Pericardita acuta – etiologie, diagnostic si tratament

Rezumat:

Pericardita acuta este o afectiune destul de frecventa care trebuie sa intre in diagnosticul diferential al durerii toracice la adult. In cele mai multe cazuri, etiologia este virala, desi exista si cauze nonvirale, ca infectii bacteriene, infarct miocardic, traumatisme toracice, neoplasme. Pacientii cu pericardita acuta prezinta, de regula, un prodrom cu febra, mialgii, stare generala alterata. Simptomul dominant este durerea toracica, iar la examenul clinic se aude frecatura pericardica, asociata cu tulburari de repolarizare pe EKG. Scopul tratamentului in pericardita acuta virala este de a ameliora durerea si de a preveni complicatiile, adica recurenta, tamponada si pericardita cronica restrictiva. Antiinflamatoriile nonsteroidiene se folosesc pentru ameliorarea durerii toracice si a febrei.

Abstract:

Acute pericarditis is a common disease that must be considered for differential diagnosis of chest pain in adults. In most cases, the etiology is viral, although there are also nonviral causes, like bacterial infections, myocardial infarction, thoracic trauma, neoplasms. The patients with acute pericarditis usually have a prodrome with fever, myalgias, malaise. The main symptome is chest pain, at clinical exam the pericardial friction rub, with repolarization changes on ECG. The goal of the treatment is to relieve pain and prevent complications, like recurrence, tamponade and chronic restrictive pericarditis. Nonsteroidal anti-inflammatory drugs are useful in relieving chest pain and fever.

Pericardit acuta, introducere

Pericardita acuta este o afectiune destul de frecventa care trebuie sa intre in diagnosticul diferential al durerii toracice la adult (1). Pericardita este consecinta inflamatiei pericardului, care contine in mod normal pana la 50 ml de lichid seros intre foitele sale, la pacientii sanatosi (2). Pericardita se poate prezenta clinic fara durere semnificativa, asa cum se intalneste la bolnavii de tuberculoza sau poate debuta cu durere toracica acuta, brusca, cum este cazul pericarditei virale sau al celei acute idiopatice.

Se estimeaza ca un procent de 5% din pacientii care se prezinta la unitatile de primiri urgente pentru durere toracica presupusa coronariana au, de fapt, pericardita (3). Recunoasterea sindromului clinic este importanta, deoarece trebuie diferentiat de sindromul coronarian acut si embolia pulmonara. In plus, pericardita poate conduce la tamponada cardiaca sau pericardita constrictiva, daca nu este tratata.

Pericardita acuta, etiologie

In cele mai multe cazuri, etiologia este virala, desi exista si cauze nonvirale, ca infectii bacteriene, infarct miocardic, traumatisme toracice, neoplasme (4).

 • Idiopatica (nespecifica)
 • Infectioasa
 • Virala: virusul Coxsackie A si B, virusuri hepatitice, HIV, virusuri gripale, varicela
 • Bacteriana: germeni Gram pozitivi si Gram negativi, rareorMycobacterium tuberculosi
 • Fungi: Blastomyces dermatitidis, Candida, Histoplasma capsulatum
 • Echinococcus granulosus
 • Cauze noninfectioase
 • Infarct miocardic acut

Pericardita este cea mai frecventa manifestare cardiovasculara in SIDA, aparand la aproximativ 20% din pacientii infectati cu HIV. Desi incidenta pericarditei bacteriene este in scadere in tarile dezvoltate, ea a crescut in randul pacientilor infectati cu HIV (5,6). Pacientii cu SIDA sau alte boli imune au, de asemenea, un risc crescut de pericardita tuberculoasa sau fungica.

Mortalitatea pacientilor cu pericardita tuberculoasa se apropie de 85%. Pericardita tuberculoasa se prezinta adesea ca o boala subacuta, cu febra, revarsat pericardic important, tamponada. Diagnosticul este confirmat de identificarea Mycobacterium tuberculosis in lichidul pleural.

Din punct de vedere fiziopatologic, reactia inflamatorie acuta din pericardita poate produce lichid seros sau purulent ori un material dens fibrinos. In pericardita virala, lichidul pericardic este seros, in cantitate mica si se resoarbe spontan. Pericardita neoplazica, tuberculoasa sau purulenta prezinta revarsate mari, exsudative, hemoragice sau cu leucocite (2, 7). Acumularea lenta de lichid pericardic poate sa nu determine niciun semn clinic (8).

Acumularea rapida de lichid in pericard poate impiedica umplerea diastolica a inimii drepte, conducand la tamponada si deces (1,3,7). Tamponada cardiaca asociata pericarditei acute este mai frecventa la pacientii cu neoplasme, tuberculoza si pericardita purulenta decat la pacientii cu pericardita acuta virala (7,9).

Pericardita acuta, diagnostic

Pacientii cu pericardita acuta prezinta, de regula, un prodrom cu febra, mialgii, stare generala alterata. Simptomul dominant este durerea toracica, iar la examenul clinic se aude frecatura pericardica, asociata cu tulburari de repolarizare pe EKG (4,10,11). La pacientii cu pericardita acuta, durerea toracica are debut acut, de tip pleuritic, cu localizare substernala sau precordiala, si poate iradia in brate, mandibula, gat. Tipic, durerea este ameliorata de aplecarea anterioara a toracelui. Desi auscultatia frecaturii pericardice are o specificitate crescuta pentru pericardita acuta, sensibilitatea este scazuta.

Elementele examenului clinic care sugereaza tamponada cardiaca acuta sunt tahipneea, tahicardia, distensia venoasa jugulara, hipotensiunea arteriala, scaderea tensiunii arteriale in timpul inspirului. Ecocardiografia stabileste diagnosticul de certitudine. Tomografia computerizata si rezonanta magnetica nucleara sunt utile in diagnosticul pericarditei la pacientii la care ecocardiografia nu este concludenta.

