Metoda FED – alternativa moderna si eficienta de recuperare a scoliozei

Metoda FED (fixare, elongare, derotare) a fost conceputa in urma cu 30 ani, pentru tratarea deviatiilor coloanei vertebrale si consta in fixarea tridimensionala, elongarea si derotarea acesteia, prin presiune corectiva, realizata intermitent sau continuu. In urma  cercetarilor efectuate de-a lungul timpului, s-a demonstrat eficienta aplicarii metodei FED, prin corectarea deviatiei in proportie de 80-90% la copii, inainte de incheierea procesului de maturizare osoasa si 30% la adult.

Ce este scolioza

Scolioza, prin multitudinea de forme,  metode de evaluare si de tratament a  reprezentat un vast domeniu de studiu medical de-a lungul secolelor, domeniu care si astazi in mare parte ramane necunoscut. Scolioza reprezinta un capitol inca nerezolvat, o “pata neagra” a ortopediei. Din acest motiv consideram ca el ramane deschis explorarii permanente si cautarilor neincetate pentru gasirea unor tehnici si metode cat mai eficiente. Alcatuirea unor programe adecvate se poate face numai daca aceasta deviatie este privita in ansamblu si se iau in considerare multitudinea si complexitatea aspectelor sale.

Scolioza nu este tratata mereu corespunzator

Scolioza nu este o problema controversata, ci una incomplet rezolvata. Datorita frecventei foarte mari, 2-3% din totalul maladiilor copilariei, cat si datorita gravitatii ei, netratata sau tratata insuficient, scolioza scurteaza viata bolnavului. Tulburarile mecanice apar inca din copilarie: torace asimetric, dezechilibrat si deformat, cu repercursiuni asupra organelor intratoracice. Acestea atrag dupa sine si tulburari comportamentale si afective: copiii sunt de obicei hipodinamici, retrasi, debili fizici, iar ca adulti toate aceste probleme se vor accentua. Complexitatea acestei maladii presupune si complexitatea tratamentului, acestea vizand multitudinea aspectelor psihice de integrare familiala si sociala.

Metoda FED, o solutie eficienta pentru tratarea scoliozei

Instituirea cat mai rapida a tratamentului complex in recuperarea scoliozei reprezinta un deziderat important in abordarea acesteia; aplicarea terapiei complexe, prin asocierea diferitelor mijloace fizicale si tehnici fixare-elongare-derotare, dupa o metodologie sustinuta stiintific, reprezinta o solutie eficienta pentru corectarea deviatiei si integrarea sociala a pacientilor.

Cum functioneaza metoda FED

Prin corectarea pozitiei coloanei vertebrale, pacientul va primi stimuli de insusire a acestei pozitii. In urma acestor informatii primite, vor fi stimulati receptorii spinali, placa neuromusculara si corpusculii Golgi care, in mod normal nu actioneaza. Se initiaza sub forma asistata de catre aparat o facilitare neuromusculara proprioceptiva cu antrenarea unor fibre musculare care raman permanent atrofiate din cauza lipsei de activitate.

Dispozitivul de care dispune acest aparat permite programarea fortei bratului mecanic, corectia si constientizarea pozitiei ortostatice. Un alt avantaj al acestei tehnici este ca se produce derotarea coloanei vertebrale, elongarea musculaturii retractate, obtinandu-se o revenire  a coloanei vertebrale in pozitie normala.

Care sunt efectele metodei FED

Efectele metodei FED sunt urmatoarele:

  • dezvoltarea cartilajului neurocentral si epifizar inhibate;
  •   modificarea orientarii patologice a inelului fibros al discului intervertebral;
  • corectarea de partea concava a deformarilor elementelor articulatiilor intervertebrale (capsula articulara, ligamente, muschi);
  •   cresterea mobilitatii articulare si la nivel intercostal;
  •   stimularea de partea concava a sistemelor proprioceptive.

Metoda FED corecteaza postura pacientilor

Scopul final al acestei metode FED este de a obtine o corectie posturala si o integrare socio-profesionala a persoanelor purtatoare de scolioza. Este o metoda care executata corect, continuu si constant sub indrumarea specialistilor evita interventia chirurgicala si inlatura costurile ridicate pentru sistemul romanesc de sanatate. Este neinvaziva, combina actiunea aparatului FED cu kinetoterapia, se completeaza, iar rezultatele sunt incredibile pentru multi specialisti.

Kinetoterapia si metoda FED

Indiferent de gravitatea bolii, kinetoterapia este un element constant al tratmentului indicat. Datorita depistarii precoce, a individualizarii tratamentului, in functie de stadiul scoliozei, putem vorbi astazi de o terapie eficace. Scopul kinetoterapiei este de a realiza o educare posturala care sa mearga pana la integrarea neuromotrica a unei imagini corporale perfectionate. Aceasta inseamna ca subiectul trebuie sa invete sa pastreze o pozitie cat mai corecta cat mai mult timp posibil, pe parcursul atitudinilor si gesturilor vietii curente. Ideala este crearea unui automatism, prelungind astfel cat mai mult timp o postura cu corectie vertebrala.

