Beneficiile terapeutice ale uleiului de tea tree (Melaleuca alternifolia)

Uleiul de tea tree este unul dintre remediile care a câștigat o popularitate considerabilă în zilele noastre. În ultimele decenii, prin intermediul analizelor chimice și a mai multor studii clinice complexe, a devenit posibilă evidențierea siguranței, eficacității și toleranței uleiului de tea tree, precum și a beneficiilor terapeutice ale formulărilor care conțin ulei de Melaleuca alternifolia. Uleiul de tea tree prezintă o compoziție chimică complexă, conținând în principal numeroase monoterpene. Terpinen-4-ol, componenta chimică majoră a uleiului de Melaleuca alternifolia, a demonstrat proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare puternice. Dovezi științifice clare susțin în prezent activitatea antimicrobiană și antiinflamatoare a uleiului de tea tree, evidențiindu-se utilitatea sa ca agent antimicrobian topic, dar și eficiența în cazul altor maladii. Proprietățile terapeutice benefice fac din uleiul de tea tree un produs natural, utilizat azi cu succes în industria farmaceutică și în cea cosmetică.

Uleiul de tea tree – prezentare generală

Prin distilarea cu aburi a frunzelor și a ramurilor terminale ale plantei Melaleuca alternifolia (Maiden și Betche) se obține uleiul esențial de tea tree (Aetheroleum melaleucae alternifoliae), cu remarcabile proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare [1].  Flora australiană este bogată în copaci și arbuști din familia Myrtaceae. Genul Melaleuca conține sute de specii individuale, cu o multitudine de compuși uleioși prezenți în frunze [2]. Numele de arbore de ceai (tea tree) este folosit de australieni pentru a se referi la mai multe specii indigene, ca de exemplu Leptospermum, Melaleuca și Neofabricia. Pentru o diferențiere cât mai clară, se folosește denumirea științifică „Melaleuca alternifolia” [2]. Tea tree sau Melaleuca alternifolia este un copac care nu depășește 6 m înălțime, cu frunze înguste, alternate, fiind în întregime o plantă glabră [1]. Partea de interes a Melaleuca alternifolia este uleiul esențial, care se prezintă ca un lichid care variază de la incolor până la galben pal, cu miros de nucșoară [1], insolubil în apă, solubil în două volume de etanol 85% la 20 °C [3].

Compoziția chimică a uleiului de tea tree este variată, conținând diverse monoterpene,  sesquiterpene, precum și compuși aromatici [3]. Compușii chimici majoritari, în proporție de 80 – 90%, din uleiul de tea tree sunt monoterpenele: terpinen-4-ol, α-terpinen, γ-terpinen, 1,8-cineol, p-cimen, α-terpineol, α-pinen, terpinolen, limonen, sabinen. Mai mulți factori, ca de exemplu  clima, vârsta frunzelor, durata distilării, influențează în mod considerabil conținutul natural al monoterpenelor din uleiul de tea tree [3].

Componenta majoritară (aproximativ 29 – 45%), cu un efect biologic terapeutic benefic, în principal antimicrobian și antiinflamator, este terpinen-4-ol. Un alt compus chimic activ notabil din compoziția uleiului de tea tree este 1,8-cineol (eucalyptol) (4,5 – 16,5%) [1], cu efecte mucolitice și analgezice benefice, dar responsabil și pentru inducerea unor reacții alergice cutanate nedorite.

[+]-Terpinen-4-ol [C10H18O]

      1,8-Cineol [C10H18O]

Oxigenul atmosferic, lumina și temperaturile mai ridicate acționează asupra compoziției chimice a uleiului de tea tree prin scăderea semnificativă a cantităților de α-terpinen, γ-terpinen, terpinolen, precum și prin creșterea de până la zece ori a valorii de p-cimen, produs al degradării oxidative. Controlul unei depozitări și prelucrări cât mai sigure a uleiului de tea tree se poate realiza prin măsurarea conținutului de p-cimen [3].

                        p-Cimen [C10H14]

În urma proceselor de oxidare degradativă, apar în compoziția uleiului de tea tree peroxizi, endoperoxizi (ascaridol) și epoxizi, precum și 1,2,4-trihidroximentan, un posibil produs  sensibilizator cutanat [3].

                                                              Ascaridol                                                                   

1,2,4-Trihidroximentan

Beneficiile terapeutice ale uleiului de tea tree

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) evidențiază mai multe aspecte privind utilizarea medicinală a uleiului de tee tree. Tratamentul simptomatic al arsurilor, stomatitei și amigdalitei, gingivitei, nazofaringitei, congestiei sinusurilor, tusei și răcelii, psoriazisului, impetigo, colitei face parte din categoria utilizărilor descrise în medicina populară, care nu sunt susținute de date experimentale sau clinice [1]. Uleiul de tea tree poate fi utilizat în medicină ca antiseptic și dezinfectant pentru tratarea rănilor, corespunzător prevederilor din farmacopei și metodelor medicale tradiționale [1]. Date clinice susțin utilizarea uleiului de tea tree în tratamentul simptomatic al afecțiunilor cutanate comune precum furunculoza, onicomicoza, tinea pedis, bromhidroza, dar și în tratamentul cistitei, cervicitei, respectiv vaginitei provocate de Trichomonas vaginalis sau Candida albicans [1].

