Lipsa de fier: simptome și tratament

Lipsa de fier (sideropenia) se manifestă printr-o stare generalizată, în care rezervele de fier din organism sunt insuficiente pentru a susține desfășurarea normală a funcțiilor metabolice. Există studii care atestă faptul că deficiența de fier este cea mai frecventă cauză a aportului nutrițional deficitar, respectiv cea mai frecventă cauză a anemiei. Drept valoare numerică, se consideră că aproximativ 2 miliarde de persoane din întreaga lume se confruntă cu lipsă de fier, și, mai mult decât atât, întrucât nu există criterii de diagnostic bine stabilite pentru lipsa de fier – în special în lipsa anemiei și a simptomelor vagi – multe persoane cu sideropenie nu sunt diagnosticate.

Feritina este un indicator relevant pentru cuantificarea depozitului de fier din organism, precum și cel mai sensibil și specific biomarker pentru a evalua lipsa de fiert. Potrivit OMS, valori ale feritinei mai mici decât 15 μg/L (în cazul adulților) și 12 μg/L (în cazul copiilor) indică o lipsă de fier cu potențial patologic. Feritina este o proteină de fază acută ale cărei valori serice cresc în special în faza de atac a inflamațiilor. O problemă majoră în practica medicală este faptul că nivelurile de fier seric fluctuează semnificativ pe parcursul zilei, și nu ar trebui utilizate, în mod obișnuit, pentru stabilirea unui diagnostic. Determinarea feritinei este mult mai specifică.

Ce rol îndeplinește fierul în organism?

Fierul este un mineral esențial pentru asigurarea funcțiilor biologice ale organismului, cum sunt sinteza hemoglobinei, a mioglobinei, reglarea proliferării celulare, sinteza ADN-ului. Intervine și în asigurarea transportului electronilor la nivelul mitocondriilor, cu sinteza de ATP – compus macroergic utilizat pentru a asigura cheltuielile energetice ale organismului. De altfel, lipsa de fier se manifestă frecvent prin stări de oboseală și astenie, ca urmare a faptului că sinteza acestui compus, ATP-ul, este deficitară. Aproape două treimi din cantitatea totală de fiert din organism se găsește în globulele roșii circulante, iar restul este depozitat în organe (măduvă osoasă, ficat).

Lipsa de fier – cauze

Printre cele mai frecvente cauze care duc la lipsa de fier, cu simptome aferente, se pot regăsi:

  • Sângerările → hematemeza, menoragia, nașterea, traumatismele și leziunile exterioare, cu pierderi de sânge, hemoragiile oculte, hemoragiile datorate infecțiilor parazitare și donarea frecventă de sânge (în special în cazul femeilor);
  • Aportul alimentar inadecvat → situație frecventă tradusă prin lipsa de fier, datorându-se în special faptului că există două tipuri de fier: hemic (prezent în alimente de origine animală) și fier non-hemic (prezent în alimente de origine vegetală). Persoanele vegetariene, vegane, sunt mult mai predispuse la sideropenie, precum și cele din medii socio-economice sărace;
  • Malabsorbția fierului → ca urmare a unei afecțiuni care interesează tractul gastrointestinal, cum ar fi boala celiacă, gastrita atrofică, infecția cu Helicobacter pylori, însă și intervențiile chirurgicale bariatrice;
  • Absorbție deficitară cauzată de regimul dietetic → lipsa de fier, cauzată de absorbția redusă, poate apărea și în asociere cu aportul concomitent al altor micronutrienți cum sunt fosfații, tanații, fitații, oxalații și calciul;
  • Tratamente medicamentoase → anumite medicamente pot interfera cu absorbția fierului în sensul reducerii acesteia: antibiotice, medicamente pentru reducerea acidului gastric;
  • Boli cronice → insuficiență renală cronică, insuficiență cardiacă cronică, artrita reumatoidă și boala inflamatorie intestinală, anumite afecțiuni maligne;
  • Mutații genetice → afecțiuni moștenite datorate mutațiilor genelor implicate în absorbția și sinteza fierului care, deși sunt relativ rare, sunt asociate cu lipsa de fier în mod cronic.

Lipsa de fier – simptome și manifestări

Simptomele asociate cu lipsa de fier sunt, în general, minore, dar acestea se pot exacerba după anumite activități sau în cazul în care există și alte afecțiuni subiacente. Cele mai frecvente și obișnuite simptome prezente la persoanele cu sideropenie sunt:

  • senzația de oboseală, slăbiciune musculară, astenie, letargie;
  • capacitatea scăzută de concentrare și tulburări de memorie;
  • dispneea;
  • lipsa rezistenței la efort fizic susținut;
  • infecții bacteriene, parazitare sau fungice recurente;
  • scăderea libidoului;
  • dureri la nivelul pieptului, aritmii;
  • mâini și picioare reci;
  • fragilitatea unghiilor;
  • inflamații și dureri la nivelul limbii;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • pofte neobișnuite (pentru substanțe lipsite de valori nutritive).

