Managementul arsurilor solare

Odată cu sezonul cald, se observă o creștere semnificativă a pacienților care se confruntă cu arsuri solare, iar acest lucru se datorează expunerii excesive a pielii la razele ultraviolete (UV). În esență, cei mai mari factori de risc pentru dezvoltarea de arsuri solare îi reprezintă intensitatea, respectiv durata expunerii. O creștere a episoadelor cu arsuri solare este corelată în mod direct cu o creștere a riscului de a dezvolta cancer de piele. Există mulți factori care pot influența riscul unei persoane de a dezvolta astfel de arsuri, printre care și fototipul pielii.

Este foarte importantă analizarea cauzelor și metodelor de tratament și prevenire a arsurilor solare, tocmai pentru a se reduce la minimum riscul de a dezvolta cancer de piele, frecvent asociat cu episoadele recurente de arsuri solare. De asemenea, abordarea principiilor de prevenire a acestui tip de arsuri poate reduce efectele pe care radiațiile ultraviolete le are asupra îmbătrânirii pielii, dar nu numai: radiațiile ultraviolete au un potențial deosebit de nociv asupra integrității ADN-ului, fiind considerate factori mutageni direct implicați în etiologia cancerului de piele. Așadar, managementul și prevenirea arsurilor ar trebui să reprezinte o prioritate în această perioadă.

Arsuri solare – factori de risc și cauze

În mod obișnuit, o persoană poate manifesta arsuri solare în momentul în care se expune la soare și nu dispune de protecție adecvată. Gravitatea arsurii este direct proporțională cu sinergia dintre perioada expunerii și intensitatea radiațiilor, fiind cunoscut faptul că radiațiile ultraviolete sunt mult mai puternice într-un anumit interval orar. Mulți factori pot contribui la apariția de arsuri solare și la gravitatea acestora, printre care:

  • tratamentele medicamentoase: o persoană are un risc mai crescut de arsuri solare în cazul în care urmează tratament medicamentos cu tetracicline (în special doxiciclină), sunătoare, diuretice tiazidice, sulfonamide, fluorochinolone, AINS, retinoizi (medicamente care au ca efect secundar fotosensibilizarea);
  • creșterea indicelui UV: în intervalul orar 10:00-16:00 razele soarelui sunt foarte puternice, iar diminuarea acoperirii norilor (cerul senin) este asociată cu creșterea expunerii la radiații UV puternice;
  • creșterea în altitudine este corelată cu un risc mai crescut de arsuri solare;
  • proximitatea față de ecuator este corelată cu o expunere mai mare la radiații ultraviolete;
  • subțierea stratului de ozon, care echivalează cu o capacitate mult mai mare a radiațiilor UV de a ajunge pe Pământ;
  • fototipul Fitzpatrick: cu cât o persoană are culoarea pielii mai deschisă, cu atât crește riscul de a dezvolta arsuri solare;
  • expunerea prelungită la soare, în lipsa protecției adecvate.

Radiațiile ultraviolete sunt de două tipuri: UVA și UVB. Ambele joacă rol în apariția de arsuri solare, deși razele UVB sunt majoritar responsabile pentru deteriorarea directă a ADN-ului, cu formare de dimeri ciclobutanici de timină-timină (T=T). În momentul formării dimerilor, se va genera un răspuns de reparare a ADN-ului, care include inducerea morții celulare, eliberarea în mod specific a markerilor inflamatori (prostaglandine, specii reactive de oxigen, bradikinină) care vor duce la vasodilatație, edem și durere. Acest mecanism duce la pielea roșie și dureroasă care se întâlnește în caz de arsuri solare.

Expunerea pielii la UVB determină o creștere a substanțelor numite chemokine, care activează nociceptorii periferici și, astfel, se face resimțită durerea. Există modificări majore care apar la toate nivelurile pielii și care caracterizează modificările histologice în caz de arsuri solare. Spre exemplu, la nivelul epidermei se observă și deteriorarea celulelor Langerhans și keratinocitelor în celulele pielii arse de soare. Dermul suferă modificări vasculare, cu mărirea celulelor aflate la acest nivel și edem cauzat de degranularea mastocitelor. Se observă creșterea concentrațiilor de histamină și prostaglandină E2, reiterând că histamina joacă un rol în reacția pielii la arsură.

