Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Hernia de disc lombara (HDL) este o deplasare a discului intervertebral. Cele mai frecvente hernii de disc lombare apar la nivel L5-S1 si L4-L5.  Clinic se constata sciatica unilaterala, adica dureri ale coloanei lombare cu iradiere pe membrul inferior cu parestezii (amorteli) in degetul mare sau in calcai si degetele mici iar in unele cazuri, pareza de sciatic popliteu extern sau intern. Metoda imagistica de electie pentru diagnosticul de hernie de disc lombare este rezonanta magnetica nucleara (RMN). Tratamentul pentru hernia de disc lombara este medicamentos si chirurgical.

Cuprins

  1. Cum se trateaza hernia de disc lombara
  2. Cat de frecvente sunt durerile de spate
  3. Hernie de disc lombara, semne si simptome
  4. Cum poate fi diagnosticata hernia de disc lombara
  5. Hernia de disc lombara si utilizarea CT-ului si RMN-lui pentru diagnosticare
  6. Unde poate fi localizata hernia de disc lombara
  7. Cum poate fi tratata hernia de disc
  8. Tratament medicamentos pentru hernie de disc lombara
  9. Cum pot fi prevenite recurentele de hernie de disc lombara
  10. Hernia de disc lombara si tratamentul chirurgical
  11. Indicatii
  12. Hernia de disc lombara si sindromul cozii de cal
  13. Hernie de disc lombara, alte complicatii
  14. Tipuri de interventie chirurgicala pentru hernie de disc lombara
  15. Abordurile transcanalare
  16. Diferentele dintre tehnica cu microscopul operator si tehnica deschisa
  17. Hernia de disc lombara si riscul recidivei in cazul tehnicii cu microscop operator
  18. Aborduri intradiscale
  19. Combaterea durerii postoperatorii
  20. O hernie de disc lombara poate recidiva
  21. Referinte bibliografice

Cum se trateaza hernia de disc lombara

Tratamentul medicamentos se face cu antialgice, antiinflamatoare, miorelaxante, fizioterapie, kinetoterapie, iar cel chirurgical – prin abord transcanalicular deschis sau sub microscop operator, precum si prin abord intradiscal prin chimonucleoliza si chirurgie minim invaziva prin nucleotomie manuala percutana, discectomie lombara percutana, discectomie laser, discectomie endoscopica percutana.

Cat de frecvente sunt durerile de spate

Durerea de spate la nivelul coloanei lombare este a doua cea mai frecventa durere care necesita atentie medicala. Este cauza cea mai frecventa de dizabilitate la persoanele pana in 45 de ani. Numai 1% din pacientii cu dureri de spate ale coloanei lombare o sa aiba  sindrom de compresiune radiculara, adica durere si amorteli pe picior, si 1-3% au hernie de disc lombara.

Hernia de disc lombara apare prin hernierea posterolaterala a discului intre vertebre producand afectarea nervului sciatic sau prin hernierea centrala a discului rezultand  sindromul coada de cal. Cele mai frecvente hernii de disc lombare se produc la nivel L5-S1:45-50%, L4-L5:40-45%, L3-L4:5%.

Hernie de disc lombara, semne si simptome

Hernia de disc lombara la nivel L5-S1 comprima radacina nervoasa S1. Durerea merge pe fata posterioara a coapsei si gambei pana in calcai. Pacientul are amorteli in calcai si degetele mici. Cand are pareza SPI, nu poate merge pe varfuri si nu are forta sa impinga degetele mici inainte. Hernia de disc lombara la nivel L4-L5 comprima radacina nervoasa L5.

Durerea merge pe fata posterioara a coapsei, coboara pe fata antero-laterala a gambei pana in glezna. Pacientul are amorteli in degetul mare. Cand exista pareza SPE, pacientul nu poate merge pe calcaie si nu poate ridica degetul mare. Hernia de disc lombara L3-L4 comprima radacina nervoasa L4. Durerea merge pe fata anterioara a coapsei pana la genunchi si coboara pe fata interna a gambei pana la maleola interna. Cand exista pareza de cvadriceps, pacientul nu poate urca sau cobori scarile sau stand intins la pat nu poate ridica coapsa piciorului.