Conform concluziilor din 2017 ale Comitetului pentru produse medicinale din plante (Committee on Herbal Medicinal Products – HMPC) al Agenției Europene pentru Medicamente (European Medicines Agency – EMA), uleiul de tea tree poate fi utilizat în anumite indicații specificate, exclusiv pe baza utilizării sale îndelungate. HMPC recomandă folosirea uleiului de tea tree în diverse preparate pentru tratamentul rănilor superficiale, mușcăturilor de insecte, furunculelor mici, acneei ușoare, pentru ameliorarea mâncărimii și iritației ușoare a piciorului de atlet (athletic foot/ciuperca piciorului) și pentru tratamentul inflamației minore a mucoasei bucale [4].

Uleiul de tea tree – farmacologie experimentală

Activitatea antimicrobiană

Până în prezent, mai multe studii au demonstrat capacitatea uleiului de tea tree de a inhiba dezvoltarea in vitro a Escherichia coli și Enterococcus faecium rezistente la vancomicină, Staphylococcus aureus, Staphylococcus aureus meticilino-rezistent și a unei varietăți de specii de Streptomyces [1]. Componentele chimice principale ale uleiului de tea tree (terpinen-4-ol, α-terpinen, γ-terpinen, 1,8-cineol) inhibă creșterea in vitro inclusiv a Candida albicans, Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum, Microsporum canis, Malassezia furfur, Cryptococcus neoformans, Pityrospermum ovale, Trichosporon cutaneum [1].

Evaluarea activității antimicrobiene a uleiului de M. alternifolia s-a realizat prin anumite studii, făcându-se comparații cu fenolul (acid carbolic), luat ca dezinfectant, antiseptic de referință. Într-un test cunoscut sub numele de coeficientul Rideal-Walker (RW), activitatea antimicrobiană a uleiului de tea tree a fost evaluată ca fiind de 11 ori mai mare decât cea a fenolului [5].

Mecanismul acțiunii antimicrobiene a uleiului de tea tree

Primul pas în identificarea mecanismului prin care uleiul de tea tree are acțiune antimicrobiană a constat în investigarea membranelor externe microbiene, membranele lipofile ale microorganismelor constituind ținta principală pentru uleiul de tea tree.

S-a studiat reducerea densității optice (deteriorarea membranei microbiene de către agentul antimicrobian, respectiv uleiul de tea tree în acest caz) în suspensii microbiene. În cazul tratamentelor efectuate pe suspensii cu Cadida albicans, Escherichia coli, respectiv Staphylococcus aureus, s-a ajuns la concluzia că membrana microbiană este un loc de acțiune al uleiului de tea tree. În cazul Escherichia coli s-au remarcat reduceri semnificative ale densității optice. S-a constatat și faptul că prezența agentului de chelare EDTA ar spori acțiunea uleiului de tea tree asupra membranei celulare a Escherichia coli [6].

Observarea scurgerii acizilor nucleici din celulele tratate a reprezentat a doua modalitate prin care s-a examinat mecanismul acțiunii antimicrobiene a uleiului de tea tree asupra membranei externe microbiene. Acizii nucleici (elementele de bază ale materialului genetic, ADN și ARN) nu se scurg din celulă în cantități semnificative în cazul celulelor sănătoase, a căror membrană celulară este intactă. În urma compromiterii integrității membranei celulare microbiene și scurgerii acizilor nucleici din celulă în fluidul din jur, aceștia se pot detectat prin măsurarea densității optice la 260 nm [6]. Rezultate semnificative s-au remarcat în cazul suspensiilor de Staphylococcus aureus, unde prima serie de experimente a demonstrat că membranele celulare nu erau lizate de concentrațiile tratamentului cu ulei de tea tree. În cazul studierii a 32 de celule, tratamentul cu concentrații minime inhibitorii (CMI) de α-terpineol, 1,8-cineol, terpinen-4-ol și linalol a determinat apariția unui material absorbant de 260 nm în exteriorul celulelor, de unde și concluzia că materialul genetic se pierde din celulă printr-o membrană deteriorată [6].

Informații suplimentare au fost obținute prin microscopia electronică a celulelor tratate cu terpinen-4-ol, la concentrație minimă inhibitorie. Deteriorarea indusă de terpinen-4-ol în cazul Escherichia coli a fost foarte evidentă prin microscopia electronică, deoarece s-a manifestat prin apariția celulelor „fantomă” goale,  confirmându-se astfel sensibiltatea la liză a Escherichia coli [6].

Acțiunea antibacteriană

O gamă largă de bacterii a fost testată pentru susceptibilitatea la uleiul de tea tree. S-a concluzionat că pierderea materialului intracelular, incapacitatea de a menține homeostazia și inhibarea respirației bacteriilor după tratamentul cu uleiul de tea tree sunt în concordanță cu un mecanism de acțiune care implică pierderea integrității și funcției membranei bacteriene. În cazul majorității studiilor efectuate, activitatea antibacteriană a uleiului de tea tree a fost determinată folosind metode de diluare cu agar sau bulion. S-a remarcat și faptul că, în cea mai mare parte, activitatea antibacteriană a uleiului de tea tree este de natură bactericidă, la concentrații mai mici fiind bacteriostatică [5].

