Polipii nazali: factori declanşatori, simptome, diagnostic şi tratament

Polipii nazali sunt formaţiuni necanceroase, care se dezvoltă în interiorul pasajelor nazale şi sinusurilor. Aceştia se formează când membranele mucoase din nas sau sinusurile se inflamează. După o perioadă de timp, polipii nazali pot bloca sinusurile şi pasajele nazale, determinând apariţia problemelor de respiraţie şi a infecţiilor. Persoanele de orice vârstă se pot confrunta cu apariţia polipilor nazali, însă cel mai frecvent se întâlnesc la adulţii tineri şi cei de vârstă mijlocie.

Polipii nazali, factori declanşatori

Oamenii de ştiinţă nu au putut determina cauza exactă a apariţiei polipilor nazali, însă se consideră că mai mulţi factori contribuie la acest proces. Polipii nazali au fost asociați cu alergii, anumite afecțiuni genetice și astm. Cercetătorii sunt de părere că inflamația provoacă acumularea de lichid în membranele mucoase. Acest lucru are ca rezultat apariția unor formaţiuni cu lichid, care în timp se extind. Simptomele includ congestie nazală, nas înfundat, pierderea mirosului şi a gustului, durere de cap, presiune sinuzală, sforăit etc. 

Polipii nazali – diagnosticul se stabilește în funcţie de rezultatele examenului fizic

Diagnosticul se stabilește în funcţie de simptomele pacientului şi după efectuarea unui examen fizic. Medicul poate vizualiza polipii nazali cu ajutorul unui instrument numit endoscop nazal, un tub mic și flexibil conectat la o cameră video. În plus, o tomografie computerizată (CT) poate fi utilizată pentru a determina locația (la nivelul pasajelor nazale sau sinusurilor) și dimensiunea polipilor. Medicul se va interesa cu privire la istoricul medical al pacientului.

Astmul poate influenţa apariția polipilor

Orice afecțiune care declanșează inflamații pe termen lung în pasajele nazale sau sinusuri, cum ar fi infecțiile sau alergiile, pot crește riscul de a dezvolta polipi nazali. Problemele asociate cu polipii nazali includ astmul, sinuzita fungică alergică, fibroza chistică, deficitul de vitamina D etc. Oamenii de ştiinţă consideră că există anumite variații genetice asociate funcției sistemului imunitar, care influenţează dezvoltarea polipilor nazali.

Polipii nazali, prevenție

Riscul de a dezvolta polipi nazali poate fi redus prin mai multe metode.

  • Gestionarea alergiilor și astmului – pacienţii care se confruntă cu alergii sau astm trebuie să urmeze recomandările medicului specialist;
  • Evitarea iritanților nazali – pacienţii trebuie să acorde o atenţie sporită substanţelor aflate în aer, care ar putea contribui la iritarea nasului și a sinusurilor, cum ar fi alergenii, fumul de tutun, vaporii chimici, praful;
  • Practicarea unei igiene corecte – spălarea mâinilor în mod regulat este una dintre cele mai bune modalități de protecţie împotriva infecțiilor bacteriene și virale, care pot provoca inflamația pasajelor nazale și a sinusurilor;
  • Utilizarea unui umidificator – poate ajuta la îmbunătățirea fluxului de mucus din sinusuri și la prevenirea blocajelor și inflamației;
  • Utilizarea spray-urilor nazale – pacienţilor le este recomandat să folosească un spray cu apă sărată (soluție salină). Acesta poate elimina alergenii și alți iritanți.

Polipii nazali, metode de tratament

Dacă polipii nazali sunt de dimensiuni reduse, se recomandă utilizarea unui spray nazal care conține corticosteroizi împreună cu un tratament medicamentos pe bază de corticosteroizi, antibiotice, antihistaminice sau diuretice. Polipii de dimensiuni mai mari care nu răspund la tratament medicamentos necesită de obicei o intervenție chirurgicală. Intervenția chirurgicală de îndepărtare a polipilor poate fi efectuată clasic sau endoscopic. În unele cazuri, după intervenție, pacienţii se pot confrunta cu sângerări nazale, febră, senzaţie de vomă şi dureri moderate. Toate aceste efecte secundare sunt de scurtă durată.

Surse: my.clevelandclinic.org; healthline.com; health.harvard.edu

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.