Interviu Prof. Univ. Dr. Rainer Kotz

Prof. Univ. Dr. Rainer Kotz este medic specialist în ortopedie, chirurgia tumorilor osoase și chirurgia coloanei vertebrale și Director Medical al Wiener Privatklinik (WPK), unul dintre cele mai mari spitale private din Austria și printre puținele din Europa care asigură cel mai nou tratament împotriva cancerului – imunoterapia. În anul 2016, WPK a deschis o reprezentanță în România, pentru a fi mai aproape de pacienții și potențialii pacienți români. Alături de alți specialiști în domeniu Prof. Univ. Dr. Rainer Kotz a inventat proteza care-i poartă numele, prima proteză modulară de substituire a articulațiilor și a oaselor lungi, implantată pentru prima dată în 1982. A luptat împotriva fraudei științifice, a dus educația medicală în țările aflate în curs de dezvoltare și a reorganizat Societatea Mondială de Ortopedie. Aflat în România cu ocazia unui eveniment medical, l-am intervievat pe Prof. Univ. Dr. Rainer Kotz și am aflat noutățile din domeniul dumnealui de activitate.

GALENUS: De ce ați ales să vă specializați în ortopedie, ce v-a atras la această ramură a medicinei?

Ceea ce m-a atras foarte mult la domeniul ortopediei este faptul că această disciplină tehnică și chirurgicală este în continuă dezvoltare și evoluție, datorită noilor posibilități oferite de implanturile protetice. M-am specializat în ortopedie la profesorul universitar Chiari, iar astăzi sunt medic specialist în ortopedie, chirurgia tumorilor osoase și chirurgia coloanei vertebrale, dar și președintele a numeroase societăți de cercetare. Parcursul meu profesional include multă activitate de cercetare științifică, predare în cadrul universității,  precum și realizarea a numeroase intervenții chirurgicale. Lucrul meu cu studenții presupune, în mare parte, vizitarea pacienților și realizarea intervențiilor chirurgicale împreună cu aceștia, foarte multă parte practică. În general, îi sfătuiesc pe studenți să învețe intensiv anatomie și citirea filmelor radiologice, precum și a altor teste de imagistică.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer osos, atât la copii, cât și la adulți?

Tumorile osoase maligne sunt cel mai adesea diagnosticate la copii și la adolescenți, mai puțin la adulți. Cele mai frecvente tipuri întalnite în rândul copiilor și adulților tineri sunt osteosarcomul, care apare în țesuturi moi și în oasele aflate în dezvoltare și sarcomul Ewing, care apare în apropierea oaselor și țesuturilor moi, în special în coaste, femur, humerus și pelvis. În cazul pacienților adulți și vârstnici, o tumoră frecvent întâlnită este condrosarcomul, care se dezvoltă în cartilaje. Pe lângă acestea, există și tumori benigne ale osului – tumori cu celule gigant, dintre care cele mai frecvente sunt chistul osos anevrismal și osteomul osteoid. 

Sunt cunoscute cauzele cancerului osos?

Încă nu se cunoaște cauza exactă a sarcoamelor osoase; suntem de părere că este vorba de factori genetici, în special în cazul oaselor în creștere la copii. Din această cauză, cancerul osos nu poate fi prevenit, singurul lucru pe care îl putem face fiind să-l depistăm din timp, pentru a oferi pacienților cea mai bună posibilitate de vindecare. Simptomele de bază ale cancerului osos sunt umflăturile și durerea la nivelul zonei afectate, în principal în extremități, dar și în interior. În extremități poate apărea o durere fără alte simptome importante, care să conducă către radiografie. În cazul în care cancerul se răspândește la alte țesuturi din organism, apar manifestări precum febră, frisoane, transpirații nocturne și scăderea în greutate. Primul pas pentru depistarea din timp a tumorii este efectuarea unei radiografii. Dacă aceasta indică orice semn anormal, trebuie efectuate investigații mai complexe, precum RMN, scanarea oaselor sau scanare PET.

Pot fi tratate tumorile osoase maligne?

Da, prin chimioterapie și intervenție chirurgicală adecvată, tumorile osoase maligne pot fi tratate. Chimioterapia salvează viața pacientului, iar intervenția chirurgicală îi salvează acestuia membrul. Așadar, este foarte important să existe o conexiune între tratamentul cancerului și intervenția chirurgicală. Acest lucru este stabilit în mod special la Viena, unde avem un registru al tumorilor osoase cu peste o mie de cazuri, aspect care ne-a oferit experiență vastă în tratamentul complex al acestei afecțiuni. Datorită acestor eforturi depuse în păstrarea membrului pacientului și îmbunătățirea funcției sale, avem astăzi sute de pacienți care duc o viață normală, au o profesie, sunt căsătoriți, au copii și chiar pot practica sport cu proteza lor. În cadrul WPK am înființat un Centru de Excelență în Oncologie, care reunește peste 30 de specialiști în domeniu, incluzând chirurgi, oncologi, specialiști în medicină nucleară, genetică și alte specialități medicale dedicate tratării cancerului, astfel încât pacienții să poată beneficia de diagnostic și tratamente excelente și multidisciplinare.

Care este speranța de viața în funcție de stadiul în care este descoperită boala?

Dacă boala este depistată în stadiu incipient, când încă nu s-a răspândit la nivelul oaselor și plămânilor, pacientul are o speranță de viață foarte bună, de aproximativ 80% în cazul osteosarcomului, 70% în cazul sarcomului Ewing și chiar mai mare în cazul condrosarcomului tratat adecvat. În schimb, dacă tumora s-a răspândit în corp, tratamentul este unul de natură paliativă, iar pacientul va avea șanse de supraviețuire doar în cazul în care toate metastazele pot fi îndepărtate chirurgical, ceea ce se întâmplă la doar 25% dintre cazuri. În restul situațiilor, din păcate, pacientul își pierde viața în decurs de 1-3 ani de la efectuarea operației.    

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.