Interviu inginer chimist Claudiu Gurguță

Claudiu Gurguță, de profesie inginer chimist, este chief marketing officer în cadrul proiectului OncoChain. Are 30 de ani și este specializat în chimia organică și medicamentele generice, cu formare suplimentară pe zona de marketing și business. OncoChain este o platformă online care integrează și facilitează transferul de informații între toți actorii implicați în tratamentul oncologic, începând de la pacient, medic, provider medical, companii de cercetare, industria farma, universități, sănătatea publică.

Galenus: Felicitări pentru performanța de la Romania Blockchain Summit (una dintre cele mai importante conferințe dedicate tehnologiilor inovatoare din regiunea Europei de Sud-Est, ce a avut loc între 20 și 22 iunie 2019 la București,)! Povestește-ne despre premiul primit și ce înseamnă OncoChain.

Mulțumim frumos! Într-adevăr, am obținut locul II în cadrul Pitch Contest, categoria proiecte relevante pentru tehnologia blockchain pentru aplicabilitate universală. Această recunoaștere din partea Romania Blockchain Summit atestă faptul că suntem pe drumul bun, că tehnologia și tiparul de dezvoltare au potențial, cât și o utilitate reală în domeniul medical. Ne dorim să putem oferi beneficii reale sistemului medical, în special pe latura oncologică. Astfel, OncoChain vine cu soluția: o platformă online care să integreze și să faciliteze transferul de informații între cei care sunt implicaţi în tratamentul oncologic.

Datorită mapării în timp real a patologiei, se va facilita introducerea datelor în Registrul Național de Cancer sau se va putea monitoriza realizarea activităților specifice și atingerea obiectivelor din cadrul programului național de oncologie.

Cum s-a născut acest proiect?

Comunitatea noastră este formată dintr-o echipă de medici plus profesioniști din sectoarele IT, marketing și finanțe. Suntem pasionați de medicină și tehnologie, iar posibilitatea de a le combina pentru a salva vieți ne fascinează.  Echipa de bază a pornit de la cinci persoane. Trei medici: Roxana Margan, Mădălin Margan și Andrei Mărginean, plus încă două persoane: eu și Sebastian Lăpușan.

Împreună încercăm să ne folosim de experiența globală a multiplelor alte proiecte existente ca exemple de bună practică, pentru ca pas cu pas să contribuim și la un sistem sanitar în care să avem mai multă încredere, mai atent la nevoile pacientului.

Eu susțin strategia de marketing și comunicare, cât și relația cu factorii media. Mă motivează situația actuală și dorința de a schimba, de a aduce mai multă transparență și credibilitate sistemului medical. Sebastian, project managerul pe segmentul de IT al proiectului, dorește un sistem cât mai accesibil, clar și util pentru pacienți, pentru medici, dar și pentru ceilalți furnizori de servicii medicale, toți actori importanți la buna desfășurare a actelor de prevenție, diagnostic și tratament. 

De ce finanțare aveţi nevoie ca să finalizați proiectul și cât de departe s-a ajuns cu partea de dezvoltare?

Pentru a putea duce proiectul la final, pentru a putea deveni util în trialurile clinice și a produce venituri pentru medici, investigatori și nu numai – ne-ar fi necesari între 50.000 și 60.000 de euro.

De această sumă avem nevoie pentru a finaliza dezvoltarea aplicației, pentru a intra în clinici private, pentru a susține implementarea împreună cu medicii a soluției și a o optimiza pe soluțiile lor actuale, pe integrarea cu soluțiile lor existente. Mai avem circa 30% din etapele tehnice de dezvoltare din punct de vedere software, pentru ca MVP-ul (Minimum Viable Product – program software care rulează cu minimum de specificații necesare ca să fie util unui client) să fie gata.

Cum au primit spitalele și medicii cu care ați intrat până acum în dialog proiectul?

Momentan, în Timișoara, și-au manifestat interesul 50 de medici dornici să folosească deja aplicația și să ne ajute suplimentar în dezvoltarea sa, cât și 5 clinici private pentru programul pilot, dar și acorduri de principiu cu Oncohelp și OncoGen pentru a implementa și la nivel instituțional în parteneriat cu Societatea Națională de Oncologie Medicală. 

Poți preconiza în ce stadiu va fi proiectul până la finalul anului?

Până la finalul anului dorim să trecem de etapa de produs minim viabil, să finalizăm fluxurile și procesele de lucru pe latura de diagnoză și tratament pentru trialuri clinice, cât și să încheiem minimum 5 parteneriate cu clinici private din Timișoara sau din țară, pentru ca apoi sistemul să înceapă să fie populat cu date și cazuri medicale, pe care sperăm și dorim ca sistemele cognitive pe care le implementăm în regim AI (inteligență artificală) să le poată învăța.

Un mesaj pentru cititorii publicației noastre.

Mulțumim că sunteți aproape de noi, că citiți informații despre noi și ne-ar plăcea, dacă simțiți că doriți să contribuiți cu feedback sau cunoștințe tehnice, să ne ghidați poate și pe alte unghiuri utile derivate din proiect. Sperăm să putem aduce un pic mai mult bine, atât pentru dumneavoastră ca profesioniști medicali, cât și pentru audiența noastră primară – pacientul.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.