Alegerea unui sport pentru copilul de varsta prescolara si scolara – elemente de orientare medico-sportiva

Sportul are efecte benefice atat asupra corpului, cat si asupra spiritului, mai ales cand vine vorba despre copii.

In conditiile societatii actuale, cand copiii sunt tentati sa incerce gustarile nesanatoase, de tip fast-food, bogate in grasimi, sau nenumaratele tipuri de dulciuri rafinate, cand distractia pentru ei inseamna a petrece cat mai mult timp in fata unui ecran, fie ca este vorba de televizor sau de calculator, ca sa nu mai zicem de masina care ii transporta rapid oriunde este nevoie, practicarea unui sport a devenit o necesitate fundamentala pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor nostri.

Beneficiile sportului

Practicarea in mod regulat a unui sport stimuleaza dezvoltarea anumitor abilitati motrice, precum coordonare, viteza, anduranta si suplete, sau cognitive, precum vederea, intelegerea, capacitatea de a-si forma o parere proprie sau de a lua anumite decizii. La nivel tactic, copiii invata sa elaboreze anumite strategii. Practicarea unui sport de echipa influenteaza in mod pozitiv si nivelul lor de sociabilitate.

Din punct de vedere psihologic si mental, sportul reprezinta o scoala buna, care ii invata pe copii cum sa-si intareasca vointa, rezistenta si concentrarea, dar si cum sa-si controleze stresul si suferinta. Sportul le poate oferi copiilor mai multa siguranta, incredere in ei insisi, autocontrol si independenta.

Practicarea unui sport ii invata inca de mici sa adopte un stil de viata echilibrat: o alimentatie corespunzatoare, consum de apa in cantitati suficiente, respectarea orelor de somn, intretinerea igienei corporale, disciplina, punctualitate (sa nu intarzie la antrenamente!).

Alegerea unui sport − o chestiune care tine de personalitatea copilului

In alegerea unui sport potrivit trebuie sa tinem cont si de personalitatea copilului nostru. Fiecare copil are propria lui personalitate, care nu se potriveste oricarei activitati sportive. Un sport precum rugbiul va accentua hiperactivitatea unui copil deja agitat. In acest caz, se poate opta pentru tenis, inot, atletism, ciclism sau schi, dezvoltandu-i astfel rezistenta si rabdarea.

Pentru copiii foarte timizi putem alege un sport combativ, precum artele martiale, handbal sau volei, care le vor permite sa se afirme. De asemenea, echitatia este o buna metoda de a-l scoate pe copil din cochilia lui: relatia cu animalul se bazeaza pe incredere, lucru care-l face pe copil sa se simta mai bine in propria lui piele.

Unui copil indragostit de natura i se potriveste un sport practicat in aer liber, precum fotbal, rugbi sau echitatie.

Inainte de a alege un sport pentru copilul nostru, trebuie sa-i cerem si lui parerea. Daca nu practica sportul respectiv cu placere, rezultatele favorabile vor intarzia sa apara. Pentru a afla care sport i se potriveste cel mai bine copilului tau, cea mai buna metoda este de a-l lasa sa incerce mai multe sporturi inainte de a decide sa ramana la unul singur, copilul putandu-si da seama prin comparatie care sport ii place si i se potriveste cel mai bine. In plus, practicand un singur sport, pot sa apara accidentarile de suprasolicitare din cauza stresului aplicat repetitiv asupra acelorasi articulatii, oase sau muschi.

Iata cateva informatii succinte care va vor ajuta in luarea unei decizii potrivite pentru a alege sportul cel mai indicat micutului sau micutei dumneavoastra.

Dans

Cursurile de dans sunt o optiune buna daca fiului sau fiicei dumneavoastra ii face placere sa-si miste corpul in ritmul muzicii. Acest sport se adreseaza in egala masura fetelor si baietilor. Dansul stimuleaza capacitatea de concentrare, rigoarea si vointa, copiii invata sensul ritmului, muschii lor se dezvolta armonios. Baietii si fetitele devin mai supli, fie ca practica dans clasic sau modern.

