Interviu as. univ. dr. Iulia-Alecsandra Sălcianu

As. univ. dr. Iulia-Alecsandra Sălcianu este medic primar radiologie și imagistică medicală, are specializare în CT, IRM, imagistică senologică și ecografie generală şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Medima Health. Din păcate, s-a constat că post-COVID, pacienţii rămân cu sechele pulmonare şi nu numai, tocmai de aceea am discutat cu doamna doctor despre importanţa tehnicilor de imagistică în ceea ce priveşte diagnosticarea acestor sechele, precum şi ce recomandă la nivel de evaluare.

Care este diferența între cele două investigații – RX torace și CT torace – în evaluarea post-COVID?

Din întreaga gamă de tehnici imagistice disponibile, utilizate pe scară largă pentru a examina pacienții post-COVID-19 sunt radiografia și examenul CT de torace, deoarece simptomele respiratorii sunt cunoscute a fi printre cele mai frecvente semne ale patologiei.

Comparând scanarea CT și imaginile radiografice, examenul CT este mai performant în detectarea leziunilor pulmonare post-COVID. Această metodă imagistică oferă un contrast mai bun și creează imagini detaliate, sensibilitatea de identificare a modificărilor pulmonare fiind de până la 98%. Radiografia toracică oferă o imagine 2D, în timp ce scanarea CT produce o vedere 3D a toracelui. Pe de altă parte, radiografia toracică este o procedură care utilizează o cantitate mică de radiații comparativ cu tomografia computerizată. Însă, această metodă imagistică prezintă o sensibilitate de doar 60 – 70% în cazul bolii pulmonare reziduale COVID.

Când este recomandată evaluarea post-COVID? O pot face și pacienții care au avut simptome ușoare de boală?

Majoritatea pacienților cu forme uşoare de boală nu prezintă complicații și nu necesită urmărire specifică. Doar o proporție semnificativă, în special cei cu forme clinice moderate sau severe de boală necesită urmărire radioimagistică. În general, nu recomand monitorizarea imagistică în cazul pacienților care nu au prezentat semne pulmonare de COVID la testele imagistice inițiale sau la care rezoluția completă a afectării parenchimului pulmonar a fost deja documentată.

Ce sechele pot ieși în evidență în urma evaluării post-COVID?

Recuperarea după infecția cu SARS-CoV-2 este variabilă. Deși majoritatea se va recupera complet, alții vor prezenta sechele mult timp după infecția acută, cu severitatea simptomelor variind de la ușoare la debilitante.

În faza precoce de convalescență a COVID-19, modificările radiologice sunt frecvente, deși prevalența variază clar în funcție de fiecare individ, intervalul după infecție și severitatea bolii inițiale. Cele mai frecvente modificări identificate post-COVID au fost ariile de „geam mat” și „crazy paving”, dar mai ales semnele de fibroză (benzi fibroase, densificări septale, micronoduli).

Care sunt avantajele CT-ului în evaluarea post-COVID?

CT-ul de torace joacă un rol crucial în faza post-COVID-19, în care pacienții care s-au recuperat după infecția cu noul coronavirus prezintă încă simptome pulmonare. La acești pacienți, scanarea CT este utilă pentru a diferenția sechelele infecției de alte cauze. Scanarea CT poate diagnostica cu ușurință complicațiile legate de COVID-19, inclusiv evenimentele trombotice, care nu sunt rare la pacienții cu COVID-19 și, de asemenea, poate evalua efectul terapeutic.

După examinarea CT, cât de repede se obțin rezultatele?

De obicei, rezultatele examinărilor CT se pot obține în câteva zile. Însă, există situații în care pacienții necesită un rezultat în câteva ore, în special cei cu condiții pulmonare ce impun un tratament imediat.

De ce se recomandă CT-ul de torace/la plămâni post-COVID-19?

CT-ul toracic este necesar la astfel de pacienți pentru a exclude boala pulmonară fibrotică, care este o cauză cunoscută a infecției COVID-19. De asemenea, CT-ul poate juca un rol în identificarea severității bolii reziduale, predicția agravării sau a îmbunătățirii modificărilor pulmonare survenite în cursul bolii.

Care sunt riscurile și durata examinării?

Există întotdeauna un mic risc de dezvoltare a unei neoplazii din cauza expunerii excesive la radiații. De asemenea, scanarea CT nu este recomandată femeilor însărcinate, decât în cazuri excepționale. În cele mai multe cazuri, examinarea radioimagistică a toracelui durează între 10 și 30 de minute. Dacă, la examenul CT, este necesară administrarea de substanță de contrast, examinarea poate dura ceva mai mult.

Cum decurge procedura de CT? Este necesară substanța de contrast?

Pentru explorarea CT a toracelui, pacientul se va întinde pe masa de examinare și va intra în „gantry” – inelul de examinare al aparatului. Fasciculul de raze X va traversa corpul pacientului în mod elipsoidal astfel încât se vor achiziționa o serie de „felii” ale regiunii toracice. Un computer procesează aceste „felii” pentru a obține imaginile tomografice ale toracelui. În timpul scanării, pacientul trebuie să mențină o poziție fixă. Examinarea pentru torace se efectuează în apnee post-inspir.

Pentru monitorizarea post-COVID, examenul CT se efectuează în general nativ. Substanța de contrast se administrează în cazul în care trombembolisul pulmonar este suspicionat și în lipsa contraindicațiilor. Deși riscul de tromboză pulmonară este mai mare în cazurile severe de COVID-19, se recomandă ca valorile D-dimerilor să fie dozate în prealabil pentru a orienta medicul radiolog în ordonarea administrării contrastului.

Cât de importante sunt investigațiile imagistice în monitorizarea pacienților cu infecția COVID-19?

Explorările radioimagistice sunt indispensabile în evaluarea bolii reziduale pulmonare cauzată de noul coronavirus.

Atât radiografia cât și examenul CT pot determina prezența și severitatea modificărilor pulmonare post-COVID-19, astfel că sunt utile în ghidarea managementului clinic și terapeutic.

Deși, frecvența cu care examinările de monitorizare ar trebui efectuată nu a fost încă determinată, modul în care anomaliile pulmonare evoluează în timp și care sunt repercusiunile lor clinice și funcționale trebuie identificate și urmărite în timp.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

 

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.