DR. SILVIA STANCULESCU-VASALOS: ”Prin corectia trupului reusesti sa vindeci sufletul”

Dr. Silvia Stanculescu-Vasalos este medic specialist chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva, doctor in stiinte medicale, membru al Societatii Academice Romane de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva, al Asociatiei chirurgilor plastici din Romania si al  Societatii Romane de Chirurgie Estetica. S-a specializat in chirurgie cosmetica la Clinica Milenio din Portugalia, sub indrumarea prof. dr. Angelo Rebelo.

GALENUS: V-ati specializat in chirurgie cosmetica in cadrul Clinicii Milenio din Portugalia. Cum a fost aceasta experienta? Povestiti-ne cateva lucruri care v-au impresionat acolo.

Experienta din cadrul Clinicii Milenio a fost una cu adevarat remarcabila. Talentul doctorului Rebelo impreuna cu dotarile tehnice si chirurgicale, in cadrul clinicii  fiind aplicate cele mai noi tehnici mondiale, au reusit sa ne formeze o experienta profesionala ce cu greu ar fi fost realizabila in acea perioada in tara noastra.

Insa, cel mai important aspect pe care l-am constientizat, atat eu, cat si colegii mei, a fost faptul ca acest gen de chirurgie nu mai este demult „doar pentru vedete”, ci scopul ei este sa transforme oamenii obisnuiti in oameni foarte multumiti de aspectul lor.

G: De ce ati ales chirurgia estetica, ce v-a atras catre acest domeniu?

Ceea ce m-a atras in mod special catre chirugia estetica este faptul ca prin corectia trupului reusesti sa vindeci sufletul.

G: Care sunt cele mai noi proceduri/descoperiri in domeniul chirurgiei estetice?

Ca si in cazul oricarei alte ramuri a medicinei, si in domeiul chirurgiei estetice apar permanent noi tehnici si aparate care ajuta chirurgul sa aiba cele mai bune rezultate. Insa, tine numai de acesta, de talentul si de preocuparea lui sa stie si sa aleaga tehnica si/sau procedura optima pentru fiecare pacient.

G: Din experienta dumneavoastra, la ce tipuri de interventii estetice apeleaza cel mai frecvent romancele? Dar in cazul barbatilor; sunt acestia mai reticenti cand vine vorba de operatii estetice?

Chirurgia estetica a capatat amploare in Romania in ultimii 10 ani. De atunci romancele au reusit, prin alegerile facute, sa aduca pe primul loc in randul interventiilor estetice, operatia de corectie a sanilor. Pe celelalte locuri sunt interventii precum: liposuctia, rinoplastia, abdominoplastia. Nici barbatii din Romania nu se feresc sa apeleze la chirurgia estetica daca considera ca au nevoie, astfel ca acestia sunt in numar din ce in ce mai mare pacientii centrelor de chirurgie estetica.

G: Chirurgia estetica este o sansa pentru noi de a ne apropia cat mai mult de imaginea fizica ideala. Totusi, sunt unele cazuri in care chirurgia estetica se intoarce impotriva noastra si ma refer aici la persoanele care devin dependente de astfel de interventii. De ce se intampla acest lucru?

Dependenta, de orice gen este o tulburare al carei tratament apartine altor specialitati.

G: Atunci cand un pacient vine la dumneavoastra pentru bodylifting, care sunt lucrurile pe care le evaluati inainte de procedura? Vi s-a intamplat vreodata sa refuzati pe cineva care isi dorea o astfel de interventie si daca da, din ce motive?

In cazul oricarei interventii estetice exista un set obligatoriu de analize care reflecta starea generala a pacientului. In cazul pacientilor care vor fi supusi unei interventii de body lifting sunt luate in considerare si alte aspecte legate de greutate, nutritie, etc. Pentru ca interventia sa fie realizabila, greutatea pacientului trebuie sa fie stabila de cel putin un an de zile. Rezultatele cele mai bune si recuperarea rapida sunt date de o nutritie optimizata si o stare buna a pielii.

De ce trebuie sa existe o greutate stabila? Pentru ca daca pacientul continua sa slabeasca pliurile de piele pot reaparea iar daca va incepe sa se ingrase din nou, pielea, deja cu o calitate proasta, se va intinde, vor aparea vergeturi iar cicatricile se vor lati.

Tot inainte de procedura, pacientul este analizat din punct de vedere psihic. Deoarece orice operatie presupune un stres fizic si psihic, pacientul trebuie sa fie pregatit de catre medic sa faca fata schimbarilor ce vor urma.

In cazul oricarei interventii de natura estetica asteptarile realiste sunt obligatorii. Au fost cazuri in care am refuzat sa realizez interventia tocmai pentru faptul ca acestia isi doreau un rezultat care nu putea sa coincida cu realitatea. Pacientii trebuie sa inteleaga faptul ca operatia de body lifting va imbunatati enorm conturul corporal, dar formele de dinainte de ingrasare nu mai pot fi recapatate.