Judo

Daca baiatul dumneavoastra fuge peste tot si energia lui debordanta va da batai de cap, judo este solutia. Este indicat si fetitelor care vor sa practice un „sport de baieti”. Veritabila arta a stapanirii de sine, judo imprima copiilor, inainte de toate, igiena unei vieti sanatoase. Prietenia, curajul, modestia, armonia dintre corp si spirit, respectarea adversarului sunt cateva dintre valorile morale promovate. Prin practicarea acestui sport, copilul isi dezvolta musculatura, crescandu-i in acelasi timp si supletea. In plus, tinerii sportivi se familiarizeaza cu tehnicile de autoaparare.

Fotbal

Daca aveti un copil plin de energie, care apreciaza si spiritul de echipa, fotbalul este o alegere inspirata. Practicand fotbalul, copilul isi dezvolta spiritul de echipa, invata tactica jocului, castiga abilitate si rezistenta. Invata in acelasi timp sa respecte regulile jocului si deciziile arbitrului.

Gimnastica

Atat baietii, cat si fetele pot practica gimnastica. Acest sport echilibrat, uneori individual, alteori colectiv, se adreseaza copiilor care au un spirit de competitie dezvoltat. Gimnastica dezvolta echilibrul, musculatura si creste supletea organismului.

Natatie

Daca aveti un copil care se amuza stand in cada, natatia e alegerea buna. Natatia stimuleaza rezistenta si respiratia. Este un sport bland, fara riscuri mari de accidentare.

Atletism

Saritura in lungime, cursa cu obstacole, stafeta, aruncarea de greutati… lista disciplinelor care fac parte din atletism este lunga. Practicand acest sport, copilul dumneavoastra nu risca sa se plictiseasca. Atletismul permite, inainte de toate, o buna oxigenare. El creste ritmul respiratiei si rezistenta, stimuland in acelasi timp dezvoltarea musculara. Vointa si smerenia sunt prezente in egala masura in cadrul acestui sport. Chiar daca este foarte talentat la o disciplina, copilului ii va fi foarte greu sa se situeze la acelasi nivel in cadrul celorlalte discipline. Competitiile sunt astfel un excelent motor pentru progres.

Echitatie

Daca aveti un copil calm, retras, echitatia i se adreseaza. Animalul il poate ajuta sa invete cum sa se deschida si in fata celorlalti copii. Calul este un animal inalt si incalecatul unui cal cere mult curaj. Inainte de a sari obstacolele, copilul trebuie sa se faca respectat si sa se impuna in fata animalului, afirmandu-se astfel si castigand mai multa incredere in el. Calul trebuie hranit, ingrijit, copilul invatand astfel ce inseamna responsabilitatea si in acelasi timp i se inoculeaza notiunea de respect.

Tenis

Este un sport potrivit pentru copiii cu un spirit competitional dezvoltat. Tenisul dezvolta increderea in sine, capacitatea de anticipatie si o buna stapanire fizica si morala. Acest sport creste capacitatea de concentrare si stimuleaza respiratia. Atentie insa, pentru ca pune musculatura si articulatiile la grea incercare.

Escalada

Escalada nu presupune neaparat un organism musculos. Este vorba mai ales despre o buna pozitionare si coordonare a mersului. In consecinta, orice copil aventurier se poate catara fara probleme. Escalada se poate practica in exterior sau in interior si dezvolta, in primul rand, increderea in sine. Acest sport este indicat copiilor timizi care pot sa vada progresele facute pas cu pas. Escalada dezvolta echilibrul si spiritul de analiza, creste supletea si precizia. In ceea ce priveste cazaturile, puteti sta linistiti. Copiii sunt bine echipati si supravegheati. Ei sunt ajutati de indrumatori, care ii ajuta si ii incurajeaza.

Scrima

Daca aveti un copil care savureaza filmele de capa si spada, de ce sa nu-l inscrieti la scrima? Scrima dezvolta precizia, spiritul de analiza si capacitatea de concentrare. Acest sport permite, de asemenea, canalizarea energiei. Nu este vorba de a lovi tot timpul, ci de a urmari corect la momentul potrivit. Copilul invata in cadrul acestui sport masura respectului si se poate compara cu alti copii in cadrul competitiilor.

