Interviu Dr. Rodica Niculescu

Meseria de medic este una care cere sacrificii și devotament în fiecare zi, fără pauză. Chiar dacă sistemul medical din țara noastră a trecut și trece prin momente dificile avem în continuare specialiști dedicați, oameni care trăiesc pentru medicină. Dr. Rodica Niculescu, medic primar medicină internă, specialist cardiologie și cardiologie intervențională, șef al Laboratorului de Cardiologie Intervențională al Spitalului Clinic Sanador, este unul dintre profesioniștii care inovează zi de zi, ajută pacienții cu probleme cardiace și realizează operații în premieră pentru România, cum ar fi prima implantare percutană a unei valve aortice Jena. Am stat de vorbă cu doamna doctor despre ce înseamnă să fii medic în România, dar și despre o noutate absolută, faptul că unitatea în care lucrează a devenit singurul spital privat din Europa de Sud-Est care are o sală hibridă cu noul tip de angiograf Philips Azurion 7.

GALENUS: Cum v-ați hotărât să vă specializați în domeniul cardiologiei? Ce v-a atras la această specializare? Destinul, un vis din copilărie?

Paradoxal, când eram în stagiatură, mi-am dorit să devin obstetrician, dar sigur… nu toate visurile devin realitate. Au trecut anii dinainte de revoluție fără șansa alegerii unei specialități. După revoluție, în timp ce eram medic secundar de medicină internă, în ultimul an, am avut șansa, prin invitația unui muzician român, care a investit bani într-o fundație pentru ajutorarea României, să fac un stagiu de 3 luni în Clinica de Cardiologie-Terapie Intensivă, în centrul spitalicesc regional Lille-Franța. Cum tatăl meu făcuse un infarct, eram curioasă să văd cum sunt tratați în 1995 pacienții cu această boală acolo și astfel am văzut pentru prima dată un angiograf. Am avut marea șansă să îl întâlnesc pe prof. dr. Michel Bertrand – profesor de cardiologie și președintele Societății Europene de Cardiologie din acel moment. Aflând că sunt din România, și văzând revoluția la televizor, m-a invitat să dau examen dacă îmi doresc să învăț cardiologie intervențională, urmând să fie o sesiune după o lună și jumătate. Poate e bine de amintit că atunci acest centru era al doilea din lume după Boston, în ceea ce privește educația medicală pentru această specialitate, foarte nouă la acel moment și în plină ascensiune. Am luat-o ca pe o provocare. Abia când m-am înscris am înțeles – eram 25 de candidați din toată lumea pe 3 locuri! Am folosit des cuvântul „șansă”, am avut-o, am ieșit a treia și am stat acolo un an alături de un coleg marocan și de unul mexican… poate că s-a numit destin.

Spitalul în care lucrați a fost dotat de curând cu un angiograf extrem de performant. Care sunt avantajele acestuia și cum vă ușurează munca?

Spitalul Clinic Sanador a fost dotat cu angiograful Philips Azurion 7 cu 20 Flat Detector, lansat pe piață în luna februarie a acestui an, făcând parte din aparatura de ultimă generație de platformă terapeutică ghidată imagistic. Acesta este instalat într-una dintre cele două săli hibride ale blocului operator, având grad de asepsie 3, ceea ce permite efectuarea intervențiilor de chirurgie cardiovasculară în aceleași condiții de sterilitate ca în blocul operator. Cu ajutorul acestui echipament putem combina tehnicile intervenționale cu cele chirurgicale, reunind ambele echipe de medici, cardiologi intervenționiști și chirurgi cardiovasculari. Astfel, putem rezolva problemele de sănătate ale pacienților noștri prin intervenții minim-invazive, mai puțin traumatizante și cu recuperare rapidă. Philips Azurion 7 generează o doză de iradiere redusă cu 50% în domeniul cardiologiei și 70% în domeniul vascular, atât pentru pacient, cât și pentru personalul din sală. Acestui avantaj i se adaugă și o înaltă calitate a imaginii pe care aparatul o conferă pe parcursul procedurilor vasculare de finețe, pentru care nevoia de vizibilitate e maximă, permițând astfel o vizibilitate excelentă din toate unghiurile. Acest lucru este valabil și în cazul pacienților supraponderali, spre deosebire de generațiile vechi  de echipamente, care nu oferă o imagine atât de bună în aceste cazuri. Angiograful Azurion 7 deține toate utilitățile software de ghidare imagistică 3D, capacități care sporesc confortul medicului și al pacientului, cresc siguranța procedurii și reduc timpul operator, fie că este vorba despre endoproteză de aortă, implantare de valvă cardiacă sau tratament intervențional la nivelul vaselor cerebrale.

Ce afecțiuni sunt depistate și tratate cu ajutorul noului angiograf?

