Isotretinoin

Medicamente/dispozitive medicale

  • ROACCUTANE ® (Roche România SRL, România), Caps. moi 10 mg.
  • SOTRET ® (Terapia SA, România), Caps. moi 10 mg; 20 mg.
  • ISOTRETINOIN (Terapia SA, România), Caps. moi 10 mg; 20 mg.

Indicații

Acnee severă, (acnee nodulară, acnee conglobată, acnee susceptibilă a antrena cicatrici definitive), rezistentă la cure corecte de tratament clasic cu antibiotice sistemice şi tratament topic.

Doze și mod de administrare

Oral. Iniţial 0,5–1 mg/kg/zi în 2 prize, după masă, primele 4 săptămâni. Se ajustează la 100–200 mcg/kg/zi (bolnavi sensibili) sau 2–3 mg/kg/zi (bolnavi rezistenţi) crescând doza treptat la 2–3 săptămâni. Tratamentul de întreţinere durează 16–24 săptămâni. Dincolo de o doză cumulată de 120–150 mg/kg nu se obţine un beneficiu notabil. După altă schemă de tratament, iniţial 0,5 mg/kg/zi timp de 4 săpt. Pacienţii cu efecte benefice continuă cu aceeaşi doză tot tratamentul. Cei cu rezultate slabe sau nule, dar cu toleranţă bună, cresc doza la 1 mg/kg/zi pentru restul tratamentului. Cei cu intoleranţă scad doza până la 0,1–0,2 mg/kg/zi. Durata trat. 4–6 luni. Nu se indică cure repetate.

Reacții adverse

Anemie, trombopenie, neutropenie, cefalee, blefarită, conjunctivită, iritaţie oculară, epistaxis, rinofaringită, creşterea transaminazelor, dermită, descuamare, prurit, artralgie, mialgie, creşterea colesterolului şi trigliceridelor, risc de tulburări psihiatrice.

Contraindicații

Femeie la vârsta procreerii, insuficiență hepatică, hiperlipemie, alergie la ulei de arahide şi de soia, acnee prepubertară, copii sub 12 ani.

Caută un medicament

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.