Ecografia: tipuri, recomandări, afecțiuni diagnosticate

Ecografia ajută medicii să descopere anumite afecţiuni ale sistemului digestiv, cardiovascular, neurologic, endocrinologic, reproducător, înainte ca simptomele să fie prezente. Dacă sunt descoperite la timp, aceste boli pot fi tratate înainte de a pune în pericol viaţa. Există tipuri diferite de aparate cu ultrasunete, care pot detecta o varietate de afecțiuni, înainte ca acestea să se dezvolte. Majoritatea metodelor sunt non-invazive și nedureroase și sunt utilizate în cabinetele de specialitate de către profesioniști instruiți.

Ecografia cardiacă

Efectuarea unei ecografii cardiace este recomandată atunci când pacientul prezintă semnele instalării unei afecţiuni cardiace, de exemplu stenoza arterelor carotide. Stenoza reprezintă îngustarea și întărirea arterelor. Colesterolul și grăsimea se acumulează în artere, restricționând fluxul de sânge, lucru care poate duce la o ocluzie sau la blocarea totală a arterei. Ecografiile cardiace sunt utile deoarece pot descoperi aceste blocaje ale fluxului sangvin.

Ecografia abdominală

Când un pacient acuză dureri de stomac, medicul poate solicita o ecografie abdominală pentru a vizualiza organele și structurile situate în zona respectivă. Abdomenul găzduiește multe organe vitale. Ecografiile sunt foarte utile pentru examinarea ficatului, splinei, vezicii biliare, rinichilor și vezicii urinare. Înainte de efectuarea unei astfel de ecografii este importantă pregătirea pacientului.

Acesta nu trebuie să consume alimente cu cel puțin 6 ore înainte de investigație, pentru ca stomacul să fie gol. În plus, pentru ca vezica urinară să fie plină este recomandat să consume lichide cu jumătate de oră înainte de investigație. Astfel, se vor obține imagini de o acuratețe ridicată. Cu 24 de ore înainte de realizarea ecografiilor abdominale, pacientului îi este recomandat să evite alimentele care pot fermenta.

Ecografia renală

Ecografia renală reprezintă o metodă de screening prin care se pot depista anumite afecțiuni ale rinichilor. Problemele frecvente ale sistemului renal, cum ar fi pietrele la rinichi și incontinența, pot duce la insuficiență renală și deces. Ecografia este utilă în detectarea tumorilor și chisturilor care ar putea fi canceroase. Abcesele, infecțiile și obstrucțiile din sistemul renal sunt, de asemenea, vizibile prin intermediul ecografiilor. La nou-născuți, o ecografie de şold şi o ecografie renală sunt obligatorii în primele săptămâni de viață.

Ecografia tiroidiană

O ecografie a tiroidei furnizează imagini ale glandei tiroide și ale structurilor adiacente. Glanda tiroidă are forma unui fluture, fiind una dintre cele nouă glande endocrine. Glanda tiroidă produce hormonul tiroidian, care ajută la reglarea unei varietăți de funcții ale organismului, inclusiv ritmul cardiac. Această ecografie este o scanare nedureroasă, non-invazivă a regiunii gâtului, nu se utilizează radiaţii, ci ultrasunete şi se poate efectua ori de câte ori este nevoie. Ecografia tiroidiană îi oferă medicului informaţii despre noduli şi despre dimensiunea glandei tiroide.

Ecografia mamară

Ecografia mamară este o metodă de examinare a sânilor cu ajutorul ultrasunetelor şi este utilizată pentru a ajuta la depistarea nodulilor sau a altor probleme. Ecografia este sigură, neinvazivă, iar rezultatele sunt comunicate pe loc. Femeilor cu vârsta peste 40 de ani le este recomandat să fie efectuat complementar screeningul, pentru a putea obţine un rezultat mai clar, în cazul în care se detectează anomalii mamografice sau țesutul este dens la mamografie.

Sonoelastografia mamară

Este o metodă complementară ecografiei, care oferă informaţii despre leziunile mamare. Elastografia cu ultrasunete oferă o evaluare neinvazivă a „elasticității” unei leziuni. Această metodă este non-invazivă şi nedureroasă, cu ajutorul căreia se poate descoperi la timp cancerul de sân. Este utilă deoarece se poate aplica tumorilor de dimensiuni mici, sub 1 cm, dar şi pentru că micşorează semnificativ necesitatea puncţiilor biopsice mamare.

Ecografia pelviană

Ecografia pelviană reprezintă o examinare a pelvisului cu ajutorul ultrasunetelor şi se utilizează pentru diagnosticarea şi evaluarea organelor genitale feminine sau masculine şi a vezicii urinare. Ecografia pelviană se mai utilizează în examinarea ovarelor, uterului și vezicii urinare pentru a detecta tumorile. Imaginile sunt utile pentru detectarea cancerului ovarian, a sângerărilor interne și a herniilor oculte la femei.

Bărbaţii pot efectua şi ei ecografii pelviene ca măsură preventivă. Cei cu vârsta peste 50 de ani pot suferi de prostată mărită și de probleme asociate – în mare parte probleme urinare. Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer la bărbați, după cancerul de piele, dar rata mortalității pentru cancerul de prostată este scăzută.

Ecografia transvaginală

O ecografie transvaginală este o procedură sigură și simplă, pe care medicii o folosesc pentru a examina organele reproductive feminine. Procedura implică inserarea transductorului în vagin pentru a avea acces la colul uterin, uter, ovare, trompe uterine. În timpul procedurii poate fi verificată existența chisturilor ovariene, tumorilor, fibroamelor sau polipilor.

Surse: ultrasoundtechniciancenter.org; conquestimaging.com

Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.