Alegerea unui sport – o chestiune de varsta

Inainte de a va inscrie copilul la un curs de sport, trebuie sa va asigurati ca sportul este corespunzator varstei si morfologiei copilului, astfel incat eforturile fizice sa fie adaptate rezistentei musculare si osoase a acestuia. Chiar daca bebelusii inotatori isi manifesta calitatile de la varsta de 3 luni, nu este indicata inceperea unei activitati fizice sustinute inainte de varsta de 5 ani.

Mai trebuie sa tinem cont si de faptul ca un copil cu varsta cuprinsa intre 6 si 8 ani poate efectua intre 4 si 6 ore de activitati fizice pe saptamana, intre 8 si 12 ani, pana la 8 ore de sport pe saptamana, pe langa activitatile scolare, iar de la 12 ani in sus, pana la 10 ore de sport pe saptamana.

Tabelul de mai jos prezinta abilitatile necesare copiilor de diferite varste pentru a practica un sport si sporturile pentru care acestia pot opta.

3-5 ani 6-9 ani 10-12 ani 13-15 ani 16-18 ani

Abilitatile motorii (miscare)

Poate alerga, sari, arunca (abilitati de baza)

Se poate balansa putin

Alergare, saritura, aruncare imbunatatite

Balansare imbunatatita

Incepe sa capete deprinderi mai grele (de exemplu, aruncatul la distanta)

Devine mai priceput in deprinderi complexe (de exemplu, proiecteaza o minge in plasa)

Capata deprinderi mai complicate (de exemplu, lay-up, aruncare din apropierea cosului in baschet)

Copiii au pusee de crestere, dar corpul lor devine mai putin flexibil

Pubertatea se manifesta la aceasta varsta

Continua cresterea pana ajung la stadiul de adulti

Deprinderile sunt apropiate ca nivel de cele ale unui adult

Viziunea

Nu sunt maturi pana la 6-7 ani

Dificil de urmarit directia si viteza obiectelor in miscare

Se imbunatateste aprecierea vitezei obiectelor in miscare, dar e inca dificil de apreciat directia acestora

Complet dezvoltati (la fel ca un adult)

Complet dezvoltati

Complet dezvoltati

Invatarea

Durata atentiei foarte scurta

Invata cel mai bine copiindu-i pe ceilalti

Durata atentiei scurta

E greu sa-si aminteasca multe detalii sau sa ia decizii rapide

Atentie mai buna

Isi amintesc mai multe lucruri

Durata atentiei crescuta

Capabili sa-si aminteasca meciuri sau strategii

Atentie buna
Memorie buna

Abilitati asupra carora trebuie sa insistam la aceasta varsta

Invatarea abilitatilor de baza

Jocurile distractive si experimentarea mai multor sporturi sunt mai importante decat competitia in sine

Practicarea abilitatilor de baza si deprinderea unor abilitati mai complexe

Practicarea abilitatilor

Invatarea tacticilor si strategiilor de meci

Concentrare asupra fortei individuale

Concentrare asupra fortei individuale

Activitati recomandate

Alergare, acrobatie, aruncare, prindere, plimbari cu tricicleta

Nivel de incepatori la fotbal, natatie, alergari, gimnastica, patinaj, dans, tenis, bicicleta, arte martiale fara contact

Nivel de incepatori la fotbal, baschet, hochei pe gheata

Baieti: baschet, hochei pe gheata

Fete: gimnastica, patinaj

Orice sport, in functie de preferinte

Sportul ca solutie terapeutica

Multa vreme, sportul a fost interzis micutilor astmatici. Astazi, s-a ajuns la concluzia ca natatia este sportul care poate ajuta plamanii micutilor bolnavi de astm. Punand in miscare musculatura intregului corp, inotul stimuleaza functia plamanilor, crescandu-le astfel capacitatea de functionare.

Inotul este, de asemenea, indicat copiilor cu probleme osoase: scolioze, epifizite de crestere, pentru ca apa preia din greutatea corpului si durerea care apare in cazul practicarii altor sporturi dispare in totalitate.

Alegerea unui sport este un lucru important pentru un copil. Sportul il ajuta sa se afirme ca individ si sa aiba o buna conditie fizica, lucru esential in mentinerea sanatatii.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

medic primar medicină sportivă
secretar general S.Ro.M.S., manager medical F.R. Rugby

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.