Tolperisonul, indicații terapeutice și precauții actualizate

Tolperisonul este un agent miorelaxant cu acţiune centrală, introdus în practica medicală începând din anii ’60, pentru tratamentul simptomatic al spasmelor musculare şi al spasticităţii produse de diferite afecţiuni. Avantajul său principal constă în capacitatea de a trata eficient spasmul muscular reflex dureros fără efectele secundare tipice altor relaxante musculare active la nivel central. Totuşi, pe parcurs, administrarea de tolperison a dovedit un risc crescut de reacţii de hipersensibilitate.

Tolperisonul și reacțiile de hipersensibilitate

Iniţial, în rândul indicaţiilor terapeutice ale tolperisonului au fost incluse afecţiuni neurologice precum scleroza multiplă, afecţiuni locomotorii asociate cu coloana vertebrală şi articulaţiile mari, afecţiuni vasculare, cât şi alte circumstanţe ca recuperarea după intervenţii chirurgicale ori boala Little [1]. Ca urmare a raportării a numeroase reacţii de hipersensibilitate severe în perioada postautorizare, indicaţiile şi precauţiile legate de administrarea tolperisonului au fost revizuite şi modificate în anul 2012. Astfel, indicaţia terapeutică on-label a rămas tratamentul simptomatic al spasticităţii după accident vascular cerebral la adulţi [2].

Tolperisonul, mod de acțiune și efecte

Mecanismul de acţiune al acestui agent terapeutic nu este înţeles în toate aspectele sale, posibil, şi din cauza necunoaşterii depline a patofiziologiei spasticităţii [3]. Tolperisonul prezintă o afinitate predilectă pentru ţesutul nervos, atingând concentraţia cea mai mare în ţesutul cerebral, măduva spinării şi nervii periferici. Efectul său cel mai semnificativ constă în acţiunea inhibitorie asupra căilor reflexe spinale [3]. Coroborat cu o acţiune inhibitorie asupra căilor de control descendente, aceste efecte reprezintă principala cale de acţiune ce poate fi atribuită utilităţii terapeutice a tolperisonului [2]. Prin reducerea acestor impulsuri, se presupune că se reduce contracţia musculară, ajutând la atenuarea rigidităţii [1].

Tolperisonul – structură chimică

În ceea ce priveşte structura chimică a tolperisonului, aceasta este asemănătoare cu cea a lidocainei. Asemenea acestui anestezic local, tolperisonul exercită un efect de stabilizare a membranei şi de depresie a excitabilităţii electrice a neuronilor motori şi a aferenţelor primare. Direct proporţional cu doza, canalele de sodiu voltaj dependente sunt inhibate. Au fost demonstrate efecte inhibitorii şi asupra canalelor de calciu voltaj dependente, sugerând că tolperisonul poate, de asemenea, reduce eliberarea neurotransmiţătorilor, suplimentar acţiunii de stabilizare a membranei. Totodată, tolperisonul are şi unele proprietăţi antagoniste alfa-adrenergice şi anti-muscarinice [2].

Tolperisonul, indicații revizuite în 2012

În iunie 2012, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a finalizat o evaluare a siguranţei şi eficacităţii tolperisonului. Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman al EMA (CHMP) a concluzionat că beneficiile medicamentelor care conţin tolperison cu administrare orală continuă să fie mai mari decât riscurile asociate, însă utilizarea acestora trebuie limitată la tratamentul adulţilor cu spasticitate post-AVC. De asemenea, comitetul a recomandat ca autorizaţiile de introducere pe piaţă pentru preparatele injectabile cu tolperison să fie retrase în statele UE [1].

Dovezile privind beneficiile tratamentului cu tolperison la pacienţii cu tonus muscular crescut pe fondul altor afecţiuni locomotorii decât spasticitatea survenită după accident vascular cerebral au rămas controversate. Deşi unele studii au prezentat rezultate pozitive în privinţa unora din parametrii testaţi, alte studii nu au reuşit să dovedească beneficiile tolperisonului în aceste afecţiuni [2].

Riscurile și precauțiile administrării

Reacţiile adverse raportate cel mai frecvent (50-60% din total) după punerea pe piaţă a tolperisonului au fost cele de hipersensibilitate, care au variat de la reacţii cutanate uşoare la reacţii sistemice severe, inclusiv şoc anafilactic. Printre reacţiile adverse mai puţin frecvente se numără pierderea poftei de mâncare, tulburările de somn, durerile de cap, ameţeala, hipotensiunea arterială, disconfortul abdominal, diareea, uscăciunea gurii, dispepsia, greaţa, slăbiciunea sau durerea musculară, durerile la nivelul extremităţilor, slăbiciunea, oboseala [2].

Acest medicament este contraindicat în caz de hipersensibilitate la tolperison ori la substanța înrudită chimic, eperisona, sau la oricare dintre excipienții enumeraţi în prospect. Administrarea tolperisonului nu este recomandată la pacienții cu insuficiență hepatică severă sau insuficiență renală severă. De asemenea, nu se administrează preparate cu tolperison la pacienţii cu miastenia gravis ori la femeile care alăptează [2].

Bibliografie:

1.Agenţia Europeană pentru Medicamente – Întrebări şi răspunsuri privind evaluarea medicamentelor care conţin tolperison; 21 ianuarie 2013, EMA/673365/2012 rev.1, EMEA/H/ A-31/1311; www.ema.europa.eu.

2.Agenţia Naţională a Medicamentului – Mydocalm, Rezumatul caracteristicilor produsului, anexa 2, AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 7642/2015/01; www.anm.ro.

3.K. Tekes – Basic Aspects of the Pharmacodynamics of Tolperisone, A Widely Applicable Centrally Acting Muscle Relaxant; Open Med Chem J. 2014; 8: 17–22; www.ncbi.nlm.nih.gov.

 

Asistent de farmacie

Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.