Conduita complicatiilor si diseminarii chistului hidatic

Colangita acuta este cel mai frecvent sindrom, din cauza ruperii chistului hidatic in tractul biliar. Durerea toracica inferioara, tusea productiva si hemoptizia sunt simptomele cele mai relevante ale chistului hidatic cu implicare toracica. Biliofizia  este diagnostica pentru fistula bilio-bronsica.

Metoda

S-a efectuat o cercetare a datelor intre 01.01.1996 pana in 22.07.2007. Au fost studiate 72 rapoarte, din care 32 studii au fost retinute pentru analiza finala. Scopul studiului a fost stabilirea tratamentului optim pentru chistul hidatic complicat al ficatului.

Rezultate

Chistul hidatic hepatic rupt in tractul biliar

Este indicata explorarea intraoperatorie a caii biliare prin intermediul colangiografiei si coledocoscopiei. Daca tractul biliar este liber de tot continutul chistic, drenajul cu tub in T este suficient. Indepartarea completa a chistului si a tesutului perichistic impreuna cu tratarea simultana a tractului fistulos nu au fost usor de efectuat in contextul urgentei cu engiocolita acuta, acest tratament fiind rezervat chisturilor cu localizare periferica. De fapt, principala dificultate o constituie tratamentul fistulelor bilio-chistice mari (> 5 mm). Decizia finala depinde de cateva variabile: locul si dimensiunea chistului, vecinatatea vaselor (vena hepatica, porta vena cava inferioara), implicarea confluentei biliare si peretele fistulei (moale, fibros sau calcifiat). Este indicat tratamentul medicamentos trei luni postoperator.

Indicatii pentru colangiopancreatografie endoscopica retrograda

Examenul ERCP efectuat preoperator permite stabilirea strategiei operatorii, evaluarea situatiilor acute (colangite, obstructii), ajutand la evaluarea fistulelor  bilio-chistice, si prin sfincterotomia endoscopica preoperatorie poate scadea incidenta fistulelor externe.

Postoperator, ERCP poate ajuta la elucidarea simptomatologiei recurente si poate rezolva obstructia sau colangita datorata materialului rezidual in tractul biliar.

Chistul hidatic hepatic cu interesare toracica

Este necesar tratamentul radical al fistulelor bronho-biliare. Abordul chirurgical depinde de examenul CT si ecografic. Daca exista o colectie intratoracica trebuie efectuata toracotomia. Abordul abdominal este necesar cand se impune drenajul caii biliare principale si uneori este suficient pentru a se trata fistula bilio-bronsica.

Ruptura chistului hidatic hepatic in peritoneu

Desi rara, ruptura chistului hidatic in cavitatea peritoneala este o situatie dificila pentru chirurgi. Un abdomen acut chirurgical necesita interventie chirurgicala de urgenta pentru indepartarea lichidului intraperitoneal si eradicarea chisturilor. Dupa ruptura chistului hidatic in peritoneu mortalitatea si morbiditatea cresc semnificativ. Exista situatii cand ruptura chistului in peritoneu este silentioasa si diagnosticul este pus peste cativa ani printr-o hidatidoza peritoneala diseminata.

Optiunea terapeutica optima este indepartarea tuturor formatiunilor chistice. Trebuie asociat tratamentul medicamentos: Albendazol 10 – 15 mg/kg/zi timp de trei luni.

Chistul hidatic hepatic calcifiat

Se identifica cu usurinta pe radiografia abdominala simpla. Interventia este perichistectomia asociata cu drenaj.

Conduita chistului hidatic diseminat

Splina – splenectomie.

Plaman – cea mai buna optiune – interventia chirurgicala care indeparteaza chistul, sutureaza fistula bronsica. Daca sunt leziuni importante pulmonare se practica rezectie larga sau lobectomie. Daca boala hidatica este localizata concomitent in plaman si ficat, se poate efectua o interventie chirurgicala intr-un singur timp trans-toracic.

Echinococoza osoasa

Este caracterizata printr-o progresie insidioasa si torpida a parazitului, ducand la un produs difuz, extensiv. Diagnosticul este efectuat in stadii avansate, iar complicatiile, in special vertebrale, sunt severe. Este recomandata excizia larga, in functie de localizare.

Echinococoza cordului

  • Este rara
  • Simptomatologia poate varia – ischemie coronariana, dispnee, palpitatii.

Optiunea terapeutica este chistopeniclistectomia sau perichistectomia partiala.

Echinococoza rinichiului

Se poate efectua in 75% din cazuri. Chistectomie cu perichistectomie. Nefrectomia este indicata pentru rinichiul distrus.

Echinococoza cerebrala

  • Chirurgie + chimioterapie
  • Morbididate crescuta

Asociatii multiple ale chistului hidatic

Tratamentul chirurgical trebuie sa ia in considerare doua aspecte:

  • evitarea sangerarilor si deceselor intraoperatorii
  • strategia terapeutica trebuie inceputa cu chisturile complicate, iar rezectia chisturilor se va face fara a pune viata pacientului in pericol.

Concluzii

Sunt multe intrebari asupra conduitei optime, dar putine raspunsuri.

Bibliografie: 

  1. Chadli Dzri. Karim Hauet World Journal of Surgery (20099) 33:1266-1273. Management of Cystic Echinococosis Complications And Dissemination;
  2.  Tocchi A, Mazzoni G. (2007) Treatment of hidatid bronchobiliary fistulas: 30 years of experience. Liver Int 27:209-214;
  3. El Malki HO, El Mejdoubi Y, (2006) Intraperitoneal perforation of hepatic hidatid cyst. Gastroenterol Clin Biol 30:1214-1216;
  4. Kouskos E, Chatziantonoiou J, (2007) Uncommon locations of hydatid cysts. Singapore Med J 48:e119.

medic specialist pediatrie, doctor in stiinte medicale, CMI Praximed Radauti

medic primar pediatrie, C.M. PRAXIMED Radauti

medic specialist chirurgie generala, Spitalul Municipal Radauti

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.