Acțiunea antifungică

Investigații finalizate recent cuprind date despre susceptibilitatea fungilor la uleiul de tea tree, arătând că o serie de drojdii, dermatofiți și alte ciuperci filamentoase sunt susceptibile la uleiul de Melaleuca alternifolia. Studiile care investighează mecanismele acțiunii antifungice s-au concentrat aproape exclusiv pe Candida albicans. Similar cu rezultatele găsite pentru bacterii, uleiul de tea tree acționează, de asemenea, prin modificarea permeabilității celulelor de Candida albicans. Cercetările ulterioare subliniază faptul că uleiul de tea tree modifică substanțial proprietățile membranei celulare a Candida albicans. De asemenea, uleiul de Melaleuca alternifolia inhibă respirația la Candida albicans într-o manieră doză dependentă, arătându-se inhibarea respirației membranare cu aproximativ 95% după tratamentul cu 1,0%  ulei de tea tree și cu aproximativ 40% după un tratament cu 0,25%  ulei de arbore de ceai. Două studii au arătat că formarea tubului germinativ a Candida albicans a fost complet inhibată în prezența a 0,25% și 0,125% ulei de tea tree [5].

Acțiunea antivirală

Gama de virusuri testată până în momentul de față pentru a observa acțiunea antivirală a uleiului de tea tree este limitată. Există totuși câteva studii, care reflectă faptul că uleiul de Melaleuca alternifolia poate acționa asupra virusurilor învelite sau nu. Activitatea antivirală a uleiului de tea tree a fost demonstrată pentru prima dată folosind virusul mozaicului de tutun. După 10 zile de tratament cu soluții de 100, 250, 500 ppm ulei de tea tree, s-a observat o reducere semnificativă a leziunilor pe centimetru pătrat de frunză, în cazul plantelor tratate cu ulei de tea tree, față de plantele-martor. Activitatea uleiului de Melaleuca alternifolia împotriva virusului Herpes simplex (HSV) a fost examinată prin aplicarea uleiului de arbore de ceai în diferite etape ale ciclului de replicare a virusului, demonstrându-se că uleiul de tea tree are cel mai puternic efect asupra virusului liber (înainte de infectarea celulelor) [5].

Acțiunea antiprotozoară

Există progrese recente în utilizarea uleiului de tea tree pentru tratarea unei game largi de infecții parazitare atât la oameni, cât și la animale. S-au prezentat rezultate bune în tratarea infecțiilor cu protozoare parazite (Plasmodium falciparum, Leishmania spp., Trypanosoma spp., Acanthamoeba castellanii, Trichomonas vaginalis, Eimeria și Ichthyophthirius multifiliis), nematode (Haemonchus contortus și Anisakis simplex) și cestode (Echinococcus ortleppi) [7]. Acțiunea antihistaminică și anti-acetilcolinesterazică a uleiului de tea tree, precum și capacitatea compușilor chimici conținuți (terpinen-4-ol, α-terpinen, γ-terpinen, 1,8-cineol, p-cimen) de a modula răspunsurile inflamatorii ale gazdei sunt răspunzătoare de efectele antiparazitare [7]. Cercetările făcute arată că uleiul de tea tree la 300 mg/ml a ucis toate celulele de Trichomonas vaginalis, iar  la concentrații de 403 mg/ml și 0,5 mg/ml a determinat o reducere cu 50% a creșterii (comparativ cu controalele) protozoarelor Leishmania major și Trypanosoma brucei [5].

Eficacitatea antimicrobiană a uleiului de tea tree este influențată de numeroși factori, ceea ce determină ca formularea optimă rezultată din teste de laborator să nu se coreleze întotdeauna cu eficacitatea optimă in vivo [2]. În paralel cu activitatea antimicrobiană in vitro a uleiului de tea tree, eficacitatea clinică a acestuia prezintă, de asemenea, un subiect de interes actual pentru cercetători.

Uleiul de tea tree – farmacologie clinică

Activitatea antimicrobiană complexă face ca uleiul de tea tree să fie considerat în prezent un remediu important pentru răni superficiale, mușcături și înțepături de insecte, furuncule, acnee ușoară și moderată, eczeme sau infecții ale pielii, precum herpes, negi, arsuri, micoze ale unghiilor. Alte probleme în care uleiul de tea tree poate fi utilizat cu efecte favorabile sunt răcelile, durerile de gât, infecțiile gingivale, ale cavității bucale, infecțiile vaginale, hemoroizii.

Activitatea antiinflamatoare

Cercetările din ultimii ani susțin activitatea antiinflamatoare a uleiului de tea tree, demonstrând că uleiul de Melaleuca alternifolia afectează o serie de răspunsuri imune atât in vitro, cât și in vivo. Studiile confirmă faptul că unele componente solubile în apă ale uleiului de tea tree (în principal terpinen-4-ol) inhibă producția mediatorilor inflamatori (factor de necroză tumorală alfa -TNF- α, interleukina-1β – IL-1β și IL-10) de către monocitele din sângele periferic uman (cu aproximativ 50%) și pe cea a prostaglandinei E2 (cu aproximativ 30%) după un timp de expunere de 40 de ore [5]. Producția superoxidului de către monocitele stimulate de agoniști este suprimată de terpinen-4-ol și α-terpineol. Și producția speciilor reactive de oxigen (SRO) atât de către neutrofilele stimulate, cât și de către monocite, este puternic redusă de către uleiul de tea tree [5]. Examinările in vivo au evidențiat modularea edemului asociat cu faza eferentă a reacției de hipersensibilitate de contact la șoareci, de către uleiul de tea tree aplicat local, dar nu și dezvoltarea edemului în pielea șoarecilor nesensibilizați [5]. Într-un studiu efectuat pe șoareci, s-a urmărit efectul uleiului de Melaleuca alternifolia asupra reacțiilor de hipersensibilitate, care implică degranularea mastocitelor.

