Alina Ciupercovici, psihoterapeut: „Pandemia perturbă sentimentul de siguranță, stabilitatea, echilibrul psiho-emoțional”

Alina Ciupercovici este psihoterapeut și managerul Clinicilor ALIAT din Suceava. Știm cutoții că Suceava, și nu numai, traversează o perioadă foarte dificilă, așa că am apelat lasfaturile unui specialist, sfaturi care vin în ajutorul personalului medical din toată țara. Iatăcum ar trebui să abordeze situația eroii aflați în prima linie în lupta împotriva COVID-19 și cear trebui să facă astfel încât să nu cedeze psihic.

Situațiile de urgență, cum este și pandemia, au un caracter brusc, perturbator, și declanșează o serie de reacții în rândul tuturor oamenilor – fizice, emoționale, comportamentale. Este solicitată astfel capacitatea de adaptare, ceea ce poate duce la a resimți stres, incertitudine, nesiguranță. Chiar dacă acestea sunt reacții normale într-o situație nouă, incertă, care amenință starea de sănătate și viața, este recomandat să fie monitorizate pentru a nu duce la dezechilibre mai grave, și se recomandă, pe cât posibil, sprijinul psihologic.

Pandemia COVID-19: o situație nouă, incertă

Pandemia prin care trecem și odată cu ea – carantinarea, ne pun pe toți în fața unei situații noi, incerte, care perturbă sentimentul de siguranță, de stabilitate, echilibrul psiho-emoțional. Dincolo de partea medicală, de starea de sănătate, cea mai importantă în situația de față este însă și starea psihică – cum să facem astfel încât să rezistăm pandemiei, neliniștii generale, fricii de boală? Cum să ne păstrăm calmul, să rămânem conectați, să ne menținem sentimentul de siguranță? Și mai ales, cum fac față cei care se află în linia întâi, cei care se confruntă direct cu virusul, cu oamenii bolnavi și decesele, care de cele mai multe ori stau separat de familiile lor pentru a le proteja?

COVID-19: cu sau fără mască?

O perioadă dificilă emoțional

Spre aceștia, spre toți din linia întâi, ni se duc gândurile cel mai des în aceste zile. Cu toate că există pregătirea și instruirea profesională pentru a face față unei epidemii din punct de vedere medical, un medic nu se poate însă pregăti și emoțional pentru o astfel de situație, nu poate anticipa trăirile emoționale pe care le va avea și cum le va face față.

Cu toate acestea, a-ți continua munca într-o situație care te afectează direct și pe tine, din dorința și responsabilitatea asumată de a avea grijă de ceilalți, așa cum fac medicii și cadrele medicale din spitale astăzi, este ceva pe cât de mult de admirat, pe atât de dificil emoțional. De aceea, aceștia trebuie să se simtă susținuți, încurajați, validați pentru eforturile pe care le fac, sprijiniți emoțional.

COVID-19 și sănătatea mintală: recomandările OMS

Recomandări pentru personalul medical

Ne-au fost adresate întrebări legate de cum ar trebui cei din linia întâi să abordeze situația, ce ar trebui să facă astfel încât să nu cedeze psihic, cum să își mențină echilibrul emoțional, chiar dacă nu este tocmai ușor. Dincolo de asigurarea nevoii de siguranță prin accesul la materiale medicale de protecție, nevoie care primează în situația pandemiei, sunt și alte nevoi emoționale necesar a le avea în grijă – redobândirea și menținerea stării de calm, a siguranței, a conectării, a încrederii în forțele proprii, a speranței.

  • Câteva recomandări pentru specialiștii din linia întâi ar fi să păstreze conectarea emoțională cu cei apropiați, chiar dacă sunt separați temporar din dorința de a-i proteja. După muncă, petreceți timp discutând cu cei de acasă, dați-le voie să vă fie alături, primiți încurajările și grija lor.
  • Acceptați și înțelegeți trăirile pe care le aveți. Ceea ce simțiți: frică, incertitudine, nesiguranță sunt emoții firești în situația de față, și cu toate acestea continuați să faceți tot ceea ce puteți, ce este în controlul vostru, profesional și uman deopotrivă. Și asta este atât de mult și de prețios.
  • Regăsiți încrederea în forțele proprii. Cu siguranță acest aspect va fi foarte greu în unele zile. Aduceți-vă în gânduri și emoții toate abilitățile, competențele și puterile pe care le aveți, profesionale și emoționale. Nu sunteți lipsiți de putere în fața virusului și îmbolnăvirilor, ci dimpotrivă, datorită vouă există oameni vindecați.
  • Păstrați speranța. Este important să vedeți o finalitate la ceea se se întâmplă, stoparea pandemiei. Dați-vă voie să înțetelegeți că nu este o situație continuă în care sunteți prinși, ca într-o capcană, dați-vă voie să vă luați și un moment de respiro, de adăpost, să vă puteți scutura de multitudinea și rapiditatea emoțiilor grele cu care v-ați întâlnit. Reacția emoțională devine una traumatică dacă ea nu vede și o pauză, o ieșire, chiar și temporară, din situația dificilă.
  • Păstrați apropierea de colegi, discutați împreună despre ce vi se întâmplă. Este recomandată evitarea izolării emoționale. Rămâneți conectați cu ceilalți care trec prin aceeași situație, împreună faceți totul cât puteți de bine. Oferiți atenție și grijă colegilor pe care îi vedeți că sunt copleșiți emoțional sau epuizați fizic și psihic.
  • Apelați la sprijin psihologic. Poate fi de mare ajutor să primiți sprijin psihologic de bază – prim sprijin psihologic în situații de urgență. Acest lucru vă poate ajuta să puteți pune în cuvinte emoțiile și gândurile cu care vă confruntați, temerile, să vă păstrați echilibrul, să vă readunați forțele. Clinica ALIAT Suceava oferă gratuit sprijin psihologic de bază specialiștilor din linia întâi. Această disponibilitate este de asemenea și din partea altor mulți profesioniști psihologi și psihoterapeuți din întreaga țară.

Psihoterapeut, Clinicile ALIAT

Cuvinte-cheie: , , , , , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.