Ischemia mezenterică acută și ischemia mezenterică cronică

Ischemia mezenterică reprezintă întreruperea fluxului sangvin de la nivelul intestinului subțire din cauza unei artere îngustate sau blocate. Întreruperea bruscă a fluxului sangvin către intestinul subțire (ischemie mezenterică acută) din cauza unui cheag de sânge necesită intervenție chirurgicală imediată. Ischemia mezenterică care se dezvoltă în timp (cronică) poate fi tratată cu ajutorul angioplastiei sau chirurgiei deschise.

Ischemia mezenterică acută

Ischemia mezenterică acută este scăderea bruscă a alimentării cu sânge la nivelul intestinului, rezultând astfel ischemia intestinului, iar dacă nu se intervine prompt, chiar decesul. Printre cauzele frecvente ale ischemiei mezenterice acute se numără tromboza arterială mezenterică acută (ateroscleroza), embolismul arterial mezenteric acut (probleme cardiace sau anevrism toraco-abdominal), ischemia mezenterică neocluzivă (șoc hipovolemic sau cardiogenic), tromboza venoasă mezenterică (coagulopatii, boli autoimune). Printre factorii de risc amintim fumatul, hiperlipidemia și hipertensiunea.

Ischemia mezenterică acută, caracteristici clinice

În mod normal, ischemia mezenetrică acută se manifestă prin apariția unei dureri abdominale generalizate și este însoțită de nevoia de a merge la toaletă, febră, stări de vomă. Examenul abdominal va dezvălui adesea sensibilitate nespecifică, fibrilație atrială sau murmur cardiac, trăgând  un semnal de alarmă important în ceea ce privește ischemia mezenetrică acută.

În ceea ce privește testele de laborator se recomandă dozarea enzimelor hepatice, ureea, amilazele, lactatul, analizele de coagulare, precum și acelea care indică infecțiile și inflamațiile. Gazometria este de ajutor în stabilirea diagnosticului deoarece gazele intramurale sau în vena portă indică necroză avansată. De asemenea, se pot recomanda radiografia abdominală, computer tomograful, RMN-ul, angiografia, puncția peritoneală. Diagnosticul diferențial se face cu obstrucțiile digestive, pancreatita, litiaza biliară, infecțiile abdominale, disecția aortică, infarctul miocardic.

Ischemia mezenterică acută, tratament

Tratamentul în cazul ischemiei mezenterice acute este doar de natură chirurgicală – fie operațiile reconstructive, fie cele mutilante (rezecție intestinală). Se recomandă pregătirea preoperatorie ce presupune perfuzie venoasă centrală, reechilibrare hidroelctrolitică, sondă de aspirație gastrică și antibioterapie din cauza contaminării fecale în caz de perforație. Mortalitatea este cuprinsă între 50 și 80%, chiar dacă diagnosticul se realizează corect și se efectuează tratamentul; pacienții care supraviețuiesc pot suferi de sindrom de intestin scurt (malabsorbție).

Ischemia mezenterică cronică

Ischemia mezenterică cronică este caracterizată de apariția durerii abdominale postprandial, care se înrăutățește în decurs de o oră după masă, dar dispare în următoarele trei ore. Este însoțită de balonare, greață, diaree. Există etiologii multiple, cu toate acestea, cea mai frecventă cauză este ateroscleroza. Diagnosticul de ischemie mezenterică cronică necesită un indice clinic ridicat de suspiciune. Evaluarea imagistică poate confirma prezența unei stenoze sau ocluzii care implică vasele mezenterice la pacienții suspectați de ischemie mezenterică cronică. Diagnosticul este de obicei întârziat din cauza progresiei lente a bolii.

Factorii de risc în ischemia mezenterică cronică

Factorii care predispun pacienții la ateroscleroză sunt asociați cu un risc crescut de ischemie mezenterică cronică. Aceștia includ fumatul, hipertensiunea, diabetul zaharat și hipercolesterolemia. Simptomele cronice sunt cauzate de scăderea treptată a fluxului sangvin către intestine. Circulația normală la nivelul intestinului include aportul de sânge din artera celiacă, artera mezenterică superioară și artera mezenterică inferioară.

Investigații recomandate

Rezultatele examenului fizic includ semne de scădere în greutate, malnutriție, dovezi ale bolii aterosclerotice difuze, inclusiv boala coronariană și boala vasculară periferică. Investigațiile complete de sânge pot indica anemie, leucopenie sau limfopenie secundară malnutriției cronice. După diagnosticarea ischemiei mezenterice cronice, pacienții trebuie să fie supuși unui tratament definitiv din cauza riscului de scădere continuă în greutate, infarct acut, perforație, sepsis și deces.

Tratamentul medicamentos este de obicei rezervat pacienților care nu pot fi supuși intervenției chirurgicale și constă în anticoagulante administrate pe termen lung, cum ar fi warfarina.

Surse: ncbi.nlm.nih.gov; teachmesurgery.com; mayoclinic.org

 

 

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.