Suplimente alimentare pentru starea de bine

Privind evoluția pieței suplimentelor alimentare, vom observa că în România în ultimii 10 ani au avut loc creșteri de la an la an în ceea ce privește vânzarea și administrarea lor [1]. Iată care sunt limitele și provocările de care trebuie să țină cont farmaciștii, astfel încât pacienții să beneficieze de cele mai bune recomandări în ceea ce privește suplimentele alimentare.

Suplimentele alimentare – recomandările farmacistului

Când vine vorba de recomandarea suplimentelor alimentare de către farmacist, trebuie avută în vedere, în primul rând, imaginea de ansamblu a pacientului care se află în fața farmacistului. Pentru pacientul care nu are pregătire medicală este foarte important să i se aducă la cunoștință faptul că suplimentele alimentare nu tratează o afecțiune, iar administrarea lor trebuie să fie susținută de un stil de viață echilibrat. La finalul oricărei eliberări este utilă o recapitulare din partea pacientului cu recomandările farmacistului, astfel încât mesajele transmise transmise să fie corect înțelese.

Suplimente alimentare benefice în artrită

Revenind la partea de recomandare/solicitare directă din partea pacientului, trebuie avută o mare grijă la situațiile în care pot apărea interacțiuni. Pacienții în vârstă cu boli cronice, copiii, pacienții cu deficiențe nutriționale și femeile gravide prezintă risc crescut de apariție a interacțiunilor.

Cum influențează anumite tratamente suplimentele alimentare pe bază de:

Calciu

Atenție la medicamentele antihipertensive deoarece poate determina creșterea nivelului de calciu din sânge, lucru ce poate afecta rinichii, și la medicamentele pentru inimă – potențează efectele acestora.

Magneziu

Atenție la forma sub care este magneziul în produsul respectiv și la faptul că va competiționa cu calciul pe aceleași canale de intrare în celulă.

Coenzima Q10

Scade eficiența medicamentelor pentru subțierea sângelui și a celor împotriva cancerului; crește efectele antihipertensivelor.

Ulei de pește – atenție la sursa de proveniență

Reduce efectele medicamentelor oncologice, potențează efectele medicamentelor antihipertensive și a anticoagulantelor.

Vitamine din grupul B (mai ales B12, B6 și B1)

Pot genera o creștere a apetitului.

Vitamina C sau acidul ascorbic

Reduce efectele anticoagulantelor, oncologicelor și ale medicamentelor pentru HIV/SIDA; crește riscul apariției efectelor adverse în cazul medicamentelor pe bază de estrogen.

Vitamina D

Poate reduce efectele medicamentelor destinate scăderii nivelului de colesterol; crește riscul apariției efectelor secundare în cazul medicamentelor antihipertensive.

Vitamina E

Reduce efectele medicamentelor oncologice, crește riscul apariției efectelor secundare în tratamentul cu imunosupresoare, potențează efectele medicamentelor anticoagulante [2].

Echinacea

Poate încetini metabolizarea medicamentelor în organism și nu este recomandată în cazul următoarelor boli: tuberculoză, leucemie, diabet, scleroză multiplă, HIV/ SIDA, boli autoimune, afecțiuni hepatice și în cazul tratamentului cu imunosupresoare; atenție la pacienții care consumă cofeină, deoarece echinacea încetinește metabolizarea acesteia și determină tremor, insomnie, stare de agitație, dureri de cap.

Merișor

Crește acțiunea medicamentelor anticoagulante și poate determina sângerări.

Ghimbir

Crește riscul apariției efectelor adverse în tratamentele cu imunosupresoare, poate provoca sângerări sau hipoglicemii prin creșterea acțiunii medicamentelor antihipertensive, anticoagulante și antidiabetice. Atenție la pacienții care urmează să aibă o intevenție chirurgicală – nu trebuie consumate doze mai mari de 10 g/zi cu cel puțin o săptămână înaintea operației, pentru a evita riscul de sângerare.

Ginkgo biloba

Poate reduce efectele medicamentelor antivirale, antidepresive, anticonvulsivante și împotriva anxietății, crește efectul antidiabeticelor și anticoagulantelor. Intervine în metabolizarea medicamentelor gastrorezistente și al statinelor, la nivelul ficatului [3].

Ginseng

Crește riscul de formare al cheagurilor, scade acțiunea anticoagulantelor; crește efectul antihipertensivelor și al medicamentelor pentru diabetul zaharat.

Suplimente alimentare recomandate în hipercolesterolemie

Sunătoare

Interacționează cu: anticoncepționalele, antidepresivele, anticoagulantele, antitusivele, potențează efectele medicamentelor ducând la creșterea toxicității acestora. Pacienții trebuie informați că pot apărea efecte adverse de intensitate medie precum: dureri gastrice, constipație, dureri de cap, uscăciunea gurii, oboseală, stare de neliniște, urticarie, eritem [4,5].