Aplicate după injectarea histaminei, uleiul de tea tree și terpinen-4-ol au redus edemul cutanat indus de histamină, iar uleiul de Melaleuca alternifolia a micșorat semnificativ tumefacția cauzată de injectarea intradermică a compusului 48/80 [5]. Uleiul de Melaleuca alternifolia pur (nu și preparatele formulate cu ulei de tea tree 5%) reduce eritemul și erupția asociate cu hipersensibilitatea de contact indusă de nichel la oameni [5]. Modularea vasodilatației și extravazării plasmatice, asociate cu inflamația indusă de histamină la om, sunt remarcate în cazul utilizării terpinen-4-ol (nu și 1,8-cineol sau α-terpineol) [5].

Efecte terapeutice benefice

Activitățile antimicrobiene și antiinflamatoare ale uleiul de tea tree, susținute în prezent de dovezi științifice evidente, fac ca uleiul de Melaleuca alternifolia să fie utilizat azi cu succes și cu efecte terapeutice benefice.

Rănile superficiale și înțepăturile de insecte

În cazul adolescenților, adulților și vârstnicilor, se recomandă aplicații locale de 0,03 – 0,07 ml de ulei esențial de tea tree nediluat, de 1 – 3 ori pe zi. Formele farmaceutice lichide pot conține 0,5% până la 10% ulei de tea tree și se aplică cutanat, pe zona afectată, de 1 – 3 ori pe zi [8].

Inflamația minoră a mucoasei bucale

Se recomandă clătirea cavității bucale sau gargara de câteva ori pe zi, cu un amestec de 100 ml apă și 0,17 – 0,33 ml de ulei de tea tree. Nu se recomandă utilizarea la copiii sub 12 ani [8].

Furunculele și acneea ușoară

Pe zonele afectate ale adolescenților, adulților și vârstnicilor pot fi aplicate preparate lichide uleioase sau semisolide, care conțin până la 10% ulei de tea tree, de 1 – 3 ori pe zi. O altă recomandare este utilizarea locală a pansamentelor impregnate cu 0,7  –  1 ml de ulei de tea tree, amestecat în 100 ml de apă călduță. Nu se utilizează mai mult de o lună [8].

Acneea ușoară până la moderată

Și tratamentul acneei prezintă interes și pentru cercetătorii uleiului de tea tree. Eficacitatea și toleranța aplicării topice a gelului cu 5% ulei de tea tree, comparativ cu loțiunea cu 5% peroxid de benzoil, au fost evaluate într-un riguros studiu clinic de comparație, randomizat, simplu-orb. După 3 luni de tratament, deși debutul acţiunii în cazul uleiului de tea tree a fost mai lent, rezultatele au arătat că ambele preparate au redus semnificativ numărul de leziuni inflamate și neinflamate (comedoane deschise și închise). În mod încurajator, pacienții tratați cu ulei de arbore de ceai au avut mai puține efecte secundare (27 din 61 de pacienți) decât cei din grupul care folosise peroxid de benzoil  (50 din 63 de pacienți) [9].

Podiatria

În podiatrie, uleiul de tea tree se folosește cu rezultate remarcabile în cazul iritațiilor ușoare și mâncărimilor piciorului de atlet (athletic foot/ciuperca piciorului). HMPC recomandă aplicații locale zilnice, de 1 – 3 ori/zi (fără a depăși o lună de tratament), cu preparate semisolide sau lichide uleioase care conțin 10% de ulei de tea tree.

Un alt mod de utilizare în afecțiunile piciorului se realizează prin înmuierea picioarelor, timp de 5 – 10 minute pe zi, într-un volum adecvat de apă caldă, conținând 0,17 – 0,33 ml de ulei de tea tree [8].

Uleiul de tea tree nediluat poate fi aplicat de 2 – 3 ori pe zi, pe zona afectată, utilizând o bucată de vată [8]. Siguranța, tolerabilitatea și eficiența uleiului de tea tree în onicomicoza piciorului au fost examinate într-un studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, folosind terapia topică cu 2% clorhidrat de butenafină și 5% ulei de Melaleuca alternifolia încorporat în cremă. Pacienții ambulatori înrolați în studiu (60 în total – din care 21 de femei și 39 de bărbați), având vârsta cuprinsă între 18 și 80 de ani și o durată a bolii de 6 – 36 de luni, au fost randomizați în două grupuri: unul activ (40 de pacienți) și celălalt placebo (20 de pacienți). După 16 săptămâni de tratament (timp în care pacienții și-au aplicat crema acasă, de 3 ori pe zi, sub un pansament ocluziv), 80% dintre pacienții din grupul activ s-au vindecat. În grupul placebo nu a fost niciun pacient vindecat. 93,3% nu au avut efecte secundare negative, cauzate de tratament. Combinația de 2% clorhidrat de butenafină și 5% ulei de Melaleuca alternifolia în cremă a tratat eficient onicomicoza unghiilor de la picioare, medicamentul prezentând o bună complianță din partea pacienților și fiind bine tolerat [10].

