Citarabină

Medicamente/dispozitive medicale

  • ALEXAN (Ebewe Pharma GES.M.B.H. NFG.KG, Austria). Sol. inj. 20 mg/ml, 50 mg/ml.
  • CITARABINĂ ACCORD (Accord Healthcare Limited, Marea Britanie). Sol. inj./perf. 20 mg/ml.
  • CITARABINĂ KABI 100 mg/ml (Fresenius Kabi SRL, România).   Sol. inj./perf. 100 mg/ml.
  • CITARABINĂ TEVA 100 mg/ml (Teva Pharmaceuticals S.R.L., România). Sol. inj./perf. 100 mg/ml.
  • DEPOCYTE (Pacira Ltd, Marea Britanie). Susp. inj. 50 mg/5 ml.

Indicații

Pentru inducerea remisiunii în leucemia mieloidă acută la adulţi şi pentru alte tipuri de leucemii acute, la adulţi, adolescenţi şi copii.

Doze și mod de administrare

Tratament permanent: Injecţie rapidă – 2-4 mg/kg şi zi, 10 zile, sau 0,5-1,0 mg/kg şi zi în perfuzie cu durata de până la 24 de ore. Tratament intermitent: 3-5 mg/kg/zi intravenos zilnic, timp de cinci zile consecutiv. După o perioadă de pauză de două până la nouă zile, se administrează un nou ciclu, sau 100-200 mg/m2 per 24 de ore, perfuzie continuă timp de 5-7 zile în monoterapie sau în asociere cu alte citostatice.

Reacții adverse

Infecţii. Neutropenie, leucopenie, trombocitopenie, anemie. Influențe cerebeloase sau cerebrale, cu deterioare a nivelului de conștiență, dizartrie, nistagmus. Conjunctivită hemoragică reversibilă (fotofobie, senzație de arsură, tulburări vizuale, lacrimație accentuată), keratită. Disfagie, dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, inflamație sau ulcerație orală/anală. Efecte reversibile asupra ficatului, cu creșterea concentrațiilor enzimelor. Eritem, dermatită buloasă, urticarie, vasculită, alopecie. Insuficiență renală, retenție urinară. Febră, tromboflebită la locul de administare.

Contraindicații

Hipersensibilitate la citarabină sau la oricare dintre excipienţi. Anemie, leucopenie şi trombocitopenie de etiologie non-malignă. Encefalopatii degenerative şi toxice, în special după utilizarea metotrexatului sau după tratament cu radiaţii ionizante.

Cuvinte-cheie:

Caută un medicament

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
Comentarii

Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Politica de confidentialitate