Melatonină

Scade efectul medicamentelor anticonvulsivante și antihipertensive, crește efectul anticoagulantelor, crește riscul apariției efectelor adverse în cazul medicamentelor sedative și hipnotice, antihistaminice, relaxantelor musculare și analgezicelor opioide.

Ceai verde

Scade efectul anticoagulantelor și poate duce la apariția cheagurilor, reduce efectele medicamentelor oncologice și medicamentelor pentru inimă, crește riscul apariției efectelor secundare ale medicamentelor astmatiforme și antipsihotice.

Acestea ar fi suplimentele pe bază de vitamine, minerale, acizi grași și pe bază de plante cel mai des eliberate din farmacii, la recomandare sau la cerere.

Vitaminele și mineralele sunt necesare unei funcționări optime a organismului. Atunci când avem deficit se recomandă aportul din exterior. Deși cândva era suficient ca acest plus să fie oferit de alimentație, stilul de viață haotic nu mai permite acest adaos.

Pacienții trebuie să înțeleagă că rolul suplimentelor nu este de a trata sau de a preveni o boală și nu înlocuiesc alimentația. Aceste produse vin mereu la pachet cu reîmprospătarea ideii de stil de viață echilibrat care include: sport, alimentație echilibrată și somn.

Suplimentele alimentare se vor recomanda/elibera în cazul:

  1. Femeilor gravide care au recomandare de la medicul ginecolog, dar farmacistul trebuie să se asigure că le administrează corect și că ceea ce solicită este potrivit pentru perioada de dezvoltare a sarcinii;
  2. Copiilor – în general la recomandarea medicului când există un deficit de vitamine în organism. Trebuie luate în calcul situațiile în care deficitul nu este identificat în urma unor analize ci apar simptome, pe care în general mamele le împărtășesc în multe situații farmaciștilor, precum: tulburările de creștere (posibil deficit de vitamina B12 sau vitamina A). Ca și în cazul femeilor gravide se recomandă o consultație la medicul specialist.
  3. Adulților care au deficit de vitamine, în general deficit depistat în urma unor analize de sânge. În acest caz următoarele suplimente pe bază de vitamine ar fi bine să fie însoțite de următoarele recomandări minime:
  • vitaminele din complexul B – pentru a avea un efect susținut e recomandat să fie administrate la aceeași oră din zi;
  • vitamina C – care are rol în menținerea sănătății cartilajelor, pielii, vaselor de sânge și oaselor, se administrează de preferat după masă la aceeași oră din zi/aceleași ore în cazul în care se administrează două doze;
  • vitamina D – sau vitamina soarelui se recomandă pentru administrare seara și are un rol esențial în sănătatea oaselor;
  • vitamina E – este bine să se ia la diferență de două ore de alte medicamente sau suplimente alimentare;
  • calciul – nu se administrează împreună cu suplimentele pe bază de fier;
  • fierul – nu se administrează în același timp cu acidul folic (!Atenție la gravide) și cu vitamina B12 și pacienții trebuie „avertizați” în legătură cu schimbarea culorii scaunului și cu faptul că produce constipație.
  1. Adolescenților – o categorie separată pentru că aceștia trec printr-o perioadă intensă de învățare, având în vedere că au două examene importante pentru evoluția lor ca oameni și au nevoi specifice acestei etape. Știm cu toții că atât ei cât și tinerii adulți care au examene de susținut au nevoie de un ajutor din exterior pentru creier, pentru creșterea energiei și capacitatea de învățare și memorare. În acest caz se pot  recomanda acizii grași Omega-3/uleiul de pește care ajută la îmbunătățirea capacității de gândire și suplimentele pe bază de lecitină.

Farmacistul trebuie să adreseze pacientului toate întrebările necesare pentru o anamneză completă, pentru că prevenția este mai importantă decât tratarea, iar pacientul trebuie să plece și cu toate recomandările necesare efectuării unei terapii corecte.

Referințe bibliografice:

  1. https://www.ceccarbusinessmagazine.ro/piata-de-medicamente-fara-prescriptie-medicala-suplimente-alimentare-si-dispozitive-medicale-de-ingrijire-in-crestere-cu-144-in-2018-s5117/;
  2. https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-vitamin-e#2;
  3. https://www.health.harvard.edu/mens-health/dietary-supplement-safety;
  4. https://www.pharmacytimes.com/publications/issue/2013/October2013/Drug-Supplement-Interactions-Patient-Awareness-Is-Key;
  5. https://www.universfarmaceutic.ro/stiinte-farmaceutice/Suplimentele-nutritive-si-potentialele-interactiuni-cu-medicatia-alopata.

medic primar medicină sportivă
secretar general S.Ro.M.S., manager medical F.R. Rugby

Cuvinte-cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.