Aportul radioterapiei în tratamentul complex al cancerului

Rezumat:

Tratamentul optim al pacienţilor cu tumori maligne se efectuează prin efortul conjugat al chirurgiei, radioterapiei şi chimioterapiei. Radioterapia este o disciplină clinică ce utilizează radiaţiile ionizante cu scopul tratării pacientului oncologic. Scopul radioterapiei este de a administra o doză de radiaţii calculate cu maximum de precizie într-un volum tumoral definit, cu o minimă afectare a ţesuturilor sănătoase din jur. Radioterapia cu intensitate modulată (IMRT), o abordare relativ nouă a planului terapeutic 3D şi a terapiei conformaţionale, optimizează iradierea unor volume cu formă neregulată. Sistemul TomoHD TM combină TomoHelical TM și TomoDirect TM într-o singură soluție. Cu această soluție integrată, putem trata corect și eficient tumorile oriunde în organism.

Cuvinte-cheie: radioterapie, tumori maligne, oncologie

Abstract:

The optimal care of patients with malignant tumors is a multidisciplinary effort that combines the classic modalities of surgery, radiation therapy and chemotherapy. Radiation oncology is the clinical and scientific discipline devoted to the use of ionizing radiation in the management of the patient with cancer. The aim of radiation therapy is to deliver a precisely measured dose of radiation to a defined tumor volume with minimal damage to surrounding healthy tissue. Intensity-modulated radiation therapy (IMRT), a relatively newer approach to 3D treatment planning and conformal therapy, optimizes delivery of irradiation to irregularly shaped volumes. The TomoHDTM System combines both TomoHelicalTM and TomoDirectTM into a single, comprehensive solution. With this integrated solution, we can accurately and efficiently treat tumors anywhere in the body.

Keywords: radiation therapy, malignant tumors, oncology

Cancerul este un grup de boli caracterizate prin creşterea necontrolată a celulelor care invadează, distrug ţesuturile din jur şi capătă proprietăţi de a coloniza organele şi ţesuturile la distanţă. La început de secol XXI, cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, fiind a treia cauză de deces în majoritatea ţărilor lumii, inclusiv în România. OMS consideră că în anul 2020 se vor înregistra aproximativ 10 milioane de decese prin cancer, din care 7-8 milioane vor fi în ţările în curs de dezvoltare, iar ţările industrializate vor înregistra un număr constant de 2-3 milioane de decese. Tratamentul optim în oncologie este multidisciplinar, cu participarea raţională şi echilibrată a diferitelor metode existente, în funcţie de stadiul bolii şi de particularităţi. În funcţie de extensia bolii, celor două categorii majore (boala localizată/extinsă loco-regional şi boala metastatică) li se adresează tratamentele:

  • loco-regionale: chirurgia și radioterapia;
  • sistemice: chimioterapia, hormonoterapia, agenţii biologici, terapia genică.

Radioterapia modernă

Radioterapia este o specialitate clinică al cărei scop este distrugerea totală sau parţială a unei tumori maligne cu ajutorul radiaţiilor. Principiul radioterapiei este acela de a administra o doză tumoricidă de radiaţii într-un volum ţintă cât mai bine delimitat pentru a proteja ţesuturile normale adiacente tumorii. Radioterapia modernă a debutat în 1951, când în reactorul canadian de la Chalk River s-a obţinut prima sursă puternică de cobalt. În 1952, la Hammersmith Hospital din Londra este instalat primul accelerator liniar de 6MeV.

În afara creşterii randamentului în profunzime, radiaţiile de mare energie prezintă şi alte avantaje clinice, cum sunt protecţia tegumentelor şi simplificarea dozimetriei, ceea ce explică superioritatea terapeutică absolută. Utilizarea radiaţiilor de mare energie a revoluţionat radioterapia şi într-o perioada scurtă de timp a transformat-o într-o specialitate cu un serios fundament ştiinţific. Radioterapia modernă a beneficiat de evoluţii spectaculoase în domeniul imagisticii, a radiobiologiei, informaticii şi a ingineriei electronice.

Radioterapia modernă este un domeniu pluridisciplinar cu pronunţat caracter tehnic. Beneficiile planului de tratament în RTC 3D şi a implemetării tehnicilor avansate IMRT (radioterapie cu intensitate modulată) sau a radioterapiei volumetrice cu intensitate modulată VMAT sunt mai evidente în tumorile localizate în regiuni anatomice mai complexe, de formă neregulată, situate în vecinătatea structurilor normale radiosensibile, tumori de volum mic care necesită iradiere cu doze mari, ca de exemplu: cancerul de prostată, cancerele ORL şi cancerele bronhopulmonare.

