Căderea părului la bărbați: factori de risc și soluții de tratament

Căderea părului la bărbați definește dinamica progresivă a instalării ulterioare a calviției, având atât cauze naturale (ereditare), cât și potențial dobândite. Spre exemplu, alopecia androgenetică este principala cauză când vine vorba de căderea părului la bărbați, cu incidență de aproximativ 30-50% în rândul persoanelor cu vârsta de până în 50 de ani. Căderea părului urmează un model intuitiv, afectând la început zona tâmplelor, cu evoluție spre zona mediană a scalpului, ulterior ducând la calviție în regiunea superioară a craniului. Există și alte patologii care descriu căderea părului la bărbați, clasificate în primul rând în funcție de modelul final al calviției.

Deși nu se cunosc în totalitate cauzele alopeciei la bărbați, pare a fi vorba despre schimbări de natură hormonală, în sinergie cu predispoziția genetică. Tendința familială pozitivă implică un risc de 80% ca o persoană să dezvolte alopecie. În astfel de situații, niveluri hormonale absolut normale sunt suficiente pentru a duce la căderea părului la bărbați, pe fondul existenței riscului genetic. La persoanele fără istoric famial pozitiv, căderea părului apare ca urmare a alterării și disfuncționalității ciclului dezvoltării și maturizării firelor de păr. Pe scurt, dezvoltarea nu poate atinge stadiul în care firul de păr este suficient de matur pentru a ajunge la suprafața pielii.

Căderea părului la bărbați – cauze și factori de risc

Căderea părului la bărbați implică o serie de procese fiziopatologice și alterări funcționale care vizează dinamica ciclului de creștere și dezvoltare a firului de păr. Principalele caracteristici de natură fiziopatologică care duc la căderea părului la bărbați implică mecanisme fiziopatologice cum sunt:

  • Alterarea ciclului de creștere și dezvoltare a părului: faza anagenă (faza de creștere) va avea tendința de a se reduce cu fiecare nou ciclu de creștere, iar faza telogenă (cea de repaus) va avea tendința de a rămâne constantă sau de a se prelungi. În cele din urmă, durata perioadei anagene devine atât de scurtă încât părul în creștere nu poate să atingă o lungime suficientă pentru a ajunge la suprafața pielii, lăsând astfel un por folicular gol. Astfel, căderea părului la bărbați implică o desincronizare între cele două faze ale ciclului creșterii părului.
  • Miniaturizarea foliculului de păr: în asociere cu schimbările în dinamica ciclului de creștere și dezvoltare, există și o miniaturizare progresivă, etapizată, a aparatului folicular. Există o relație geometrică între dimensiunea papilei dermice și dimensiunea matricei de păr, aspect care sugerează că dimensiunea papilei dermice determină dimensiunea foliculului pilos, iar în cele din urmă dimensiunea firului de păr produs.
  • Inflamația: cădere părului la bărbați, conform datelor, are și o componentă inflamatorie. În biopsii ale scalpului afectat de alopecie se poate observa un infiltrat de celule T activate sau de eozinofile și mastocite. Modificările celulare inflamatorii apar în jurul foliculilor care se găsesc în partea inferioară a scalpului, observându-se o diferență considerabilă între scalpul afectat de alopecie și cel neafectat.
  • Cicatrizarea: posibilitatea unui proces lent de cicatrizare a fost sugerată în condițiile relativ mai rare în care căderea părului la bărbați progresează spre alopecie ireversibilă.

Așadar, căderea părului la bărbați implică sinergia între mai multe procese care sunt dirijate în special de prezența testosteronului. De la o anumită vârstă, nivelurile de testosteron scad, iar la bărbații cu alopecie se înregistrează concentrații scăzute de tesosteron, dar concentrații crescute de DHT (dihidrotestosteron). 5-alfa-reductaza este enzima care convertește testosteronul, ceea ce duce la scăderea concentrației acestuia, în DHT. DHT-ul se leagă de receptorii androgeni ai foliculului de păr, iar prin mecanisme specifice duce la căderea părului la bărbați.

Principalii factori de risc aflați în strânsă asociere cu căderea părului la bărbați sunt următorii:

  • Înaintarea în vârstă;
  • Predispoziția genetică;
  • Expunerea cronică la stresori, intervențiile chirurgicale la nivelul neuro- și viscerocraniului;
  • Tratamentele chimio- și radioterapice;
  • Anumite afecțiuni medicale: probleme hormonale, metabolice, boli autoimune, infecții ale scalpului (în special cele de natură fungică), dar și anumite afecțiuni dermatologice care se localizează la nivelul scalpului (dermatită seboreică, eczema și altele);
  • Anumite tratamente medicamentoase: pentru boli cardiovasculare, depresie, gută.