Arsuri solare – management și metode de tratament

Tratamentul pentru arsuri solare nu ajută la vindecarea pielii în mod direct, deoarece este vorba despre o afecțiune autolimitată, care se rezolvă de la sine. În schimb, atenuează simptomele de durere, tumefiere și disconfort generalizat. În cazul în care suferiți de arsuri solare deosebit de severe, poate fi vorba de urgență medicală care necesită internarea și tratarea sub supraveghere medicală. În mod obișnuit, persoanele se confruntă cu arsuri solare relativ ușoare, însă chiar și formele minore pot cauza dureri și disconfort accentuate. Câteva recomandări care pot fi eficiente în caz de arsuri solare sunt:

  • după apariția primelor semne de arsuri solare, este necesară retragerea la un loc umbrit și acoperirea zonelor de piele expusă cu un material textil.
  • pentru a ameliora durerea provocată de arsurile solare, pot ajuta băile sau dușuri reci mai frecevente decât în mod normal; uscarea ușor, cu mișcări lejere, pentru a nu leza și mai tare arsurile. Nu îndepărtați toată apa de pe corp și aplicați o cremă hidratantă pentru a asigura un nivel adecvat al stării de hidratare a pielii. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea uscăciunii.
  • tot ca măsură de a diminua simptomele de durere, se pot administra lua medicamente de tip AINS.
  • se va consuma multă apă, pentru a evita deshidratarea și a asigura hidratarea optimă a pielii.
  • se vor folosi creme cu aplicare topică, cum sunt cele pe bază de aloe vera sau creme pe bază de hidrocortizon, recomandate de medicul specialist. Evitați produsele care conțin parfumanți, etanol sau alți compuși cu potențial iritant în caz de arsuri solare.
  • se poate aplica un prosop umezit în prealabil sau gheață (care nu trebuie aplicată direct pe piele, ci învelită în material textil) cu arsuri solare în mod constant, de mai multe ori pe zi.
  • se va evita aplicarea de produse care au efect anestezic local, deoarece, în special în cazurile de arsuri solare, pot irita pielea și agrava simptomele.

Deși în majoritatea cazurilor nu ridică o urgență medicală, apariția de arsuri solare poate indica o problemă de sănătate mai profundă, cu o gamă variată de complicații, așadar este necesară în caz de stări de rău persistente.

Arsuri solare – metode de prevenție

În promovarea noțiunii de prevenție, există o gamă variată de metode viabile care pot ajuta în evitarea de arsuri solare, în special în sezonul cald. Dintre acestea, cele mai importante sunt:

  • folosirea în permanență a cremelor cu factor de protecție solară cel puțin 30+, cel mai benefic și important obicei pentru cei care nu pot evita expunerea la soare; se pot folosi loțiuni și spray-uri cu SPF, pentru că reprezintă „prima linie de apărare” împotriva arsurilor solare; totodată, se recomandă folosirea și aplicarea lor nu doar pe perioada verii, ci pe întreaga perioadă a anului.
  • aplicarea loțiunii cu SPF se va face o dată la fiecare 2 ore, pe pielea curată și uscată, pentru a reduce la minimum riscul de arsuri solare și complicațiile asociate. crema cu factor de protecție ar trebui aplicată nu doar pe față, ci și pe mâini, gât și decolteu.
  • evitarea expunerii la soare în intervalul orar 10:00-16:00, când radiațiile ultraviolete sunt deosebit de puternice.
  • purtarea ochelarilor de soare și a accesoriilor care oferă protecție zonei capului (pălării cu boruri largi, șepci); de asemenea, corpul trebuie să fie acoperit elemente textile în totalitate pe perioada verii; există articole vestimentare care dispun de protecție solară și care reflectă radiațiile ultraviolete ce ating suprafața acestora; sunt recomandate hainele mai deschise la culoare, deoarece culorile întunecate absorb mult mai multă căldură; tot pentru protecție, se poate utiliza inclusiv o umbrelă.
  • sticla de apă este indispensabilă în zilele călduroase: hidratarea este importantă pentru a avea o piele sănătoasă, mai ales pentru persoanele predispuse la arsuri solare.
  • consumul de alimente cu un conținut crescut de apă și substanțe minerale (fructele și legumele), mai ales pentru a preveni pierderile electrolitice datorate transpirației.

 

Referințe bibliografice:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534837/
  2. https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-sunburn
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/diagnosis-treatment/drc-20355928
  4. https://www.nhs.uk/conditions/sunburn/
  5. https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/sunburn-treatment-what-works
  6. https://www.skincancer.org/risk-factors/sunburn/
  7. https://health.clevelandclinic.org/sunburn-relief/

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.