Pacienţii care au indicaţie de radioterapie în cadrul tratamentului oncologic complex trebuie să beneficieze de iradiere în perioada terapeutic utilă. Dacă radioterapia este indicată ca tratament adjuvant, după un tratament chirurgical, şedinţele de iradiere trebuie începute la 4-6 săptămâni de la intervenţia chirurgicală. În multe cazuri, radioterapia se asociază cu chimioterapia fie concomitent, fie secvenţial. Eliminarea listelor de aşteptare va duce la aplicarea tratamentului iradiant în timp util, determinând o ameliorare a rezultatelor terapeutice.

Pentru stabilirea necesarului de echipament de radioterapie, trebuie luate în considerare recomandările ESTRO (Societatea Europeană de Radioterapie Oncologică):

  1. Instalaţii de radioterapie cu energii înalte (acceleratoare liniare): o instalaţie pentru 500 pacienţi noi/an (sau o instalaţie la 200.000 locuitori);
  2. Simulatoare pentru radioterapie: o instalaţie pentru 900 pacienţi noi (un simulator pentru două instalaţii de radioterapie şi, în mod obligatoriu, o instalaţie în fiecare centru de radioterapie);
  3. Computer plan tratament: cel puţin o unitate pentru două instalaţii de radioterapie şi, în mod obligatoriu, în fiecare centru de radioterapie;
  4. Echipament de dozimetrie: set complet de echipamente de dozimetrie în fiecare centru de radioterapie, structurat în funcţie de instalaţiile de radioterapie din dotare şi de tehnicile de tratament aplicate;
  5. Dispozitive de fixare/imobilizare a pacientului pe masa de tratament în funcţie de structura localizărilor prioritare din cadrul centrului de radioterapie.

Păstrând principiul accesibilităţii la tratament, distribuţia teritorială a acestor aparate trebuie să permită accesul la tratament în timp util, indiferent de reşedinţa pacientului oncologic. Tratamentele suboptimale pot avea un rezultat nefavorabil pentru pacient, cu costuri mai mari atât pentru pacient, cât şi pentru societate.

TomoTherapy s-a dezvoltat în cadrul Universităţii din Wisconsin – Madison în 1990. În februarie 2002, the Hi-Art a primit aprobarea FDA, iar TomoTherapy a instalat primul aparat un an mai târziu în SUA. TomoTherapy HD este printre cele mai performante sisteme de tratament al cancerului a cărui valoare de achiziție se ridică la aproximativ 4 milioane de euro și în momentul de față este disponibil doar la Clinica Polisano din Sibiu/Spitalul European din Sibiu.

Tomoterapia este o tehnică inovatoare de tratament al cancerului, adresată întregii patologii oncologice cu indicaţii de RT. Tomoterapia integrează într-un singur aparat un sistem imagistic de tomografie computerizată (CT) şi un dispozitiv de radioterapie cu intensitate modulată (IMRT). Sursa de radiații este constituită dintr-un accelerator liniar de 6MeV. Sursa se roteşte în jurul pacientului culcat pe masa de tratament, care, la rândul ei, se deplasează în plan orizontal, în coordonare cu mişcarea sursei.

În timpul iradierii, intensitatea fasciculului de radiaţii este modulată cu ajutorul colimatorului multi-lamelar, astfel încât fasciculul este conformat formei tumorii, optimizând eficacitatea tratamentului şi evitând în permanenţă iradierea ţesuturilor sănătoase adiacente. Sursa de radiații poate face între 1 și 10 rotații complete pe minut. La fiecare rotație a sursei, colimatorul multi-lamelar poate, la rândul său, să realizeze 50 de configurații diferite de deschidere.

Scannerul CT inclus permite obţinerea imaginilor 3D pentru pacient în fiecare zi înainte de tratament. Medicul verifică în permanenţă anatomia din zona tumorii (care poate fi afectată de regresul acesteia sub efectul iradierii sau de pierderile în greutate ale pacientului), să le compare cu imaginile pe baza cărora s-a stabilit planul de tratament şi să ajusteze, dacă e cazul, poziţia pacientului conform planului de tratament.

Astfel se asigură precizia fiecărui tratament (omogenitatea şi conformitatea dozei la evoluţia anatomică a volumului ţintă şi protejarea maximă a organelor critice). Sistemul TomoHD combină TomoHelical și TomoDirect într-o singură soluție. Cu acest sistem integrat, putem iradia eficient orice tip de tumoră care are indicație de radioterapie.

Medic primar radioterapie
Spitalul European Polisano Sibiu

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.