Cum poate fi diagnosticata hernia de disc lombara

Testul cel mai frecvent utilizat pentru declansarea durerii in hernia de disc lombara este testul Lasseque. Pacientul sta pe spate cu picioarele intinse pe pat. Medicul ridica piciorul in extensie si apare durerea la nivelul coloanei lombare. Evaluarea radiologica se face prin radiografie de coloana lombara, computer tomograf si rezonanta magnetica.

Radiografia de coloana lombara este normala la majoritatea pacientilor sub 50 ani si poate arata diverse anomalii congenitale cum este spina bifida oculta sau modificari degenerative cum ar fi osteofitele sau ciocuri sau micsorarea spatiului intervertebral, mai ales la L4-L5 si L5-S1.

Hernia de disc lombara si utilizarea CT-ului si RMN-lui pentru diagnosticare

Computerul tomograf (CT) si rezonanta magnetic nucleara (RMN) evidentiaza cel mai bine hernia de disc lombara. Pe CT dar mai ales pe RMN se vede deplasarea localizata a materialului discal. Dupa gradul deplasarii, poate fi protruzie, adica baza este mai mare decat extensia durala, extruzie, baza mai ingusta decat apexul, sechestrare, materialul discal deplasat nu mai are continuitate cu discul. Pe de alta parte, herniile de disc pot fi hernii continute (protruzii discale si hernii exteriorizate subligamentar) si hernii necontinute (hernii excluse sau sechestre).

Unde poate fi localizata hernia de disc lombara

Localizarea herniilor de disc: posterioara, care, la randul ei, este centrala sau paracentrala, posterolaterala: foraminala, laterala: extraforaminala, anterioara si intravertebrala sau noduli Schmorl. Herniile de disc paramediene si foraminale comprima radacina care traverseaza foramenul (hernia discului L4-L5 comprima radacina L5), iar herniile de disc extraforaminale L4-L5 (laterale) comprima radacina L4.

Discografia este indicata in caz de discordanta clinico-radiologica (pacientii acuza lombalgie iradiata in fesa si picior cu semne de compresiune a radacinii nervoase, negative sau lipsite de claritate pe imaginile CT, RMN. Este efectuata cu scopul de a determina prezenta durerii discogene la un anumit nivel intervertebral.

Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    6 comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    1. i**i**:

      buna ziua ,am facut infiltratii in coloana ptr o hernie de disc.Ce imi recomandati dupa acest tratament.

    2. O**a**an:

      Nu a mulțumit nimeni pana acum pentru acest articol extrem de util și bine realizat? Mulțumesc!

    3. G**a**e**r:

      O descriere foarte utila, simpla si de mare folos celor care se confrunta cu aceasta boala. Multumesc.

    4. A**M**ia:

      buna ziua!
      din 23 ian.2020 am tot acuzat dureri in zona sacrala stg, bineinteles ca am mers la medicul ortoped si facut rmn-ul dar pana s-a emis rezultatul rmn-ului am mers cu cdul la dl dr.
      mi s a spus ca am facut o entorsa in zona sacrala stg.
      dupa emiterea buletinului de la RMN scrie:Debord discal posterior
      L3-L4,tangent la sacul tecal,fara conflicte radiculare.
      Protruzii discala posterioara
      L4-L5, cu tangentizare tecala si disco- radiculara foraminala bilaterala.
      Protruzie discala posterolaterala dreapta L5-S1 cu
      tangentizare radiculara dreapta extraforaminala .
      acum ce sa inteleg ca de fapt am hernie de disc si nu entorsa? eu asa am inteles din articol?
      multumesc!

      • Revista Galenus:

        Bună ziua,

        Noi suntem un site de informare si nu va putem pune niciun diagnostic. Doar medicul va poate ajuta in acest sens. Ne pare rau, va dorim multa sanatate!