Vaginita și cervicita

Vaginita cauzată de Candida albicans a fost tratată într-un studiu clinic fără control cu ajutorul pesarelor vaginale conținând 0,2 g ulei de tea tree. Au fost înrolate 28 de femei, perioada studiului fiind de 90 de zile. Pacientele și-au aplicat câte un pesar vaginal în fiecare noapte. După primele 30 de zile de tratament, 21 de paciente nu prezentau deloc Candida albicans, iar 24 de paciente confirmau absența unor simptome precum senzația de arsură și leucoreea [1].

S-au evaluat siguranța și eficacitatea unei soluții emulsionate ce conținea 40% ulei de tea tree în 13% alcool izopropilic, într-un studiu fără controale, implicând tratamentul a 130 de femei cu cervicită sau vaginită cauzată de Trichomonas vaginalis sau cu vaginită provocată de Candida albicans. După patru săptămâni de tratament, cervicita cauzată de Trichomonas vaginalis a fost complet vindecată prin aplicarea intravaginală a tampoanelor saturate cu o soluție emulsionată 20%. Vindecarea clinică și restaurarea colului uterin au fost constatate la pacientele cu vaginită cauzată de Trichomonas vaginalis prin aplicarea intravaginală a unei soluții emulsionate 1% folosind un tampon saturat, precum și cu ajutorul dușurilor vaginale [1].

Cistita

26 de femei cu diagnosticul de cistită cronică idiopată cu colibacili au fost înrolate într-un studiu randomizat, dublu-orb, controlat placebo, pentru evaluarea eficacității uleiului de tea tree. Timp de 6 luni, pacientelor li s-au administrat de 3 ori pe zi 8 mg de ulei de tea tree sub formă de capsule enterice. După finalizarea tratamentului, la 54% dintre femeile din grupul tratat cu ulei de tea tree simptomele au dispărut. În cazul grupului placebo, doar 15% dintre paciente au confirmat absența totală a simptomelor. Cu toate acestea, aproximativ 50% dintre pacientele asimptomatice au prezentat încă semne de colibacili și leucocite în urină [1].

Demodicozele         

Acarienii Demodex sunt paraziți microscopici care trăiesc pe pleoape și alte zone ale feței, în foliculii pilosebacei umani, provocând acariozele cunoscute sub denumirea de demodicoze. Există două specii de Demodex la oameni: Demodex folliculorum, care are aproximativ 0,3 – 0,4 mm lungime, se îngroapă cu fața în jos, lângă rădăcinile genelor, și rezidă de obicei în foliculii de păr, și Demodex brevis, de aproximativ 0,2 – 0,3 mm lungime, care este prezent de obicei în glandele sebacee și meibomiane [11].

Uleiul de tea tree și extractul său terpinen-4-ol s-au dovedit a fi eficiente în moderarea bolilor poduse de Demodex. Posibilele lor efecte sunt scăderea numărului de acarieni, ameliorarea simptomelor din demodicoză și modularea sistemului imunitar, în special a răspunsului inflamator [11]. Proprietățile acaricide, antibacteriene, antipruriginoase și antiinflamatoare ale uleiului de tea tree subliniază faptul că acesta are potențialul de a fi un tratament alternativ benefic pentru soluționarea unor afecțiuni dermatologice provocate de Demodex, cum ar fi de exemplu, acneea rozacee. Pentru evaluarea eficacității uleiului de tea tree în acest scop, sunt necesare studii riguroase clinice dublu-orb, controlate, îndeosebi pentru pacienții la care au eșuat tratamentele folosite în prezent (de exemplu, cu metronidazol) [11].

Pentru a reduce infecția cu Demodex de la nivelul pleoapelor, pe lângă curățarea fizică este necesară și terapia antimicrobiană pe termen lung. Infecția cu Demodex a pleoapelor, adesea asociată cu disfuncția glandei meibomiene (MGD), poate fi tratată prin curățarea pleoapelor cu produse care conțin ulei de tea tree sau extractul său, terpinen-4-ol. S-a confirmat eficiența uleiului de tea tree în tratarea cazurilor de acest gen. Concentrația de ulei de tea tree recomandată în demodicoza pleopelor este de 1 – 10%. Pacienții au descris disconfortul ca fiind minor și trecător atunci când folosesc produse pentru curățarea ochilor, care conțin ulei de tea tree sau terpen-4-ol, îmbunătățiri semnificative obținându-se într-un interval de o lună [12].

Infestarea cu păduchi

S-a cercetat eficacitatea a două substanțe naturale: ulei de tea tree și nerolidol (3,7,11-trimetil-1,6,10-dodecatrien-3-ol) împotriva păduchilor și a ouălor acestora. În acest studiu clinic cele două produse au fost utilizate singure precum și în combinație (raport 1:1 și 1:2), într-o diluție de 8%. S-au folosit 69 de păduchi (adulți și nimfe) și 187 de ouă de păduchi colectate de la elevi din Chieti – Pescara (Italia Centrală) pe o perioadă de 6 luni. S-a urmărit efectul in vitro al uleiului de tea tree și nerolidolului la diferite concentrații. În concentrație de 1%, uleiul de tea tree a ucis toți păduchii în cel mai scurt interval de timp (30 de minute). În uciderea ouălor de păduchi eficiență maximă a avut nerolidolul, acesta furnizând 75% din totalul de ouă abortive, la 5 zile după tratament. Activitatea insecticidă poate fi îmbunătățită prin combinarea uleiului de tea tree cu nerolidol, în special când păduchii sunt rezistenți. O asociere de 1:2 (ulei de tea tree 0,5% + nerolidol 1%) a avut rezultate remarcabile rapide, provocând atât moartea tuturor păduchilor la 30 de minute, cât și efectul abortiv al ouălor de păduchi după 5 zile, datorită combinării efectului insecticid și a celui ovicid [13].