Aceste simptome cauzate de lipsa de fier pot apărea pe baza unor afecțiuni existente sau se pot datora faptului că fierul, în cantități insuficiente, nu poate susține transportul adecvat de oxigen, funcționarea normală a anumitor enzime sau biosinteza ATP-ului. Cele mai frecvente afecțiuni care se asociază cu lipsa de fier sunt:

O depozitare deficitară a fierului la femei apare în special după menstruație, în special în cazul sângerărilor menstruale abundente. Femeile multipare prezintă un risc ridicat de a se confrunta cu lipsa de fier, întrucât fiecare sarcină determină pierderea a aproximativ 500-700 mg. În cazul bărbaților, cea mai frecventă cauză a sideropeniei este reprezentată de hemoragia intestinală și, în lipsa identificării acestei cauze, afecțiunea poate permite unui carcinom gastrointestinal chiar să evolueze până la unul metastatic. Lipsa de fier este frecventă în copilărie, mai ales la sugari sau la prematuri, precum și la copiii proveniți din gestații multiple.

Lipsa de fier – diagnostic

În laboratoarele de specialitate, se poate evalua nivelul fierului din organism prin determinarea concentrației fierului feric, a transferinei serice, saturației fierului și nivelului de feritină serică. Când se speculează lipsa de fier, rezultatele indică:

  • scăderea concentrației fierului seric;
  • creșterea transferinei;
  • scăderea saturației fierului;
  • scăderea concentrației feritinei serice.

Cel mai eficient și relevant test pentru evaluarea depozitului de fier din organism îl reprezintă determinarea feritinei serice. Nivelul feritinei este direct proporțional cu cantitatea de fier ce se găsește depozitată în organism. Cu toate acestea, nivelul feritinei serice este dificil de tradus în cazul în care în organism există o inflamație acută sau cronică. Medicul specialist poate ridica suspiciunea existenței deficitului de fier și pe baza gamei specifice de simptome prezentate de către pacient.

Lipsa de fier – tratament

În ceea ce privește tratamentul pentru lipsa de fier, este necesar, înainte de toate, ca medicul să investigheze cauza deficienței de fier pentru a exclude existența unei afecțiuni subiacente. Dacă se descoperă faptul că, spre exemplu, lipsa de fier apare ca urmare a malabsorbției, este necesar tratamentul potrivit pentru această afecțiune. Următorul pas este reprezentat de încercarea de a suplimenta și readuce la normal homeostazia fierului în organism.

Medicul poate recomanda:

  • consumul de alimente bogate în fier (ficat, pește gras, carne de vită, fructe de mare, spanac, ciupercile, năutul, fasolea) și vitamina C, care susține absorbția fierului; la scurt timp după aportul alimentar adecvat de fier, se observă o reducere drastică a celor mai multe simptome asociate sideropeniei;
  • limitarea consumului de alimente și băuturi ale căror compuși pot să interfera cu absorbția fierului (fibre, ceai, cafea, vin);
  • administrarea de suplimente pe bază de fier;
  • perfuzie intravenoasă cu fier sau, în cazuri extreme, transfuzii de sânge.

Lipsa de fier este relativ ușor de tratat, având prognostic excelent în special în cazurile în care nu sunt prezente și comorbidități. Totuși, în cazul în care nu este tratată, lipsa de fier poate chiar să accelereze degradarea stării de sănătate, în special la adulții în vârstă și la cei cu afecțiuni și boli medicale cronice subiacente, cum ar fi insuficiența cardiacă cronică și insuficiență renală. În mod obișnuit, cele mai multe simptome asociate deficitului de fier se manifestă ușor și nu ar ridica urgențe medicale dacă nu ar exista și alte afecțiuni asociate acestei stări.

Lipsa de fier – posibile complicații

Dacă nu este tratată în timp util, sideropenia cronică poate afecta componenta cognitivă a unei persoane și poate duce la scăderea semnificativă a calității vieții. Pe lângă simptome, deficiența de fier din timpul sarcinii poate afecta procesul maturizării creierului fetal, ducând la scăderea greutății la naștere, precum și transmiterea deficitului de fier la copil. În cazul mamei, pe lângă gama de simptome clasice, pot fi prezente și depresia și riscul crescut de septicemie.

La pacienții care au fost supuși unei intervenții chirurgicale abdominale sau cardiace, deficitul de fier în stadiul preoperator se corelează cu rezultate slabe ale intervenției. Alte simptome mai pot include și vindecarea deficitară a operației. În cazul pacienților cu insuficiență cardiacă, se observă faptul că deficitul de fier este în directă asociere cu apariția complicațiilor, ceea ce are potențialul de a crește semnificativ mortalitatea în rândul acestor pacienți.

Referințe bibliografice:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8002799/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560876/
  3. https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/nutritional/iron-deficiency-anaemia
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/symptoms-causes/syc-20355034
  5. https://www.healthdirect.gov.au/iron-deficiency

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.