Datorită calităţii imaginii şi a preciziei cu care se poate desfăşura actul intervențional, echipamentul deschide noi posibilităţi de diagnostic şi tratament minim-invaziv pacienţilor care suferă de o gamă complexă de afecţiuni, atât din sfera cardiologică, vasculară, cât şi din cea neurologică sau oncologică. Printre afecţiunile evaluate şi tratate se numără: aritmii maligne (fibrilaţie atrială, flutter atrial), boli vasculare severe la nivelul sistemului circulator cerebral (accidente vasculare cerebrale, malformaţii arteriovenoase, anevrisme cerebrale), boli vasculare cardiace (angină pectorală, infarcte miocardice), valvulopatii (stenoză aortică, regurgitare mitrală), suferinţe vasculare aortice (anevrism de aortă, disecţie de aortă) şi arteriopatii periferice. Noua generaţie de terapie ghidată imagistic reprezentată de angiograful Philips Azurion 7 permite reconstrucţia tridimensională după o singură injectare intravasculară la nivelul sistemului circulator cerebral, oferind posibilitatea observării unui anevrism cerebral din toate perspectivele, în vederea măsurării şi tratării corespunzătoare, cât şi a verificării tratamentului. La nivelul arterelor intracraniene, echipamentul permite rezolvarea unui accident vascular acut în primele 2 ore de la debut; montarea unui stent şi introducerea de coiluri pentru închiderea de anevrisme de artere cerebrale; rezolvarea de malformaţii arteriovenoase, care în urmă cu 20 ani rămâneau nediagnosticate. Acest angiograf superperformant poate fi utilizat în acelaşi scop al reconstrucţiei tridimensionale şi la nivelul arterelor şi ramurilor arterelor pulmonare, oferind şansă pacienţilor cu tromboembolism pulmonar cronic, mai ales celor după endarterectomie chirurgicală clasică (care durează aprox. 4-6 ore) să beneficieze de angioplastie cu balon la nivelul ramurilor medii şi mici cu scăderea hipertensiunii arteriale pulmonare. În urmă cu 20 de ani abia se punea diagnosticul de HTAP (hipertensiune arterială pulmonară). Alte grupe de pacienţi care pot beneficia de avantajele unui astfel de angiograf ultraperformant sunt reprezentate de pacienţii cu formaţiuni tumorale care se pretează la embolizări şi chemoembolizări, dar şi de pacienţii cu angiodisplazie, ce necesită embolizări arteriale digestive în vederea opririi hemoragiilor digestive.

Ne-ați obișnuit cu o serie de operații revoluționare. Spuneți-ne care au fost cele mai complicate.

Sigur, tot ceea ce nu este uzual este o provocare, dar această profesie este o provocare „în sine” – nu știu de ce în acest loc nu s-ar putea cu dotarea pe care o avem să facem tot ceea ce se face de ultimă oră în lume – de ce pacienții noștri să nu beneficieze de aceleași tehnici… cât mai minim-invazive și cu recuparare cât mai rapidă. Aceste tehnici au deschis calea rezolvării unor pacienți depășiți pentru chirurgia cardiovasculară clasică – pacienți cu aortă de porțelan cu multiple calcificări și stenoze ale axului arterial, de exemplu. Aceștia beneficiază de tehnici de echipă, abordul apical cardiac efectuat de chirurgi cardiovasculari, urmat de atitudinea intervențională pentru montarea unei valve aortice transcateter, TAVI – cu evaluarea rezultatului prin ecocardiografie transesofagiană simultan. Pacienți cu disecție de aortă – care altădată treceau prin operații clasice de 12 ore cu șanse foarte mici de supraviețuire, astăzi pot beneficia de montarea unei endoproteze de aortă, intervenție ce durează 1-2 ore. Mai mult, pacienții cu disecție sau anevrisme de aortă toracică beneficiază de „debranching”, efectuat de chirurgii cardiovasculari cu bypass de subclavie – arteră carotidă stângă, arteră carotidă dreaptă sau chiar tehnica „trompei de elefant” cu reimplantarea bypassului pentru arterele vaselor gâtului la nivelul aortei ascendente; ulterior acești pacienți primesc prin tehnică intervențională endoproteză de aortă pentru rezolvarea disecției sau anevrismului.

La ce nivel vedeți în acest moment sistemul medical din România. Ce soluții există pentru îmbunătățirea calitații actului medical?

Cred că există variabilitate foarte mare în ceea ce privește calitatea actului medical dependent și de dotare. Dacă ai doar un stetoscop și un pix probabil că cel mai bine trimiți pacientul la un alt centru când bănuiești că ar putea fi infarct miocardic, chiar dacă nu ai cum să susții paraclinic diagnosticul ca să faci diagnostic diferențial. Generația tânără de medici este foarte bine pregătită – de aceea este primită cu brațele deschise oriunde în lume. Stăpânesc limbi străine, sunt adaptabili și reușesc foarte bine – sigur, nu fără sacrificiul lor de suflet prin dezrădăcinare. Poate nu au la început acest sentiment, dar mai târziu le este dor de România și îi recunosc valorile. Din fericire încep să existe și aici centre foarte bine dotate care absorb mulți tineri și le oferă șansa profesională. În spitalul nostru colaborăm cu foarte mulți tineri specialiști care fac parte din echipa Sanador.