Uleiul de tea tree nu este de neglijat, având o reputație bine stabilită de agent antimicrobian cu spectru larg, eficient, bine tolerat, cu un număr semnificativ de avantaje față de omologii săi sintetici. Importante date de laborator susțin activitatea antimicrobiană a uleiului de tea tree. Cercetările efectuate asupra eficacității, siguranței și toleranței uleiului de tea tree prezintă rezultate utile și promițătoare, dar pentru o înțelegere și mai profundă a modului în care acționează asupra celulelor microbiene sunt necesare investigații, studii clinice suplimentare [2].

Uleiul de tea tree – utilizare cosmetică 

Uleiul de tea tree, un produs natural versatil, poate fi încorporat în preparatele cosmetice și de îngrijire personală, datorită proprietăților sale antimicrobiene cu spectru larg, acțiunii antiinflamatoare și toxicității scăzute. Uleiul de plantație modern este pur, incolor și cu miros redus. Uleiul de tea tree este un bun aliat al îngrijirii pielii cu probleme. La concentrații de sub 5%, uleiul de Melaleuca alternifolia adaugă un plus de eficacitate unei game largi de preparate pornind de la produsele pentru copii și ajungând până la cele de îngrijire a pielii [2].

produse tea tree

Conform opiniei Comitetului științific pentru produse de consum al Uniunii Europene (Scientific Committee on Consumer Products – SCCP), uleiul de tea tree poate fi utilizat într-o gamă variată de produse cosmetice, respectând concentrațiile menționate: pentru îngrijirea pielii, se pot prepara creme hidratante (1,25%) și loțiuni de corp (1,25%); pentru îngrijirea părului – șampon și balsam (2,0%); pentru îngrijirea unghiilor (20%); pentru igiena orală – apă de gură (0,2%); pentru igiena personală – soluții pentru curățarea feței (0,7%) sau spălarea mâinilor (0,7%), săpun (2%), spray pentru picioare (2%), pudră pentru picioare (1%); produse de bărbierit (2%); tratamente postepilare (1,25%) [3].

Spălarea mâinilor prezintă o măsură foarte importantă și eficientă de control și prevenire a infecțiilor, mai ales a celor nosocomiale. Pornind de la acest aspect, mai mulți cercetători au prezentat un interes aparte pentru posibilitatea de a utiliza uleiul de tea tree în preparatele pentru spălarea mâinilor, folosite în instituțiile îngrijire a sănătății și în spitale. În acest sens, experții au analizat eficacitatea antiseptică a uleiului de tea tree într-un studiu clinic. Voluntarii înrolați au folosit un produs cu un conținut de 5% ulei de tea tree și 10% alcool și o soluție de 5% ulei de Melaleuca alternifolia în apă. În ambele cazuri, rezultatele s-au dovedit a fi semnificativ mai bune decât în cazul folosirii săpunului lichid simplu [5].

La începutul anului 2021, au fost făcute publice rezultatele unui studiu clinic cu privire la uleiul de tea tree, ca o potențială alternativă ca și componentă antiseptică pentru igiena mâinilor. În cadrul cercetării s-a comparat acțiunea antimicrobiană a unui săpun lichid cu un conținut de 2,0% ulei de tea tree cu cea a unui săpun lichid cu 0,5% triclosan și a unui săpun lichid care a conținut 2,0% gluconat de clorhexidină. Studiul s-a desfășurat în două etape. Prima etapă, cea cantitativă, s-a realizat pe un număr de 15 voluntari.

S-a determinat reducerea logaritmică a unităților care formau colonii de Escherichia coli K12, înainte și după igiena mâinilor. Etapa calitativă a constat în interviuri cu 23 de voluntari – profesioniști din domeniul sănătății – după ce aceștia au folosit pentru igiena mâinilor cele trei săpunuri timp de o săptămână. Toate cele trei produse au prezentat acțiune antimicrobiană. S-a evidențiat o acțiune antimicrobiană mai bună a săpunului cu un conținut de  2,0%  ulei de tea tree în comparație cu celelalte două săpunuri participante la studiu. Percepțiile profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la săpunul cu ulei de tea tree au fost în general pozitive, accentuând aroma plăcută și lipsa uscăciunii pielii la utilizarea săpunului cu ulei de Melaleuca alternifolia [14].

Importanța formulării pentru un efect cât mai bun

În vederea asigurării bioactivității maxime a uleiului de tea tree, se acordă un focus deosebit formulării, stabilității, ambalării, depozitării produselor formulate. Pentru ca proprietățile antimicrobiene inerente ale uleiului de tea tree să acționeze în mod avantajos în produsele preparate, se au în vedere câteva considerații importante cum ar fi: selecția unui ulei de tea tree de calitate adecvată, solubilizarea corespunzătoare a uleiului de tea tree folosit, efectul solubilizatorilor asupra activității antimicrobiene, felul în care influențează concentrația de ulei de tea tree activitatea antimicrobiană, influența aditivilor adăugați, efectul de partiţie în produsele formulate [2].

