Durerile pelviene şi cauzele acestora

Durerile pelviene pot avea mai multe cauze și afectează partea inferioară a abdomenului, fiind de multe ori asociate cu crampele menstruale, ovulaţia sau cu unele afecţiuni de natură gastrointestinală. Uneori, durerea pelviană este un indicator al unei infecții sau al unei probleme legate de sistemul reproductiv. Dacă durerea persistă şi nu este asociată cu perioada menstruației, pacientele sunt sfătuite să apeleze la medicul specialist pentru diagnosticul corect şi un tratament adecvat.

Durerile pelviene pot fi cauzate de crampele menstruale

Durerile menstruale și crampele sunt o cauză comună a durerii pelviene. Crampele menstruale vor apărea înaintea ciclului menstrual deoarece uterul începe să se contracte. Simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor pe bază de ibuprofen. În cazul în care durerea persistă, medicii pot recomanda şi alte tipuri de medicamente.

Ovulația, un proces dureros pentru unele femei

Eliberarea ovulului în timpul ciclului menstrual poate fi dureroasă pentru unele femei. Acest fenomen poartă numele de mittelschmerz, iar medicii folosesc acest cuvânt pentru a descrie ovulația dureroasă. Durerile pelviene pot dura câteva minute sau ore și pot apărea în partea stângă sau dreaptă, dar nu necesită tratament specific.

Cistita interstițială sau sindromul vezicii dureroase

Durerile pelviene pot apărea din cauza cistitei interstițiale, împreună cu alte simptome precum durere în timpul urinării, nevoia de a urina frecvent și durerea în timpul actului sexual. Nu se cunoaşte cu exactitate cauza apariţiei cistitei interstițiale, însă specialiştii sunt de părere că o mare parte dintre persoanele care suferă de această problemă prezintă un defect la nivelul epiteliului vezicii. Dacă pe suprafaţa epiteliului sunt prezente chiar şi mici leziuni, acest lucru poate permite substanțelor toxice din urină să irite vezica.

Infecțiile cu transmitere sexuală pot cauza dureri pelviene

Durerile pelviene pot indica prezența unei infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea sau chlamydia. Chlamydia afectează în jur de 2,86 milioane de persoane în fiecare an în Statele Unite, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). CDC estimează, de asemenea, că gonoreea afectează 820.000 de persoane în fiecare an. Împreună cu durerea pelviană, alte simptome ale infecţiilor cu transmitere sexuală pot include disconfort şi sângerări în timpul urinării și modificări ale mucoasei vaginale.

Boala inflamatorie pelviană, o infecţie la nivelul uterului

Boala inflamatorie pelviană (BIP) este o infecție localizată la nivelul uterului care poate deteriora țesutul din jurul său, cauzată de complicaţiile bolilor cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea sau chlamydia. În plus, femeile pot prezenta şi alte simptome, inclusiv scurgeri vaginale anormale, febră și sângerări. BIP crește riscul de infertilitate al unei femei. Tratamentul implică de obicei administrarea de antibiotice pentru tratarea infecției bacteriene.

Endometrioza și durerile pelviene

Endometrioza apare atunci când endometrul sau țesutul care căptușește interiorul uterului se dezvoltă în afara acestuia şi se poate extinde la nivelul trompelor uterine, ovarelor, vezicii urinare şi intestinelor. Endometrioza poate cauza durere cronică și de lungă durată, în anumite cazuri. Femeile care se confruntă cu această afecţiune ar putea prezenta probleme de fertilitate. Medicii pot recomanda diverse tratamente, în funcție de severitatea simptomelor.

Sindromul colonului iritabil, cea mai frecventă tulburare intestinală

Sindromul intestinului iritabil este cea mai frecventă tulburare intestinală, provocând durere, constipație, diaree și balonare. Persoanele afectate de această tulburare au sub 50 de ani, femeile confruntându-se mai des cu afecţiunea. Sindromul intestinului iritabil se manifestă prin contracţii neregulate ale muşchilor intestinali, fiind responsabili de apariţia durerilor pelviene.

Durerile pelviene pot apărea din cauza inflamaţiei apendicelui

Apendicita este o inflamație a apendicelui. Pacienţii pot manifesta senzaţii de greaţă şi vărsături, dureri persistente în zona abdominală şi febră. În astfel de cazuri, pacienţii sunt supuşi unei intervenţii chirurgicale de înlăturare a apendicelui. Apendicita este mai frecventă în rândul copiilor şi tinerilor, dar şi adulţii se pot confrunta cu această afecţiune.

Durerile pelviene apărute în urma dezvoltării calculilor vezicali

Calculii vezicali sunt formaţi din săruri și minerale care nu au fost eliminate prin urină. Aceştia cauzează adesea dureri pelviene sau dureri în zona inferioară a spatelui. Calculii vezicali pot provoca, de asemenea, sângerări în timpul urinării. Inițial, calculii au dimensiuni mici, însă își pot mări diametrul de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri. Apariţia febrei în astfel de cazuri reprezintă existenţa unei infecţii.

Sarcina ectopică

O sarcină ectopică apare atunci când ovulul fertilizat se implantează în afara uterului și începe să se dezvolte. Principalele simptome includ durerile pelviene cronice și crampele abdominale. Alte simptome care pot apărea sunt greața, sângerările vaginale și amețelile. Femeile care suspectează că au o sarcină ectopică ar trebui să solicite asistență medicală imediată, deoarece viața poate fi pusă în pericol.

Surse: medicalnewstoday.com; webmd.com; mayoclinic.org

Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.