau la 2 zile, până la 500 mg la 2–3 zile. Doza de 325 mg o dată la 2 zile scade semnificativ riscul infarctului de miocard dar creşte puţin riscul şocului hemoragic.

Reacții adverse

Epistaxis, sângerări gingivale şi cutanate cu prelungirea timpului de sângerare. Risc de sângerare în cazul intervențiilor chirurgicale. Reacții de hipersensibilitate. Dureri abdominale, pirozis, greaţă, vărsături, diaree,
dispepsie, sângerări gastrointestinale precum şi ulcere gastrointestinale. Rinită, dispnee.

Contraindicații

Hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic, alți salicilați sau la oricare dintre excipienţi. Antecedente de astm bronşic cauzat de salicilaţi sau alte substanțe cu un mecanism de acțiune similar, în special analgezice nesteroidiene / antireumatice (AINS). Ulcer gastric sau duodenal activ.
Antecedente de sângerări gastrointestinale sau perforații legate de tratamente anterioare cu AINS. Ulcer peptic sau hemoragie gastrointestinală recurente active sau în antecedente (2 sau mai multe
episoade distincte dovedite de ulcerații sau sângerări). Diateză hemoragică, trombocitopenie, hemofilie. Insuficienţă renală severă. Insuficienţă hepatică severă. Insuficienţă cardiacă severă. Tratament concomitent cu metotrexat în doze de 15 mg săptămânal sau mai mari. Ultimele 3 luni de sarcină. Hiperoxalurie.

Cuvinte-cheie:

Caută un medicament

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

  Comentarii

  Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.