Formele farmaceutice recomandate pentru utilizarea uleiul de tea tree de către Comitetul pentru Produse Medicinale din Plante (Committee on Herbal Medicinal Products – HMPC) al Agenției Europene pentru Medicamente (European Medicines Agency  –  EMA) pot fi lichide și semisolide, pentru afecțiunile cutanate  și, respectiv, forme farmaceutice lichide pentru aplicațiile pe mucoasa bucală. Formele farmaceutice trebuie să respecte în totalitate prevederile standard ale Farmacopeei Europene [8].

Stabilitate

Uleiul pur de tea tree prezintă sensibilitate la căldură, lumină și aer, dar este relativ stabil la temperatura camerei, atunci când este depozitat în sticlă maro sau oțel inoxidabil. În cazul unei depozitări îndelungate, pentru stabilizare mai bună se poate lua în considerare folosirea antioxidanților. Nivelurile crescute de p-cimen pot indica depozitare necorespunzătoare, ulei învechit sau tehnici de extracție defectuoase. În cazul produselor formulate cu ulei de tea tree, o importanță semnificativă o prezintă testarea adecvată a stabilității produsului final din recipientul de comercializare propus. Pentru caracteristici fizice adecvate, loturile se păstrează în condiții de temperatură corespunzătoare, la 4 °C, 30 °C, 40 °C, care se urmăresc la intervale regulate. Se recomandă testarea, la începutul și la sfârșitul studiului de stabilitate, a eficacității conservanților adăugați, precum și monitorizarea produselor de oxidare [2].

O atenție deosebită necesită ambalarea produselor formulate cu ulei de tea tree. Se recomandă a se folosi, pe cât posibil, ambalaje de sticlă. Pentru produsele care conțin aproximativ 20 – 25% ulei de tea tree, a fost raportată a fi satisfăcătoare polietilena de înaltă densitate. În cazul utilizării capacelor din plastic, este important a se utiliza căptușeli impenetrabile [2].

Stocarea uleiul de tea tree, precum și a formelor farmaceutice preparate, se face în recipiente ermetic închise, ferite de lumină și căldură, pentru a evita formarea produselor de oxidare care au un potențial crescut de sensibilizare a pielii [8].

Uleiul de tea tree – toxicologie

Până în prezent, s-au înregistrat anumite progrese în ceea ce privește studiile despre activitatea antimicrobiană și proprietățile antiinflamatoare ale uleiului de tea tree, dar dovezi mai concrete, cum ar fi lucrările științifice publicate despre toxicitatea uleiului de tea tree sunt rare. Utilizarea aparent sigură a uleiului de tea tree, pe parcursul unei perioade îndelungate, este un motiv pe care se bazează în mare parte utilizarea continuă și actuală a uleiului de Melaleuca alternifolia [5].

Cantitatea necesară pentru a produce toxicitate acută orală, cutanată, iritație dermică și răspunsuri alergice dermice este variabilă, ca urmare a toleranței umane individuale (orale sau cutanate), frecvenței dozei și toxicității intrinseci a uleiului de Melaleuca alternifolia [2]. S-au raportat câteva cazuri de toxicoză după aplicarea topică a dozelor mari de ulei de tea tree la câini și pisici. Simptomatologia a cuprins: depresie a sistemului nervos central, slăbiciune și lipsă de coordonare, tremurături musculare [1]. Detresa respiratorie și coma cu diaree sunt semne de toxicitate severă. Doza letală medie dermică (DL50) a uleiului de tea tree la iepuri este > 5,0 mg/kg greutate corporală, iar la șobolani este de 1,9 g/kg greutate corporală [1]. Chiar dacă nu este excesiv de toxic atunci când este ingerat, uleiul de tea tree ar trebui să fie folosit în continuare în principal pentru aplicații topice. S-a constatat că uleiul de tea tree nu este iritant nici măcar atunci când este utilizat în concentrații de până la 10% sau 25%, pe pielea sănătoasă [2]. Deoarece a existat totuși puțină sensibilizare, iritație la folosirea uleiul de tea tree în formulări de până la 25%, se recomandă utilizarea produselor care nu depășesc această concentrație (25%) [2]. În situații rare, îndeosebi persoanele cu teren alergic pot deveni sensibile la uleiul de tea tree. Nu se recomandă folosirea pe piele sensibilă, vătămată sau pentru perioade îndelungate [2]. Ca măsură de precauție, uleiul de tea tree nu trebuie administrat fără supraveghere medicală în timpul sarcinii sau alăptării ori în cazul copiilor [1].

Uleiul de tea tree – reacții adverse

Uleiul de tea tree poate cauza iritații și reacții alergice cutanate. Au fost raportate cazuri de dermatită de contact alergică, atât după aplicarea topică a uleiului de tea tree, cât și după ingestia acestuia [1]. S-au confirmat incidente ale intoxicațiilor orale la copii și adulți. În toate cazurile, pacienții au răspuns corespunzător la terapia de susținere și s-au recuperat fără sechele aparente [5]. În cazul unui pacient, s-au semnalat după ingestia a aproximativ jumătate de cană (120 ml) de tea tree, inducerea unei stări de comă (12 ore), urmată de o stare semiconștientă, însoțită de halucinații (36 de ore), dureri abdominale și diaree (timp de până la 6 săptămâni) [1]. Simptomele semnalate în cazul unui copil de 23 de luni, în urma ingestiei accidentale a 10 ml de ulei de tea tree, au fost: confuzie, dezorientare și pierderea coordonării [1]. În literatură nu au fost raportate decese umane din cauza uleiului de tea tree [5]. Organizația Mondială a Sănătății contraindică folosirea uleiului de tea tree în cazurile de alergie cunoscută la plantele din familia Myrtaceae [1].

