Lista afecțiunilor ce pot cauza ochi umflați

Ochii umflați reprezintă o problemă de sănătate comună, care apare ca urmare a unei varietăți de afecțiuni. Această condiție se caracterizează prin inflamarea țesuturilor din jurul ochilor, însă este însoțită de multe alte simptome, printre care și dureri locale, roșeață sau secreții oculare.

În termeni medicali, ochii umflați se definesc “edem periorbital” sau “edem palpebral”. Manifestarea apare în cazul pacienților cu un stil de viață dezordonat sau care suferă de diverse boli. Conjunctivita alergică, boala Basedow-Graves și cancerul ocular sunt doar câteva exemple care determină edemul periorbital. De asemenea, consumul excesiv de alcool și insomniile pot avea același efect.

Tocmai pentru că există atât de mulți factori care pot provoca inflamarea ochilor, este important ca pacientul care se confruntă cu această condiție să ceară imediat sfatul medicului. Diagnosticul se pune după un consult amănunțit, iar tratamentul depinde de cauza care a provocat edemul palpebral. În general, se recomandă antibiotice, antihistaminice, creme cu aplicare locală, picături oftalmice.

Dezvoltarea acestei afecțiuni poate fi evitată prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin menținerea unei igiene oftalmice adecvate. Este recomandat ca atât persoanele sănătoase, cât și cele care se confruntă sau s-au confruntat cu inflamarea ochilor să adopte câteva măsuri esențiale de prevenție.

Afecțiunile ce pot provoca ochi umflați

În termeni medicali, ochii umflați poartă denumirea de “edem periorbital” sau “edem palpebral”. Afecțiunea este una temporară și prezintă multiple cauze acute sau cronice. Iată mai jos care sunt cauzele medicale ce pot provoca ochi umflați.

Alergiile

Alergiile oculare reprezintă cea mai frecventă cauză a ochilor umflați. Acestea pot provoca acumularea de lichid în sinusuri și în jurul ochilor, ceea ce determină inflamația locală. Pacientul poate dezvolta alergii la diferiți alergeni, printre care la: mucegai, praf, polen, fum de țigară, produse chimice, produse iritante, păr de animale.

Conjunctivita

Conjunctivita poate fi provocată de anumite bacterii, virusuri, substanțe chimice sau iritante. Poate afecta atât copiii, cât și adulții și se manifestă prin inflamarea conjunctivei. În acest caz, ochii umflați sunt însoțiți și de inflamarea pleoapelor, un simptom deranjant și dureros. Inițial, este afectat un singur ochi, urmând ca afecțiunea să se extindă și la celălalt.

Blefarita

Ochii umflați mai apar și ca urmare a blefaritei. Această afecțiune este provocată de bacteriile din interiorul și jurul pleoapelor. Iar pe lângă umflarea pleoapelor, mai prezintă simptome precum durerile locale și apariția unor impurități (asemănătoare cu mătreața) în jurul genelor.

Boala Basedow-Graves

Boala Basedow-Graves poate provoca, de asemenea, aspectul de ochi umflați. Rprezintă o boală tiroidiană autoimună, ce determină hiperactivitatea glandei tiroide. Astfel, crește producerea de anticorpi, având ca efect tumefierea și inflamarea ochilor pacientului.

Celulita orbitală

Ochii umflați sunt cauzați și de celulita orbitală, o inflamație la nivelul sinusurilor. Această afecțiune se mai manifestă prin apariția eritemului și prin tumefierea dureroase a zonei din jurul ochilor și a pleoapelor. Infecția este una gravă și, deseori, afectează doar un ochi. Se poate dezvolta plecând de la o leziune a pleoapei sau de la o zgârietură.

În acest caz, intervenția specialistului este absolut necesară, mai ales pentru că, în cele mai multe cazuri, se recomandă tratament pe bază de antibiotice pentru ameliorarea aspectului de ochi umflați și altor complicații.

Salazion (Chalazion)

Salazionul este o inflamație cronică, care se poate dezvolta pe parcursul a două-trei săptămâni, în interiorul pleoapelor. Afecțiunea apare atunci când canalul secretor se blochează, iar substanțele care ar trebui eliminate rămân în interiorul pleoapelor.

Este important ca salazionul să fie diagnosticat și tratat din timp, pentru că, pe lângă aspectul ochilor umflați, mai prezintă și alte simptome neplăcute. Poate interveni și afectarea capacitații de a vedea a pacientului, tocmai pentru că umflăturile cresc treptat și devin dureroase.

Cancerul ocular

Cancerul ocular este cea mai rar întâlnită cauză de ochi umflați. Inflamarea are loc din cauza presiunii pe care o exercită formațiunea asupra ochiului.