G: De multe ori, dupa o interventie chirurgicala, fie ca vorbim de marire de sani, body lifting, rinoplastie, pacientii se confrunta cu diverse efecte neplacute cum ar fi inflamatiile, durerile, etc. Cum procedati atunci cand va confruntati cu un pacient care este foarte afectat de aceste efecte, care nu reuseste sa suporte prea bine din punct de vedere psihic perioada de recuperare?

Perioada postoperatorie este una delicata nu doar din punct de vedere fizic dar si emotional. Tocmai din acest motiv, pacientii mei sunt tot timpul informati corect asupra fazelor emotionale si fizice prin care urmeaza sa treaca organismul lor.  Sunt in permanenta legatura cu acestia si ingrijirea atenta care le este oferita postoperator cat si suportul moral pe care il au din partea mea si a echipei mele, ne-au ajutat ca acest gen de probleme sa nu ne fie familiare nici mie nici pacientilor mei.

G: Am tot auzit in ultimul timp despre paciente, multe dintre ele persoane publice, care in urma unor interventii de marire a sanilor s-au confruntat cu probleme serioase: fie rana nu se cicatriza, fie faceau infectii, fie se deplasa implantul. In astfel de cazuri pacientele dau vina pe medic ca nu a facut bine interventia, iar medicul de obicei da vina pe paciente ca nu au respectat indicatiile pentru perioada de recuperare. Cum priviti aceasta problema, unde este de fapt adevarul?

Fiecare pacient este un caz special si nu ma pot pronunta asupra comunicarii dintre colegii mei si pacientii acestora. Tot ce pot sa va marturisesc este ca o comunicare deschisa si sincera intre pacient si medic este determinanta pentru a avea niste rezultate pozitive.

G: De ce depinde succesul unui lifting facial in opinia dumneavoastra? Si ma refer aici la obtinerea unui rezultat cat mai natural, in detrimentul unui aspect de ”masca” cum se intampla uneori cand fata devine inexpresiva.

Din punctul meu de vedere, o interventie estetica reusita trebuie sa aiba in totdeauna un aspect natural. Succesul in cazul unui lifting facial tine de un cumul de factori. Indicatia chirurgicala corecta, pregatirea preoperatorie si tehnica operatorie adecvata sunt cele mai importante si impreuna cu asteptarile realiste ale pacientului fac din interventie una de succes.

Aspectul de “masca” de cele mai multe ori este rezultatul interventiilor repetate, care ajung sa distruga expresivitatea faciala.

G: Povestiti-ne va rugam despre 2-3 cazuri speciale, dificile cu care v-ati confruntat in profesia dumneavoastra…

Fiecare pacient este special pentru mine si implicarea mea ca si medic este la fel de mare chiar daca nu discutam despre o interventie dificila.  Imi vin in minte doua cazuri pe care eu le-as numi speciale si nu neaparat dificile.

Unul dintre ele este al unei adolescente care avea o asimetrie foarte mare la nivelul sanilor si necesita mai multe tipuri de interventii: ridicarea si micsorarea sanului mai mare si augmentarea cu implant a celuilalt, care era aproape inexistent. Pe langa factorul medical care a implicat precizie si destul de multe ore de interventie, discutam aici si despre factorul psihologic. Relatia dintre mine ca si medic si pacienta a fost extrem de importanta pentru a o ajuta sa depaseasca acest complex si sa poata accepta faptul ca sanii ei, desi vor fi simetrici nu vor arata perfect, ci vor exista niste cicatrici, care de exemplu, in cazul augmentarii cu implant nu exista (discutam aici despre cicatriciile sanului ridicat si micsorat).

Un alt caz este al unei doamne care dupa chirurgia bariatrica a reusit sa slabeasca in jur de 50 de kilograme si a venit in cabinetul meu pentru a face o abdominoplastie combinata cu liposuctie, deoarece ar fi vrut sa scape si de ultimele kilograme in plus.

Operatiile asociate din aceste doua cazuri, dar si in general, vazute din afara par a fi dificile, insa in realitate reprezinta un avantaj pentru pacient. Ofera posibilitatea corectarii simultane a defectelor, necesita realizarea unei singure anestezii generale, dar si un timp de spitalizare mai scurt.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    3 comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    1. C**u**a**a**:

      Dna dr. Silvia Stanculescu Vasalos mi-a redat increderea in mine si operatia de rinoplastie pe care am facut-o la dansa m-a ajutat sa nu mai am probleme cu respiratia! Rezultatele au fost peste asteptari. Ii multumesc din suflet.

    2. S**i** **r**:

      Un medic extraordinar! Sunt foarte multumita de rezultate!

    3. I**n**P**t**ie:

      Un articol foarte bun! Silvia este un medic extraordinar!