Concluzii

Uleiul de tea tree este un produs natural versatil, cu istorie îndelungată și spectru larg de activitate, fiind un antiseptic natural eficient, cu o mare varietate de utilizări în industria farmaceutică, cosmetică etc. Uleiul de tea tree conține un amestec complex de peste o sută de compuși chimici (monoterpene, sesquiterpene, compuși aromatici). Efectul germicid este datorat în principal componentei chimice majoritare, terpinen-4-olului, alți compuși acționând sinergic. Cercetările au evidențiat faptul că activitatea antimicrobiană a uleiului de tea tree crește semnificativ, pe măsură ce conținutul de terpinen-4-ol se mărește până la 35% – 40%. Acțiunea antimicrobiană a uleiului de Melaleuca alternifolia se datorează deteriorării structurale a peretelui celular microbian, urmată de denaturarea conținutului celular. Concentrația minimă inhibitorie (CMI) împotriva bacteriilor Gram-pozitive și -negative frecvent întâlnită este cuprinsă de obicei în intervalul 0,5 – 1,0%. Uleiul de tea tree are efect antiinflamator benefic în terapeutică, prin reducerea producției moleculelor responsabile de reacții inflamatorii: TNF-α, IL-1β, IL-8, IL-10, prostaglandina E2, a dilatației capilare și fluxului de plasmă din capilare în țesuturi, precum și prin efectul său antioxidant dovedit. Folosit în mare parte pentru proprietățile sale antimicrobiene și antiinflamatoare, uleiul de Melaleuca alternifolia este încorporat ca ingredient activ în multe formulări topice, utilizate cu succes pentru tratarea infecțiilor cutanate. De asemenea, uleiul de tea tree adaugă un plus de eficacitate unei game largi de preparate farmaceutice, precum și celor destinate consumului personal.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Referințe bibliografice:

  1. WHO Monographs On Selected Medicinal Plants, Volume 2 [World Health Organization 2002], pp.172-177;
  2. Southwell I., Lowe R., 1999, Tea tree. The genus Melaleuca. Sydney, Harwood Academic Publishers;
  3. Scientific Committee on Consumer Products European Commission, Public Health and Risk Assessment, 2008. Opinion on Tea tree oil. European Commission – Health & Consumer Protection DG, Public Health and Risk Assessment;
  4. europa.eu. 2017. Herbal medicine: summary for the public – Tea tree oil. [online] Available at: https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/tea-tree-oil-summary-public_en.pdf;
  5. Carson C., Hammer K., and Riley T., 2006. Melaleuca alternifolia [Tea Tree] Oil: a Review of Antimicrobial and Other Medicinal Properties. Clinical Microbiology Reviews, 19[1], pp.50-62;
  6. Carson C., and Riley T., Antimicrobial Activity Of Tea Tree Oil [Rural Industries Research & Development Corporation 1998];
  7. Lam N., Long X., Su X., and Lu F., 2020. Melaleuca alternifolia [tea tree] oil and its monoterpene constituents in treating protozoan and helminthic infections. Biomedicine & Pharmacotherapy, 130, p.110624;
  8. europa.eu. 2015. European Union herbal monograph on Melaleuca alternifolia [Maiden and Betch] Cheel, M. linariifolia Smith, M. dissitiflora F. Mueller and/or other species of Melaleuca, aetheroleum. [online] Available at: https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-european-union-herbal-monograph-melaleuca-alternifolia-maiden-betch-cheel-m-linariifolia-smith/other-species-melaleuca-aetheroleum_en.pdf;
  9. Bassett I., Barnetson R., and Pannowitz D., „A Comparative Study Of Tea‐Tree Oil Versus Benzoylperoxide In The Treatment Of Acne” [1990]. 153 Medical Journal of Australia;
  10. Syed T., Qureshi Z., Ali S., Ahmad S., and Ahmad S., 1999. Treatment of toenail onychomycosis with 2% butenafine and 5% Melaleuca alternifolia [tea tree] oil in cream. Tropical Medicine and International Health, 4[4], pp.284-287;
  11. Lam N., Long X., Griffin R., Chen M., and Doery J., 2018. Can the tea tree oil [Australian native plant:Melaleuca alternifolia Cheel] be an alternative treatment for human demodicosis on skin? Parasitology, 145[12], pp.1510-1520;
  12. Kovács B., Láng B., Takácsi-Nagy A., Horváth G., Czakó C., Csorba A., Kiss H., Szalai I., Nagy Z., and Kovács I., 2021. Meibom-mirigy-diszfunkció és a száraz szem. Orvosi Hetilap, 162[2], pp.43-51;
  13. Di Campli E. and others, „Activity Of Tea Tree Oil And Nerolidol Alone Or In Combination Against Pediculus Capitis [Head Lice] And Its Eggs” [2012]. 111 Parasitology Research;
  14. Gnatta J. and others, „Melaleuca Alternifolia Essential Oil Soap: A Potential Alternative For Hand Hygiene” [2021]. 40 European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases.

Farmacist rezident
Specializarea Farmacie generală, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, Timișoara

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.