Testele de laborator identifica markeri crescuti de inflamatie sistemica (proteina C reactiva, VSH, leucocitoza). Markerii de injurie miocardica (CK-MB, troponina) sunt adeseori crescuti.

Tratamentul pericarditei acute

Scopul tratamentului in pericardita acuta virala este de a ameliora durerea si de a preveni complicatiile, adica recurenta, tamponada si pericardita cronica restrictiva. Diagnosticul de tamponada impune pericardocenteza de urgenta (9). Antiinflamatoriile nonsteroidiene se folosesc pentru ameliorarea durerii toracice si a febrei (12, 13). Cele mai folosite sunt aspirina si ibuprofenul (12).

Doua trialuri randomizate controlate au examinat efectul colchicinei in tratamentul pericarditei acute si recurente (14,15). Participantii din fiecare studiu au primit fie tratament conventional cu aspirina, 800 mg per os, la fiecare 6 ore, timp de 7-10 zile, fie aceeasi doza de aspirina in combinatie cu colchicinea 1-2 mg prima zi, apoi 0,5-1 mg/zi timp de 3 luni. Adaugarea colchicinei a redus rata recurentei pericarditei la 18 luni si, de asemenea, a redus persistenta simptomelor la 72 ore. Rezultatele au fost similare pentru pacientii cu pericardita recurenta.

Utilizarea numai a corticosteroizilor este un factor independent de risc pentru recurenta pericarditei, potrivit acelorasi studii (15), desi corticosteroizii pot fi utili in tratamentul pericarditei acute refractare. Efectele secundare ale tratamentului au fost similare la grupul tratat cu colchicina si la cel netratat cu colchicina. In concluzie, aceste studii au furnizat date care sustin utilitatea colchicinei ca adjuvant la antiinflamatoriile nonsteroidiene.

Din punct de vedere al prognosticului, pericardita acuta este in general benigna si autolimitata. Ocazional, pericardita acuta poate fi complicata de aparitia tamponadei, constrictiei sau recurentei. Aproape 24% din pacientii cu pericardita acuta vor dezvolta recurente. Majoritatea acestor pacienti prezinta un singur episod de recurenta in primele saptamani dupa episodul initial. Numai un procent mic din pacienti dezvolta episoade repetate de pericardita in decurs de luni sau ani de zile.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Referinte bibliografice:

 1. Spodick DH. Differential diagnosis of acute pericarditis. Prog Cardiovasc Dis. 1971;14:192–209;
 2. Hoit BD. Diseases of the pericardium. In: Fuster V, Alexander RW, O’Rourke RA. Hurst’s The Heart. 11th ed. New York, N.Y.: McGraw-Hill, Medical Pub. Division, 2004:2061–85;
 3. Troughton RW, Asher CR, Klein AL. Pericarditis. Lancet. 2004;363:717–27;
 4. Spodick DH. Acute pericarditis: current concepts and practice. JAMA. 2003;289:1150–3;
 5. Barbaro G, Klatt EC. HIV infection and the cardiovascular system. AIDS Rev. 2002;4:93–103;
 6. Chen Y, Brennessel D, Walters J, Johnson M, Rosner F, Raza M. Human immunodeficiency virus–associated pericardial effusion: report of 40 cases and review of the literature. Am Heart J. 1999;137:516–21;
 7. Permanyer-Miralda G, Sagrista-Sauleda J, Soler-Soler J. Primary acute pericardial disease: a prospective series of 231 consecutive patients. Am J Cardiol. 1985;56:623–30;
 8. Sagrista-Sauleda J, Angel J, Permanyer-Miralda G, Soler-Soler J. Long-term follow-up of idiopathic chronic pericardial effusion. N Engl J Med. 1999;341:2054–9;
 9. Permanyer-Miralda G. Acute pericardial disease: approach to the aetiologic diagnosis. Heart. 2004;90:252–4;
 10. Soler-Soler J, Permanyer-Miralda G, Sagrista-Sauleda J. A systematic diagnostic approach to primary acute pericardial disease. The Barcelona experience. Cardiol Clin. 1990;8:609–20;
 11. Spodick DH. Pericardial rub. Prospective, multiple observer investigation of pericardial friction in 100 patients. Am J Cardiol. 1975;35:357–62;
 12. Maisch B, Seferovic PM, Ristic AD, Erbel R, Rienmuller R, Adler Y, et al., for the Task Force on the Diagnosis and Management of Pericardial Diseases of the European Society of Cardiology. Guidelines on the diagnosis and management of pericardial diseases executive summary. Eur Heart J. 2004;25:587–610;
 13. Bonnefoy E, Godon P, Kirkorian G, Fatemi M, Chevalier P, Touboul P. Serum cardiac troponin I and ST-segment elevation in patients with acute pericarditis. Eur Heart J. 2000;21:832–6;
 14. Imazio M, Bobbio M, Cecchi E, Demarie D, Pomari F, Moratti M, et al. Colchicine as first-choice therapy for recurrent pericarditis: results of the CORE (COlchicine for REcurrent pericarditis) trial. Arch Intern Med. 2005;165:1987–91;
 15. Imazio M, Bobbio M, Cecchi E, Demarie D, Demichelis B, Pomari F, et al. Colchicine in addition to conventional therapy for acute pericarditis: results of the COlchicine for acute PEricarditis (COPE) trial. Circulation. 2005;112:2012–6.

Sef de lucrari UMF "Carol Davila", Bucuresti, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca
Medic primar boli interne, specialist cardiologie

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
  Comentarii

  Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.