Ar trebui să ocupe prevenția și informarea pacienților un rol mai important în domeniul cardiologiei? Cum ar trebui făcute corect?

Răspunsul nu poate fi decât pozitiv – întotdeauna mai este loc de educație prin informare în scopul prevenției. Există educația primită la momentul îmbolnăvirii, sigur ea vine prea târziu, deja boala s-a instalat, dar tot e bine pentru prevenția altor episoade de boală sau pentru informarea anturajului bolnavului. E nevoie de educație în ceea ce privește alimentația – calitate și cantitatea ei; somnul – orele de somn și calitatea lui; sport – intensitate personalizată și timpul acordat acestuia zilnic, mai ales mersul pe jos – 20 min./zi; educația în adresabilitatea rapidă la medic atunci când se întâmplă să fii bolnav, fără amânări inutile. Pentru tratamentul unui infarct miocardic acut timpul înseamnă celule miocardice salvate și recuperare rapidă cu revenirea la viață personală și profesională într-o stare cât mai bună. Dacă artera închisă, ceea ce definește infarctul miocardic acut, este deschisă mecanic prin tratament intervențional, denumit angioplastie coronariană cu stent, în primele 2 ore, recuperarea este aproape totală; cu cât trece timpul până la primele 12 ore de la debutul durerii, cu atât șansele de recuperare scad. Peste 24 ore deja șansele sunt mult mai reduse.

Care sunt afecțiunile cardiologice cele mai răspândite printre pacienții dumneavoastră?

Din păcate, boala denumită cardiopatie ischemică pare a fi cea mai răspândită – are mulți factori de risc care determină îngustarea arterelor coronare, care hrănesc mușchiul inimii; cea mai frecventă cauză este prezența grăsimilor în sânge cu depozitarea lor la nivelul arterelor coronare, îngustând spațiul interior al arterelor prin care trece sângele către celulele miocardice, care alcătuiesc mușchiul cardiac. Formele de cardiopatie ischemică afectează grupe de vârstă din ce în ce mai mici, ajungând să apară infarcte miocardice acute chiar la vârste de 20-30 de ani la cei ce consumă droguri și fumează, 30-40 de ani la marii fumători, hipertensivi, supraponderali, 40-50 de ani la cei supraponderali, fumători, dislipidemici, hipertensivi, diabetici netratați; 50 și peste 50 – la cei cu toți factorii de risc prezentați, asociați și cu alte boli.

Care sunt cele mai dificile probleme cu care vă confruntați în meseria de cardiolog?

Deși atitudinea terapeutică specifică pentru cardiopatia ischemică s-a perfecționat, există pacienți care ajung prea târziu și sunt în stare prea gravă ca să mai poată fi recuperați – de aceea informarea asupra apariției bolilor și a reducerii factorilor de risc este esențială. Dacă fumatul, sedentarismul, obezitatea, obiceiurile alimentare, tratarea hipertensiunii și a diabetului sunt factori ce pot fi eliminați sau controlați, factori cum sunt cei genetici nu pot fi influențați. Neputința rămâne problema cea mai gravă pentru orice medic – atunci când pacientul ajunge prea târziu.

Vă deranjează faptul că medicii pleacă din România? Cum s-ar putea stopa acest fenomen? Ați luat vreodată în calcul posibilitatea de a pleca?

Îmi pare rău că nu au existat condiții suficiențe pentru practicarea profesiei de medic la nivelurile cele mai înalte prin dotare și finanțare pentru colegii care au părăsit această țară pentru condiții de lucru mai bune. Trebuie înțeles însă că medicii așteaptă provocări  care să le solicite pregătirea profesională și dăruirea pentru care au ales această meserie, indiferent de țară. Nu uitați – medicina este o profesie universală, indiferent de limbă și rasă!

Munca, talentul sau pasiunea? Care este mai importantă în meseria de medic? Sau toate la un loc?

Toate la un loc și peste: sacrificiul personal la toate nivelurile, renunțare la atâtea ore cu familia, absența la atâtea evenimente din viața copiilor, renunțarea la confortul personal în atâtea ore de gardă, poate la atâtea zile frumoase de primăvară și toamnă pe care le bănuiești prin colțuri de ferestre din saloanele încărcate de suferință. Dar nimic nu se compară cu mulțumirea sufletească  că ai găsit soluțiile, că ai salvat o viață care se poate bucura de atâtea ore cu familia, de atât de multe evenimente din viața copiilor, că poate avea încă atâtea zile frumoase de primăvară și toamnă.

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.