Hipotiroidismul

În hipotiroidism are loc umflarea feței și, implicit, a ochilor. Acest lucru se întâmplă tocmai pentru că glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni și nu poate menține, așa cum ar fi normal, funcțiile de bază ale organismului.

Pe lângă ochii umflați, hipotiroidismul mai prezintă și:

  • piele uscată,
  • subțierea firului de păr,
  • slabă toleranță la frig,
  • oboseală,
  • creștere în greutate.

Sindromul Cushing

Sindrom Cushing apare ca urmare a producției accelerate și eliberării unei cantități excesive de cortizol, principalul hormon de stres. Afecțiunea este caracterizată prin numeroase simptome, printre care:

  • ochi umflați,
  • obezitate facio-tronculară,
  • acnee,
  • infecții tegumentare persistente,
  • anxietate,
  • depresie,
  • dereglări ale ciclului menstrual,
  • hiperglicemie,
  • dislipidemie,
  • Osteoporoză.

Alte cauze ale ochilor umflați

Ochii umflați nu reprezintă doar o manifestare în anumitor probleme de sănătate. Acest tip de manifestare poate apărea și din cauza stilului de viață al pacientului, însă există mulți alți factori declanșatori, cum ar fi utilizarea produselor cosmetice iritante.

În următoarele rânduri, detaliem și alte cauze ale ochilor umflați.

Plânsul și lăcrimarea excesivă

Plânsul și lăcrimarea excesivă determină, de asemenea, apariția edemului periorbital. În acest caz, ochii umflați sunt o urmare a retenției de fluide determinate de creșterea fluxului sangvin. De asemenea, se poate produce ruperea vaselor mici de sânge de la nivelul ochilor și pleoapelor.

Tulburările de somn

Problemele de somn sau lipsa somnului pot provoca apariția ochilor umflați. Se recomandă oricărei persoane care se confruntă cu tulburări de somn (sub șapte-opt ore de somn per noapte) să ceară sfatul specialistului pentru a putea descoperi adevărata cauză a insomniilor sau a acestor tip de tulburări.

Anumite produse

Anumite produse de curățare pot determina inflamarea ochilor, iritând globul ocular. De asemenea, ochii umflați pot fi cauza unei dermatite de contact, care poate apărea în cazul persoanelor care nu își curăță corespunzător tenul, după utilizarea produselor de machiaj.

Alimentația

Alimentația necorespunzătoare poate provoca edem periorbital. Ochii umflați apar, în general, atunci când sunt consumate alimente cu un conținut ridicat de sodiu seara, fapt ce poarte determina organismul să rețină mult mai multă apă pe parcursul nopții. Este vorba de alimente precum: sushi, sosul de soia, chipsurile, nachos, covrigii, carnea procesată sau orice mâncare de tip fast-food.

Consumul excesiv de alcool

Și persoanele care obișnuiesc să consume regulat alcool, în cantități mai mari, se pot confrunta cu ochi umflați. Acest lucru se întâmplă pentru că alcoolul produce deshidratarea organismului, având efect diuretic.

Fumatul

Fumatul poate provoca dezechilibre hormonale și, astfel, să determine și retenția lichidelor. De asemenea, acest obicei crește riscul dezvoltării mai multor afecțiuni oculare, printre care și cataracta, uveita, sindromul de ochi uscat.

Tratamentul ochilor umflați

Tratamentul ochilor umflați depinde de cauza care a declanșat apariția acestei manifestări. Există mai multe tipuri de tratamente, iar medicul îl alege pe cel potrivit, după un consult amănunțit al pacientului. În general, tratamentul include:

  • antihistaminice (pentru alergii),
  • antibiotice (pentru infecții bacteriene),
  • creme cu aplicare locală pe bază de antibiotic,
  • creme cu aplicare locală pe bază de steroizi,
  • picături oftalmice.

Măsuri de prevenție

Ochii umflați se pot evita prin adoptarea unui stil de viață sănătos, dar și prin menținerea unei igiene oculare corespunzătoare. Se recomandă respectarea unui set de măsuri de prevenție:

  • evitarea obiceiurilor nesănătoase (fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul),
  • consumul unei cantități adecvate de apă,
  • reglarea somnului,
  • curățarea frecventă, blândă a genelor și zonei din jurul ochilor,
  • îndepărtarea machiajului înainte de somn,
  • evitarea expunerii la alergeni.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Referințe bibliografice:

https://www.healthline.com/health/eye-health/10-causes-of-under-eye-swelling

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318219

https://www.healthline.com/health/swollen-eyelid-treatment

https://www.medicalnewstoday.com/articles/puffy-face-in-the-morning

https://www.medicinenet.com/swollen_eyes/symptoms.htm

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.