Mituri şi concepţii greşite despre scleroza multiplă

Scleroza multiplă (SM) este o tulburare autoimună. În cazul sclerozei multiple, sistemul imunitar atacă învelișul protector (mielina) care acoperă fibrele nervoase, cauzând astfel probleme de comunicare între creier și restul organelor. În cele din urmă, scleroza multiplă poate provoca leziuni permanente sau deteriorarea nervilor. Simptomele pot afecta orice parte a corpului și includ amorțeală, probleme de vedere, spasm musculare și slăbiciune, oboseală, stări de anxietate și depresie, durere, probleme de mobilitate, dificultăți de vorbire și de înghițire.

1. Pacienţii care suferă de scleroză multiplă au nevoie de scaun cu rotile

Această informaţie este un mit. În realitate, Societatea Națională de Scleroză Multiplă din SUA transmite că majoritatea persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă nu utilizează un scaun cu rotile. Reprezentanţii societăţii mai spun că la cincisprezece ani după stabilirea diagnosticului de scleroză multiplă, doar 20% dintre pacienţi au nevoie de un scaun cu rotile, cârje sau baston pentru a se deplasa. Unii pacienți cu SM severă își pot pierde abilitatea de a se deplasa singuri, în timp ce alții pot experimenta perioade lungi de remisie.

2. Scleroza multiplă afectează doar adulţii în vârstă

Fals. În realitate, majoritatea persoanelor cu scleroză multiplă prezintă primele simptome între 20 și 40 de ani. Deși poate apărea la orice vârstă, dezvoltarea sclerozei multiple după vârsta de 50 de ani este considerată relativ rară, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Reprezentanţii OMS transmit că femeile prezintă un risc de trei ori mai mare de a dezvolta scleroză multiplă, în comparaţie cu bărbaţii. În plus, dacă unul dintre părinţi suferă de scleroză multiplă, riscul ca nou-născutul să dezvolte SM mai târziu în viaţă este mai mare.

3. Pacienții cu scleroză multiplă nu ar trebui să facă mișcare

Fals. Din contră, specialiştii consideră că exercițiile fizice pot ajuta la ameliorarea simptomelor și pot îmbunătăți echilibrul și forța pacientului. Oamenii de ştiinţă au efectuat anumite cercetări şi au observat că pacienţii cu scleroză multiplă au mai puţină activitate fizică, deoarece sunt îngrijoraţi de faptul că efortul le-ar putea agrava simptomele. Aceştia transmit că abordarea pacienţilor este greşită şi că mișcarea ar trebui considerată un mijloc sigur şi eficient de menţinere a sănătăţii. Potrivit aceleiași Societăți Naționale de Scleroză Multiplă, un program de exerciții supravegheat și personalizat poate îmbunătăți condiția fizică și calitatea vieții pacienţilor cu scleroză multiplă.

4. Scleroza multiplă nu trebuie tratată dacă simptomele sunt uşoare

Această afirmaţie este falsă. Oamenii de ştiinţă susțin că, indiferent dacă simptomele pacienţilor diagnosticaţi cu scleroză multiplă sunt minore, este important ca aceştia să urmeze un tratament adecvat. În fază incipientă, simptomele sclerozei multiple nu cauzeaza foarte mult disconfort pacientului, însă tratamentul administrat timpuriu şi urmărirea simptomelor pot încetini progresia bolii. Un studiu realizat de Societatea Națională de Scleroză Multiplă din SUA a asociat tratamentul administrat timpuriu cu un rezultat clinic mai bun. Scleroza multiplă nu poate fi vindecată, însă simptomele acesteia şi progresia bolii pot fi ţinute sub control.

5. Femeile cu scleroză multiplă nu ar trebui să rămână însărcinate

Un alt mit este că scleroza multiplă poate împiedica femeile să rămână însărcinate şi că acestea se pot confrunta cu probleme în timpul sarcinii. Reprezentanţii Societăţii Naționale de Scleroză Multiplă explică că boala nu afectează dezvoltarea unei sarcini şi nu prezintă riscul unui avort spontan. Un studiu realizat în anul 2019 de către Asociaţia Neurologilor Britanici arată că scleroza multiplă nu afectează fertilitatea, iar pacienţii sunt sfătuiţi să nu renunţe la tratamentul recomandat.

6. Pacienţii care se confruntă cu scleroza multiplă trebuie să evite stresul și anxietatea

Este adevărat că evenimentele stresante pot agrava simptomele SM, în cazul unor pacienţi. În plus, pacienţii cu scleroză multiplă prezintă un risc crescut de anxietate. Cu toate acestea, este imposibilă evitarea în permanență  a situaţiilor stresante. Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Scleroză Multiplă recomandă modalitățile de gestionare a stresului. Un mit similar este că evenimentele stresante ar putea crește riscul dezvoltării SM, însă nu există dovezi în acest sens.

Surse: medicalnewstoday.com; mayoclinic.org; nationalmssociety.org

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.