Terapia biologică în poliartrita reumatoidă

Adalimumab este un MAB (monoclonal antibodies) de tip IgG1 anti-TNF-α, complet uman. A fost obținut prin tehnici biologice complexe, astfel  încât adalimumab nu se deosebește structural și funcțional de IgG1 umană și are timp de înjumătățire ca acesta (aproximativ două săptămâni). Acest MAB are o mare afinitate și specificitate pentru TNF-α și nu interacționează cu alte citokine. Își exercită efectul prin blocarea TNF-α și împiedicarea legării sale de receptorii celulari specifici.

Eficacitatea și siguranța administărării sale a fost evaluată în mai multe studii mari, multicentrice, randomizate, controlate.

Adalimumabul este folosit pentru a reduce simptomele poliartritei reumatoide moderate sau severe (poate fi administrat singur sau în combina?ie cu alte medicamente), artritei juvenile idiopatice (la copiii de peste 4 ani), artritei psoriatice, spondilitei anchilozante, bolii Crohn (care nu răspunde la tratamentul convențional).

Se folosește după ce unul sau mai multe DMARD (disease modifying antirheumatic drugs) au fost administrate și evoluția a fost nefavorabilă sau nu au fost tolerate. Acesta acționează destul de rapid și pare a fi bine tolerat. În cazul în care se administrează concomitent cu metotrexatul, acesta din urmă poate reduce absorbția adalimumabului cu 29-49%. Cu toate acestea, nu este necesară ajustarea dozei de inhibitor de TNF-α.

Adalimumabul este ambalat în seringi preumplute de 0,8 ml care conțin 40 mg de substanță activă, pentru o singură administrare. Înainte de întrebuințare trebuie ținut la frigider, la 2-8 grade (nu înghețat) și ferit de lumină.

Doza recomandată este de 40 mg la fiecare două săptămâni, administrarea făcându-se subcutant.

Ca orice alt medicament, pe lângă efectele benefice, pot apărea și efecte secundare. Dintre acestea pot fi enumerate următoarele:

 • infecții – înainte de începerea tratamentului se fac investigații pentru depistarea unei posibile infecții tuberculoase. Dacă există un risc crescut de infecție, pacientul trebuie monitorizat pe întreaga perioadă a tratamentului;
 • anumite tipuri de cancer – din această categorie fac parte limfoamele (pacienții cu poliartrită reumatoidă au predispoziție de a dezvolta limfoame);
 • reacțiile alergice;
 • reactivarea hepatitei B la pacienții purtători ai acestui virus;
 • tulburări la nivelul sistemului nervos: parestezii la nivelul membrelor superioare și inferioare, vertij;
 • tulburări la nivel sangvin;
 • reacții imune de tipul sindrom lupus-like.

Administrarea adalimumabului la femeile însărcinate nu a fost bine studiată. De aceea, se recomandă întreruperea administrării în cazul unei sarcini. Acest medicament poate interacționa cu vaccinurile vii și alți inhibitori de TNF-α.

Bibliografie:

 1. Weinblatt M. E. et al. Adalimumab, a fully human anti-tumor necrosis factor-a monoclonal antibody alpha for the treatment of rheumatoid arthritis in patients taking concomitant methotrexate. Arthritis and Rheumatism, 2003, 48(1): 35–45;
 2. Van de Putte L. B. A. et al. Efficacy and safety of adalimumab as monotherapy in patients with rheumatoid arthritis for whom previous disease modifying antirheumatic drug treatment has failed. Annals of the Rheumatic Diseases, 2004, 63(5): 508–516.
 3. Barrera P., Joosten L., den Broeder A., van den Putte L., van Riel P. Effects of treatment with a fully human anti-tumor necrosis factor alpha monoclonal antibody on the local and systemic homeostasis of interleukin 1 and TNF-alpha in patients with rheumatoid arthritis. Ann Rheum Dis, 2001, 60:660-9;
 4. Weinblatt M., Keystone E., Furst D., Kavanaugh A., Chartash E., Segurado O., long term efficacy and safety of adalimumab plus methotrexate in patients with rheumatoid arthritis: ARMADA 4 year extended study. Annals of Internal Medicine, 2006, 65:753-9.

Catedra de Toxicologie, Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila”, București

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

  Comentarii

  Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.