Dr. Simona Huidu, medic primar cardiologie, Spitalul Universitar de Urgenta Elias: “Numarul pacientilor tineri cu infarct a crescut simtitor in ultima perioada”

1.   Ce parere aveti despre sistemul sanitar din Romania? Este sau nu in moarte clinica, asa cum declara altii?

Dr. Simona Huidu: Sistemul sanitar din Romania? Moarte clinica- nu. E intr-o resuscitare lenta.

2.   Cum credeti ca se poate imbunatati situatia? Practic, ce ne lipseste pentru a ne stabili pe acelasi plan cu ceilalti europeni?

Dr. Simona Huidu: Ne lipsesc fonduri bugetare care sa ajunga, in mod real, in sistemul sanitar si poate o mai buna gestionare a banilor.

3.   De-a lungul carierei dumneavoastra ati simtit cumva ca Romania nu ofera resursele necesare pentru a va exercita meseria ca la carte?

Dr. Simona Huidu: Bineinteles. Totul decurge din lipsa fondurilor. Numarul prea mare de
pacienti care se adreseaza spitalelor, ei nefiind filtrati cum ar trebui in sistemul prespitalicesc. Necesarul de medicamente este permanent insuficient. Necesarul de materiale sanitare, la fel.

4.   Ce atuuri ofera alte tari europene in domeniul medical, care fac profesionistii romani sa isi doreasca job-uri acolo?

Dr. Simona Huidu: Salariu decent, in primul rand.Posibilitatea de a face investigatii, de a
putea trata pacientii, fara sa te gandesti ca nu ai hartie suficienta pentru un EKG mai lung, de exemplu. Ca poti cere analizele necesare si sa se poata face toate, nepunandu-se problema ca lipsesc diversi reactivi. Ca e nevoie de o tomografie computerizata de urgenta pentru elucidarea unui diagnostic, dar care nu se poate face pentru ca tocmai s-a defectat aparatul fiind mult prea solicitat pentru capacitatea lui, iar piesa necesara e prea scumpa si spitalul nu mai are buget necesar pentru a achizitiona o alta. ªi totusi, cel mai important atu al tarilor europene este ATITUDINEA in domeniul medical, ca si in celelalte domenii. Atitudinea colegilor de breasla intre ei, atitudinea sef-subaltern, atitudinea pacientilor si a intregii societati fata de medici si a medicilor fata de pacienti.

5.   Care este succesul pe plan profesional cu care va mandriti cel mai tare?

Dr. Simona Huidu: Satisfactia cea mai mare o am cand pacientii sunt multumiti de ceea ce
fac. Ma pot mandri poate cu numarul mereu crescator al pacientilor care ma cauta.

6.   În ceea ce priveste stadiul cardiologiei si al chirurgie cardiace din Romania la ora actuala, credeti ca ne putem compara cu tari europene, sau mai avem mult pana sa ajungem la un nivel atat de inalt?

Dr. Simona Huidu: Bineinteles ca pregatirea medicilor este la nivel european, tratamentul
pacientilor se face conform ghidurilor europene. Diferenta fata de restul tarilor europene vine tot din lipsa fondurilor in sanatate. Numarul pacientilor care pot beneficia in mod real de tehnici interventionale in sistemul sanitar de stat e mult limitat. Ca sa nu mai vorbim de chirugia cardiaca,unde diferentele sunt si mai mari. Totul deriva tot din resursele financiare.

7.   Si totusi… cat de mult a evoluat aceasta ramura a medicinei in ultimii ani (specialitatea boli cardio-vasculare)? Ne putem mandri cu progrese in domeniu?

Dr. Simona Huidu: Progrese sunt. Cati pacienti beneficiau de revascularizare interventionala in trecut? Azi numarul lor e in crestere. Programul Stemi –  care se adreseaza pacientilor cu un anumit tip de infarct care sunt revascularizati per primam daca se prezinta in primele ore post infarct. Statisticile arata o crestere a ponderii bolilor cardiovasculare in
totalul bolilor datorita stresului, insa supravietuirea pacientilor cu boli cardiovasculare acum, fata de trecut, e mult mai mare. Acesta e un bun indicator al progresului in domeniu.

8.   Ce afectiuni ale inimii tratati cel mai des si ce ar trebui sa faca pacientii pentru a se feri pe cat posibil de ele?

Dr. Simona Huidu: Cel mai des? E greu de spus. Probabil boala coronariana, sub diversele ei
forme: angina stabila, instabila, infarct miocardic. Majoritatea pacientilor sunt si hipertensivi. Cei cu insuficienta cardiaca au si ei o pondere destul de mare.
Cum sa se fereasca de ele? Sa inceapa cu ce e mai simplu. Sa manance sanatos, cu multe legume, fructe, fara exces de sare, fara exces de dulciuri. Putine grasimi animale. Sa faca sport. Si, cel mai important, sa nu fumeze!

9.   Mai sunt lucruri in cariera dumneavoastra pe care vi le-ati propus sa le faceti si nu ati reusit inca?

Dr. Simona Huidu: Mai sunt o multime. Medicina n-o poti face fara o upgradare continua.Totdeauna exista loc de imbunatatiri.

10. Ce tip de pacienti tratati zilnic? Sunt pacientii mai constiinciosi decat acum 10 ani? Constientizeaza afectiunile prin care trec si implicatiile acestora?

Dr. Simona Huidu: Fiecare pacient e diferit de celalalt. Sunt, cred, mult mai multi pacienti mai constiiciosi fata de acum 10 ani. Poate ca si nivelul educational, la nivelul populatiei generale, in privinta modului mai sanatos de alimentare, a necesitatii de a urma tratamentul pe o perioada mai lunga,si in sensul preventiei secundare, a crescut simtitor in ultimii ani. Însa, sunt si pacienti care se prezinta in mod repetat la spital, sunt tratati adecvat si, imediat dupa externare, nu-si mai respecta tratamentul sau reincep sa fumeze, sa consume alcool, sare in exces si, dupa cateva saptamani trebuie reinternati. Poate aici ar trebui sanctionati in vreun fel, pentru ca datorita unor astfel de cazuri, alti pacienti care ar avea
nevoie de internare pentru investigatii si tratament nu mai au locuri sa fie internati.

11.  Daca ar fi sa facem un studiu, cat la suta din pacientii grav bolnavi sunt in varsta? Cat la suta isi iau medicamentatia corect? Cat la suta au probleme cardiace grave si cati vin la dvs. anuntand probleme minore, cum ar fi tensiune marita? Cati ajung in stare grava? Care sunt bolile secolului, din punct de vedere cardiovascular?

Dr. Simona Huidu: Depinde cum definim termenul “in varsta”. Numarul pacientilor tineri cu infarct sau boala cardiovasculara a crescut simtitor in ultima perioada. Totusi, peste 60% din pacientii grav bolnavi sunt in varsta. Circa 60% din pacienti, cred, iau medicamentatia corect in primele luni dupa externarea din spital, ulterior procentul lor scade. Circa 90% din  cei care mi se adreseaza au probleme cardiace mai grave decat un simplu control al tensiunii arteriale marite. Daca bolile cardiovasculare reprezinta cauza decesului a 42% din barbatii europeni si a 55% din populatia feminina a continentului, le putem considera ca boli ale secolului, zic eu. Obezitatea si diabetul zaharat, a caror pondere a crescut, reprezinta factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Starile psihice, cu caracter tensional sau hiperemotiv, o serie de factori psihici cu caracter agresional, chiar de mai mica intensitate, dar durabili, pot contribui si ei la aparitia bolii coronariene.

Text: Catalina Buzdun

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.