Vorbind despre cauze medicale care duc la căderea părului la bărbați, putem aminti următoarele patologii care interesează, în grade variate, scalpul și foliculii piloși:

  • Alopecia areata;
  • Tinea capitis;
  • Efluviul telogen;
  • Efluviul anagen;
  • Tricotilomania;
  • Trichorrhexis nodosa.

Deși căderea părului la bărbați nu ridică îngrijorări pentru starea de sănătate, în special în lipsa altor simptome care ar putea indica o patologie sistemică subiacentă, poate avea un impact care vizează starea emoțională. Cu toate acestea, există soluții viabile de tratament când vine vorba de căderea părului la bărbați, însă rezultatele, dincolo de condițiile individuale, depinde în mare măsură de etapa în care se intervine asupra procesului. Eficiența unui tratament se află în directă proporționalitate elaborarea tratamentului încă de la primele semne de cădere a părului.

Căderea părului la bărbați – soluții de tratament

Alternativele de tratament pentru căderea părului la bărbați implică următoarele:

  • Antiandrogeni cu aplicare topică: antiandrogenii orali nu sunt recomandați la persoanele de sex masculin, putând avea efecte secundare nedorite. Căderea părului la bărbați ar putea fi, în schimb, tratată cu antiandrogeni topici, fluridilul fiind conceput special pentru a putea fi metabolizat local, și nu reabsorbit la nivel sistemic. Clascoterona este în curs de dezvoltare, pentru a se certifica dacă este viabil sau nu pentru căderea părului la bărbați dependentă de androgeni.
  • Stimulatori de creștere ai părului: latanoprost ar putea avea efecte benefici când vine vorba de căderea părului la bărbați, prin prelungirea fazei anagene a ciclului creșterii părului. Deși se utilizează în special în tratarea glaucomului cu unghi închis și hipertensiunii oculare, un efect secundar îl reprezintă alungirea genelor și sprâncenelor acestor pacienți.
  • Antifungice și antibiotice topice: utile în cazul în care căderea părului la bărbați s-ar datora unei infecții bacteriene sau fungice.
  • Utilizarea de factori de creștere și citokine pentru a promova creșterea părului, care ar putea fi aplicate la nivel local sau subcutanat. În prezent, testele efectuate pe animale indică faptul că ar putea deveni terapii viabile în ceea ce privește căderea părului la bărbați.
  • Terapia PRP (plasmă bogată în trombocite): bogată în factori de creștere și diferiți mediatori care stimulează creșterea părului, probabil prin îmbunătățirea vascularizației foliculului de păr, inhibarea apoptozei de la acest nivel, prelungirea fazei anagene și o inducere a tranziției mai rapide de la faza telogenă (de repaus) la faza anagenă (de creștere). Căderea părului la bărbați ar putea fi încetinită, și chiar inversată, cu un astfel de tratament.
  • Terapia cu laser rece (terapia cu laser de nivel scăzut), atât ca alternativă de prevenție, care ar trebui abordată încă de la primele semne de cădere a părului, cât și ca metodă viabilă de tratament, de obicei în combinație cu farmacoterapia.
  • Transplantul de păr, ca ultimă alternativă pentru a trata calviția completă, în stadiu final.

Pentru a preveni căderea părului la bărbați, se recomandă următoarele:

  • Folosirea produselor de baie lipsite de parfumanți și coloranți sintetici;
  • Evitarea utilizării fixativelor sau altor cosmetice destinate cosmetizării părului;
  • Perierea cu delicatețe a părului;
  • Abordarea unei diete bogate în zinc, fier, vitamina A, E și din complexul B, acizi omega-3;
  • Protejarea părului de acțiunea soarelui, prin purtarea de articole destinate acoperirii capului;
  • Menținerea unui nivel optim de hidratare.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Referințe bibliografice:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278957/
  2. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2017/0915/p371.html
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24515-male-pattern-baldness-androgenic-alopecia
  5. https://www.healthdirect.gov.au/male-pattern-baldness
  6. https://www.healthline.com/health/hair-loss-treatments-for-men

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.