Influenta pozitiva a exercitiilor fizice in intarirea sanatatii, a prevenirii si inlaturarii diferitelor deficiente profesionale

Influenta exercitiilor fizice asupra sanatatii este dovedita, exercitiul fizic medical organizat isi realizeaza efectele profilactice, terapeutice si de recuperare asupra organismului intreg sau doar asupra unor aparate si sisteme. Kinetoterapia poate influenta organismul intreg privit ca o entitate, indeplinind aceleasi obiective de intretinere, ameliorare sau refacere a functiei integrative, respectiv a “starii de sanatate”.

Exercitiile fizice medicale au un loc de baza in asistenta unor boli cronice, in special ale aparatului cardiovascular, respirator, a unor boli metabolice sau a unor boli psihice. De asemenea, au un rol major in profilaxia sau “tratarea” sedentarismului, a batranetii, respectiv a ceea ce numim “deconditionarea” organismului. Prin toate aceste exercitii se realizeaza cresterea capacitatii de munca, cresterea performantelor fizice si psihice ale individului sau  “starea de bine”.

Exercitiul aerobic

Exercitiul aerobic s-a dovedit ca este singurul care poate combate limitarea rezervelor functionale datorate varstei, amelioreaza toleranta pentru activitatile vietii zilnice, amelioreaza calitatea vietii, reduce morbiditatea prin boli grave. Raspunsurile fiziologice ale organismului la exercitiile fizice aerobe sunt reprezentate de raspunsul metabolic celular local, raspunsul cardiovascular, raspunsul respirator. Pentru producerea de energie necesara contractiei musculare, consumul de oxigen crescut este  esential.

Marimea consumului de oxigen la nivelul celulei musculare este in raport direct cu vascularizatia muschiului, numarul mitocondriilor intracelulare, prezenta enzimelor oxidative mitocondriale in fibrele musculare si intensitatea contractiei acestor fibre. Exercitiul fizic determina si o stimulare a fibrelor simpatice din cadrul nervilor micsti care antreneaza cresterea activitatii sistemului nervos simpatic cu efecte imediate cardio-vasculare: vasoconstrictie generalizata, tahicardie, tensiune arteriala crescuta, contractilitate miocardica crescuta.

In ceea ce priveste sistemul venos, acesta inregistreaza o vasoconstrictie atat in musculatura activa, cat si in cea neactiva, ceea ce duce la cresterea presiunii venoase periferice. La nivelul cordului are loc cresterea debitului cardiac subordonat acelorasi necesitati metabolice musculare. Exercitiul aerobic la persoanele cu afectare cardiaca determina raspunsuri diferite decat cele fiziologice. In ceea ce priveste raspunsul respirator al exercitiului fizic, este de mentionat ca imediat cu inceperea exercitiului se instaleaza modificarile ventilatorii prin cresterea rapida a ventilatiei pana la acomodarea ei cu valoarea efortului cand intra in steady-state.

Cresterea ventilatiei pe minut are corespondent in cresterea intensa a ventilatiei alveolare, necesara asigurarii noului nivel al schimburilor gazoase. Cresterea ventilatiei chiar de la inceputul exercitiului si chiar inaintea lui este de origine reflexa, dar sigur cu control cortical. Adaptarea ventilatiei la efortul cerut de exercitiul fizic este extrem de importanta. Ceea ce limiteaza intensitatea efortului, oprindu-l brusc, este falimentul ventilator. In exercitiul aerobic, acest lucru nu se intampla decat in cazuri patologice.

Exercitiile fizice efectuate constant dupa tehnicile si parametri necesari determina un nivel crescut de fitness (VO2 max crescut) si o rezistenta crescuta la activitatea fizica.

Modificarile la nivelul coloanei vertebrale

Exista o serie de profesii care, prin natura lor, determina aparitia unor modificari la nivelul coloanei vertebrale, modificari care, in timp, vor avea rasunet important asupra sanatatii.

In prevenirea acestor afectiuni care apar la nivelul aparatului musculoartrokinetic, un rol deosebit de important il au exercitiile fizice atat ca preventie, cat si ca efect terapeutic.  De exemplu, la conducatorii de vehicule grele, in general la tractoristi, intalnim boala de vibratii generala care afecteaza sistemul osteo-articular si in special coloana toraco-lombara, artroza degenerativa a coloanei vertebrale, accentuarea curburilor coloanei vertebrale care se manifesta clinic prin lombalgii, lombosciatica.

Patologia degenerativa sau discala a coloanei vertebrale este intalnita si la cei care au meserii care implica ridicarea de greutati. Functionarii de birou care nu au scaune ergometrice adaptate mediului de munca si care au pozitii vicioase si  aparatul musculo-ligamentar paravertebral slabit, dezvolta sindroame vertebrale statice de tipul: cifoze, scolioze, lordoze.

