Artrita reumatoidă versus osteoartrita

Rezumat:

Afecțiunile articulare la nivelul genunchiului reprezintă una dintre principalele cauze de dizabilitate în rândul populației la nivel global. Odată cu creșterea speranței de viață, numărul persoanelor diagnosticate cu artrită reumatoidă sau osteoartrită este în continuă creștere. Tratamentul bolnavilor implică o abordare interdisciplinară, cu încercarea de rezolvare a problemelor funcționale și psihosociale cu care acești bolnavi se confruntă.

Cuvinte-cheie: genunchi, osteoartrită, artrită reumatoidă

Abstract:

One of the leading cause of disability in the global population is articular ailments of the knee. With increasing life expectancy, the number of people diagnosed with rheumatoid arthritis or osteoarthritis is growing. The treatment involves an interdisciplinary approach, trying to solve functional and psychosocial problems that these patients face.

Keywords: knee, osteoarthritis, rheumatoid athritis

Artrita reumatoidă este o afecțiune complexă, inflamatorie cronică, cu diferite simptome și complicații, a cărei cauză de apariție nu se cunoaște cu exactitate. Factorii externi declanșatori (de exemplu infecții, fumat, traumatisme) declanșează o reacție autoimună ce determină apariția hipertrofiei sinoviale și inflamației articulare cronice. Simptomele cauzate de artrita reumatoidă sunt adesea confundate cu simptomele osteoartritei, în special în fazele de debut ale bolii. Principala diferență dintre artrita reumatoidă și osteoartrita este natura bolii. Artrita reumatoidă este o boală autoimună, cu o varietate de manifestări sistemice și a cărei trăsătură caracteristică este sinovita inflamatorie. Osteoartrita este o afecțiune cronică degenerativă a articulațiilor, caracterizată prin distrugerea cartilajului articular până la dispariția lui. Osteoartrita poate afecta orice țesut articular din corp, cel mai frecvent fiind afectat genunchiul.

Epidemiologie

Osteoartrita este cea mai frecventă suferință articulară întâlnită la om. Afectează milioane de oameni la nivel global, în timp ce aproximativ 0,8% din populație este diagnosticată cu artrită reumatoidă [1]. Atât artrita reumatoidă cât și osteoartrita sunt mai des întâlnite în rândul femeilor, decât în rândul bărbaților. Artitra reumatoidă se poate dezvolta la pacienții cu vârsta peste 30 de ani, iar osteoartrita apare în rândul populației cu vârsta de peste 50 de ani. Prevalenţa creşte cu vârsta, iar diferenţele între sexe scad în grupul de vârstă înaintată [2].

Artrita reumatoidă vs. osteoartrita

În prezent, cauza de apariție a artritei reumatoide rămâne necunoscută. S-a presupus că artrita reumatoidă ar putea fi o manifestare a răspunsului la agenți infecțioși, la o persoană cu predispoziție genetică. De asemenea, să crede că ar putea fi implicați un număr de agenți patogeni precum: Mycoplasma, virusul Epstein-Barr, parvovirusuri etc. Dintre factorii genetici importanți ai etiologiei artritei reumatoide este produsul genei HLA-DR4 a complexului major de histocompatibilitate clasa a II-a. Cu toate acestea, factorii genetici de risc nu explică integral incidenţa AR, sugerând că factori de mediu joacă, de asemenea, un rol în etiologia bolii, clima şi urbanizarea având un impact major asupra incidenţei şi severitaţii [3].

Osteoartrita genunchiului poate afecta compartimentul femuro-tibial medial sau lateral sau compartimentul patelo-femural. De cele mai multe ori, simptomele apar în decada a cincea și a șasea de viață. Osteoartrita se instalează în urma unor leziuni produse prin traumatism mecanic. La palparea articulației se poate remarca sensibilitate și hipertrofie. Osteoartrita nu implică un proces autoimun precum în cazul artritei reumatoide, dar cu toate acestea se poate remarca prezența unui sindrom inflamator ușor [4].

Cauze

Artrita reumatoidă și osteoartrita sunt cauzate de condiții patologice diferite, care implică diferiți factori de risc [5].

Factori de risc care nu pot fi modificați:

  • Vârsta
  • Sexul
  • Factorii genetici

Factori de risc influențabili:

  • Obezitatea
  • Agenții infecțioși
  • Traumatismele majore şi utilizarea articulară repetată
  • Antecedentele de boli articulare de tip inflamator

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.