Ce este pitiriazisul versicolor și cum apare: simptome, cauze și diagnostic

Pitiriazisul versicolor este o infecție comună a pielii, care este cauzată de o ciupercă din genul Malassezia (levura lipofilă Malassezia furfur). În general, o dezvoltă adolescenții și adulții tineri, până în 24 de ani, însă poate apărea la orice categorie de vârstă.

Micoza se manifestă prin apariția unor pete pe suprafața pielii: piept, spate, gât și membre inferioare. Rareori, aceste pete se pot extinde și pe alte zone, inclusiv pe față. Petele pot fi albe sau pot avea diverse nuanțe de roz, roșu și maro. Din fericire, pitiriazisul versicolor nu prezintă alte simptome și nici complicații. Tratamentul nu este deloc complicat și se bazează pe produse antigunfice. Pielea afectată se va reface după câteva luni de la începerea tratamentului, iar ciuperca va fi distrusă într-un timp foarte scurt. Este nevoie de câteva măsuri preventive pentru a evita reapariția micozei.

Ce este pitiriazisul versicolor?

Pitiriazisul versicolor mai poartă și denumirea de Tinea versicolor și este o infecţie comună a pielii. Aceasta este provocată de o ciupercă din genul Malassezia și se manifestă prin apariția unor pete mici, pe suprafața corpului.

Inițial, petele pot fi închise la culoare, cafenii, însă, ulterior, acestea încep să se decoloreze. Denumirea de „versicolor” explică tocmai acest lucru: petele apărute pot lua mai multe culori, printre care și alb, maro, roșu și roz.

Pitiriazisul versicolor se poate trata cu ușurință. Cei mai predispuși la a dezvolta infecţia sunt, în general, adulții tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. De asemenea, pitiriazisul versicolor este mai frecvent la bărbați decât la femei.

Pitiriazis versicolor – cauze

În mod normal, pielea are pe suprafața sa acarieni sau fungi, însă aceștia nu afectează sănătatea și buna funcționare a organismului. Totuși, în anumite cazuri, bacteriile se pot înmulți excesiv, necontrolat.

Posibile ale apariției pitiriazisului versicolor:

  • excesul de sebum la nivelul pielii;
  • utilizarea produselor cu texturi foarte grase;
  • imunodepresia;
  • alimentație precară;
  • umiditatea;
  • căldura;
  • transpirația excesivă indiferent de sezon;
  • modificările hormonale;
  • sistemul imunitar slăbit;
  • stresul;
  • administrarea anumitor medicamente.

Este important de înţeles că acești factori nu provoacă direct apariția pitiriazisului versicolor, dar pot crea un mediu favorabil pentru creșterea și dezvoltarea ciupercii Malassezia pe piele.

Pitiriazis versicolor – semne și simptome

Manifestările pitiriazisului versicolor sunt destul de sugestive. În general, provoacă hiperpigmentarea sau depigmentarea pielii, sub forma unor mici pete.

Deseori, acestea apar la nivelul spatelui, gâtului, pieptului și membrelor inferioare. Rareori, se pot regăsi și pe alte zone ale corpului. Culorile lor variază. Pot fi albe sau pot avea diverse nuanțe de roșu, roz și maro.

În general, pitiriazisul versicolor nu mai prezintă și alte semne sau manifestări și nu creează neplăceri, cum ar fi durerile. În unele cazuri de pitiriazis versicolor, petele ar putea fi însoțite de iritații, mâncărimi și exfolierea pielii.

Pitiriazisul versicolor nu este însoțit de alte complicații și nu este contagios.

Cum se diagnostichează pitiriazisul versicolor?

Diagnosticul de pitiriazis versicolor este stabilit de către medicul dermatolog. Consultul de specialitate ar trebui să aibă loc imediat după ce încep să apară modificările la nivelul pielii. El presupune examinarea petelor și o discuție despre istoricul medical al pacientului.

De asemenea, dacă se dorește verificarea amănunțită a diagnosticului de pitiriazis versicolor, se mai pot face, suplimentar, următoarele analize:

  • prelevarea de culturi fungice;
  • examen microscopic cu hidroxid de potasiu;
  • examinarea tegumentului cu ajutorul lampei Wood;
  • biopsia cutanată (se face doar în cazul în care tratamentul nu a avut rezultat).

Tratamentul pitiriazisului versicolor

Tratamentul pitiriazisului versicolor este unul simplu, util pentru a preveni extinderea petelor de pe piele. El constă în administrarea antifungicului, care se poate găsi sub formă de pastile, creme și chiar șampoane.

Produse antifungice care se pot recomanda, în funcție de nevoile pacientului, în pitiriazisul versicolor:

  • soluții și pastile pe bază de fluconazol sau itraconazol;
  • creme pe bază de ciclopirox sau clotrimazol;
  • șampon cu suflat de seleniu;
  • creme sau geluri cu ketonazol.

Tratamentul topic poate fi prescris pentru forme ușoare sau moderate de pitiriazis versicolor și include aplicarea cremelor, loțiunilor sau șampoanelor antimicotice, menționate anterior. Acestea vor fi folosite o dată sau de două ori pe zi, timp de 2 – 4 săptămâni, în funcție de indicațiile medicului curant.

Tratamentul oral poate fi prescris pentru forme mai severe ale pitiriazisului versicolor și va fi administrat, de asemenea, timp de 2 – 4 săptămâni.

Chiar dacă ciupercile de la nivelul pielii vor fi distruse într-un timp foarte scurt cu ajutorul tratamentului prescris, petele specifice pitiriazisului versicolor vor dispărea abia după câteva luni. În această perioadă, este indicat ca igienizarea hainelor să aibă loc la temperaturi ridicate, cu aburi. Spălarea lor se va face cu detergenți antifungici și cu apă foarte fierbinte.

Pitiriazis versicolor – prevenția recurențelor

Pacientul care s-a confruntat deja cu pitiriazis versicolor va adopta câteva măsuri preventive pentru a evita reapariția bolii:

  • evitarea factorilor ce pot declanșa transpirația excesivă;
  • evitarea, pe cât de mult posibil, a mediilor foarte calde și umede;
  • purtarea hainelor comode, din materiale lejere;
  • evitarea îmbrăcămintei din materiale sintetice;
  • spălarea şi călcarea îmbrăcămintei care vine în contact cu pielea bolnavă la temperaturi înalte.

De asemenea, pe lângă evitarea factorilor de risc ai pitiriazisului versicolor, pacientul poate folosi următoarele produse:

  • șampon cu suflat de seleniu;
  • șampon, gel sau cremă cu ketoconazol;
  • comprimate pe bază de itraconazol;
  • comprimate pe bază de fluconazol.

Soluțiile și comprimatele menționate anterior se administrează o dată sau de două ori pe lună, în mod special, pe parcursul verii. De asemenea, ele sunt recomandate pacienților care s-au confruntat cu pitiriazis versicolor și care petrec mult timp în medii umede și călduroase.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Surse:

  1. https://www.nhs.uk/conditions/pityriasis-versicolor/;
  2. https://dermnetnz.org/topics/pityriasis-versicolor;
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482500/.

 

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.