Sportul de performanta, o profesie

Avand in vedere ca putem considera sportul de performanta o profesie, putem spune ca si unele sporturi determina modificari la nivelul coloanei vertebrale cum ar fi: tenisul si handbalul determina aparitia unor scolioze  cu convexitatea spre membrul superior cu care tine racheta, respectiv arunca mingea. De asemenea, boxul profesionist predispune la aparitia cifozei dorsale. Sub actiunea unor exercitii fizice medicale bine conduse, aceste deficiente ale coloanei vertebrale pot fi atat prevenite, cat si tratate sau macar ameliorate la acesti sportivi. Exista o serie de exercitii terapeutice sau profilactice cu rol deosebit de important.

Cea mai importanta insa pare a fi profilaxia tuturor acestor boli, intr-o epoca in care morbiditatea prin boli cronice este foarte mare. Efortul trebuie sa se indrepte spre prevenirea sau incetinirea evolutiei acestor boli. Exercitiul fizic medical are indicatii generale pentru toti subiectii, indiferent de varsta. Programele de exercitii sunt insa diferite in functie de varsta, de starea generala de sanatate si de obiectivele urmarite.

Obiectivele urmarite pentru prevenirea si inlaturarea deficientelor care apar in diferite profesii sunt:

 • mentinerea supletii articulare;
 • mentinerea rezistentei si fortei musculare;
 • mentinerea unei bune coordonari si abilitati a miscarilor;
 • mentinerea unei posturi si alinieri corecte;
 • mentinerea capacitatii de efort.

In cazul unor persoane care sunt in pericol de a face anumite boli sau de a contracta anumite suferinte din cauza conditiilor mediului de munca si viata, este bine-venita latura profilactica primara a exercitiului fizic. Spre exemplu, muncitorii supusi incontinuu efortului lombar, sau care au o inegalitate a membrelor inferioare, sau piese vertebrale de tranzitie vor efectua in special anumite exercitii intitulate “scoala spatelui”, care sunt tintite pe o anumita problematica de patologie. Toate aceste lucruri sunt valabile pentru preventie. In ceea ce priveste exercitiul fizic terapeutic, acesta va actiona  odata cu aparitia unui deficit si va urmari blocarea evolutiei spre incapacitatea pe termen lung. ~n acest fel, acest tip de exercitii vor trebui sa trateze deficitele functionale si sa realizeze compensari pentru cele anatomice, determinate de bolile cronice cu potential evolutiv. Astfel se asigura prevenirea agravarii deficitelor deja aparute sau prevenirea aparitiei unor deficite cu caracter handicapant.

Principalele efecte benefice ale obiectivelor implementate

 • Exercitiile de mentinere a supletii articulare urmaresc cresterea amplitudinii miscarilor la nivelul tuturor articulatiilor si la cei cu sindroame vertebrale statice, degenerari vertebrale sau afectari discale, cresterea  amplitudinii de miscare cervico-dorso-lombara
 • Exercitiile pentru cresterea fortei si rezistentei musculare urmaresc contracararea slabirii musculare, prin neutilizare, stiut fiind ca un muschi neutilizat pierde 3-5% din forta musculara. De asemenea, urmaresc si mentinerea castigului de forta realizat.
 • Exercitii pentru mentinerea si corectarea tonusului muscular, care au ca obiectiv principal tonifierea, in primul rand a musculaturii corectoare a trunchiului si a musculaturii abdominale.
 • Exercitiile pentru ameliorarea posturii urmaresc corectarea cifozelor, lordozelor si a scoliozelor care se realizeaza prin posturi fixe mentinute corectoare sau hipercorectoare, exercitii de corectare posturala;
 • Exercitiile pentru mentinerea capacitatii de efort au rol important in cresterea debitului cardiac, a ventilatiei pe minut si a ventilatiei alveolare, cresterea fluxului sanguin in muschi si, astfel, o rezistenta crescuta la activitatea fizica.

Exercitiile fizice au un rol bine definit in mentinerea sanatatii, acest lucru fiind cunoscut din cele mai vechi timpuri. Este unanim cunoscut faptul ca atat corpul uman, cat si psihicul au nevoie de exercitii fizice pentru a-si mentine integritatea si o buna functionalitate.

Bibliografie:

 1. Kinesiologie – stiinta miscarii, T.Sbenghe, Ed. Medicala, Bucuresti 2005;
 2. American College of Sports Medicine.ACSM’s Guidelines for exercise testing and prescription.6th ed. Philadelphia. 6th ed. Philadelphia, Lippincott (2000). Williams & Wilkins;
 3. „How much physical activity is good for health?” Blair, S. N., et al. (1992). Annu Rev Public;
 4. Kinetoprofilaxie primara. Biologia conditiei fizice, C.Serbescu, Ed. Universitatii din Oradea, 2000.

medic primar medicină sportivă
secretar general S.Ro.M.S., manager medical F.R. Rugby

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

  Comentarii

  Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.