Metoda FED si kinetoterapia ar putea grabi procesul de vindecare

Continutul si metodologia de lucru a sedintelor de kinetoterapie  trebuie adaptate continuu, pe baza datelor obtinute la evaluarile intermediare si in functie de obiectivele stabilite in urma acestori evaluari.

Obiectivele si tehnicile folosite sunt alese in functie de urmatoarele criterii de baza: etiologia, forma anatomica, gravitatea deformatiei, reductibilitatea ei, prognosticul evolutiv, varsta subiectului. Toate acestea orienteaza kinetoterapia spre o anume dominanta; asuplizare, reeducare neuromusculara, reeducare posturala, reeducare respiratorie.

Pogramul de kinetoterapie cuprinde tehnici analitice sau globale, simetrice sau asimetrice specifice metodei Schroth.  Este necesara  utilizarea atat a  metodelor clasice de reeducare a scoliozei si elemente din reeducarea motrica (metode de relaxare), dar si tehnici de elongare si derotare a coloanei vertebrale.

Alte metode de tratament

Pentru intinderea lantului muscular posterior se utilizeaza tehnici din metoda Mézières.

Exercitiile hipercorective sunt pasive, active, active asistate, dar adevarata hipercorectie a deformatiei coloanei vertebrale se obtine pasiv, cand pacientul este supus actiunii fortelor corectoare in aparat.

Exercitiile autocorective constau in autocorectarea deformarii prin intermediul efortului activ, executate din pozitii hiperorective  pe aparatul ortospinal (singurul din Romania) si au ca obiectiv principal echilibrarea grupelor musculare hipotone sau scurtate, responsabile de aparitia si fixarea deviatiei vertebrale. Utilizarea acestui aparat ne ofera posibilitatea obtinerii unor pozitii hipercorective la nivelul bazinului, membrelor inferioare  si superioare, in functie de localizarea deviatiei, dar si a  executarii de presiuni pe maximul curburii.

De  asemenea, sunt utilizate exercitii de relaxare pentru restabilirea valorilor normale ale constantelor fiziologice (puls, ritm respirator si cardiac) si inlaturarea eventualelor blocaje (au fost utilizate tehnici simple de respiratie si tehnici complexe de echilibrare).

Metoda FED intretine funciile respiratorii

Tinand cont de faptul ca in scoliozele grave, capacitatea vitala este scazuta cu 30-50%, reeducarea respiratorie face parte integranta din programul de kinetoterapie si are ca scop reeducarea si intretinerea functiei respiratorii in ansamblu, precum si asuplizarea in corectie, modelarea regiunii toracice, reeducarea respiratorie pentru ameliorarea morfologiei toracelui. Ritmul si coordonarea respiratiei, constientizarea si reeducarea controlului postural se initiaza in momentul in care pacientul se afla in suspensie in aparatul FED.

Scolioza netratata influenteaza negativ dezvoltarea copilului si adolescentului, precum si  activitatile sale functionale, determinand costuri ridicate atat pentru familie cat si pentru sistemul national de sanatate. Din acest motiv este  necesara implicarea tuturor specialistilor, in sensul  in care trebuie sa-si uneasca fortele si cunostintele pentru  abordarea cu mai multa responsabilitate  pacientului purtator de deviatii ale coloanei vertebrale.

Metoda FED trebuie aplicata din timp

Recuperarea scoliozei este unproces dificil, de lunga durata care cere sacrificii, perseverenta continuitae si tenacitateatat din partea familiei, cat si a specialistilor.

Tratamentul corectiv impune aplicarea precoce a mijloacelor fizicale, tehnicilor de fixare-elongare-derotare (FED) si kinetoterapiei, imediat dupa stabilirea diagnosticului. In acest fel poate fi prevenita interventia chirurgicala. Folosirea stretching-ului pasiv si activ, precum si a contractiilor izometrice  reduce starea de tensiune a muschilor contracturatie si imbunatateste forta musculara a celor hipotoni.

Reeducarea controlului constient asupra aliniamentului trunchiului determina mentinerea reflexului de atitudine corecta, ceea ce asigura pastrarea unor pozitii corective in timpul desfasurarii activitatilor zilnice.Aparitia pubertatii atrage dupa sine agravarea deviatiei coloanei vertebrale. Metoda FED executata corect, continuu si constant, sub indrumarea specialistilor, evita interventia chirurgicala

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

medic primar medicină sportivă
secretar general S.Ro.M.S., manager medical F.R. Rugby

Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.