Prescrierea exercițiului fizic pacienților cu poliartrită reumatoidă

Poliartrita reumatoidă (PR) este o boală inflamatorie cronică, asociată cu afectare funcțională semnificativă, manifestări articulare și extraarticulare și risc crescut de boli cardiovasculare. Alături de terapia farmacologică, exercițiile fizice par a fi o intervenție foarte promițătoare pentru a îmbunătăți rezultatele legate de evoluția bolii, inclusiv capacitatea funcțională și manifestările sistemice. În prezenta lucrare, vom trece în revistă detalii privind efortul fizic la pacienții cu poliartrită reumatoidă, de la date generale privind PR, la beneficiile efortului fizic și scheme detaliate de prescriere a exercițiului fizic la pacienții cu PR.

Introducere

Poliartrita reumatoidă (PR) este o boală inflamatorie cronică ce afectează în primul rând articulațiile sinoviale și este o cauză importantă de dizabilitate. Deși prevalența PR este scăzută în comparație cu artroza, este considerată cea mai frecventă artrită inflamatorie sistemică în rândul adulților. Debutul PR este cel mai răspândit în decada a patra, femeile fiind afectate de 2,5 – 5 ori mai mult decât bărbații [1,2].

Deși etiologia în ce priveşte poliartrita reumatoidă este în mare parte necunoscută, procesul bolii este declanșat de un răspuns autoimun, care declanșează inflamația articulațiilor sinoviale, cu creșterea citokinelor proinflamatorii. Se știe că acest răspuns inflamator se răspândește la țesuturile care înconjoară articulația, ceea ce duce la eroziunea și distrugerea cartilajului articular și duce la durere și redoare. Cursul PR implică perioade de exacerbări și de remisiune. Exacerbările sunt episoade în care este prezentă o creștere a activității bolii, care deseori coincide cu creșterea durerii, tumefacției și sensibilității articulațiilor afectate. S-a estimat că inflamația sinovială persistentă are ca rezultat eroziunea și distrugerea cartilajului articular, cu o rată de 2% pe an [3]. Caracteristicile predominante ale PR includ durerea articulară, tumefacția, sensibilitatea și eventuala distrugere a articulațiilor sinoviale; cu toate acestea, în timp se pot dezvolta manifestările extraarticulare sau comorbiditățile. În tabelul 1, sunt ilustrate principalele caracteristici ale PR, iar în tabelul 2 sunt enumerate manifestările extraarticulare întâlnite în poliartrita reumatoidă, conform [4].

Caracteristicile poliartritei reumatoide

1. Redoare matinală

2. Artrită la nivelul a cel puțin 3 articulații

3. Artrită la nivelul articulațiilor mâinii

4. Artrită simetrică

5. Noduli reumatoizi

6. Factor reumatoid prezent

7. Modificări radiologice

 

*Criteriile 1 – 4 trebuie să fie prezente timp de cel puțin 6 săptămâni

Tabelul 1. Caracteristicile poliartritei reumatoide, conform [4]                                                                                                              

Manifestări extraarticulare ale poliartritei reumatoide

Simptome generale

·         Febră

·         Astenie

·         Scădere ponderală

·         Lipotimie

·         Anorexie

Noduli reumatoizi

·         Subcutanați

·         Pulmonari

Cardiovascular

·         Vasculite (arterită coronară)

·         Pericardită, revărsat pleural

·         Miocardită

·         Patologii de valvă mitrală

·         Tulburări de conducere

Pulmonar

·         Pleurezie

·         Noduli pulmonari

·         Fibroză interstițială

·         Pneumonie

·         Arterite

Ocular

·         Cheratoconjunctivită sicca

·         Episclerită

·         Sclerită

·         Conjunctivită

Neurologic

·         Neuropatie de compresie (sindrom de tunel carpian)

·         Mononevrită multiplex

·         Mielopatie cervicală

·         Patologii ale sistemului nervos central (accident vascular cerebral, convulsii, hemoragii, encefalopatie, meningită)

Piele

·         Ulcere distale ale membrelor inferioare

·         Eritem palmar

·         Vasculită cutanată

Hematologic

·         Anemie

·         Trombocitoză

·         Granulocitopenie

·         Eozinofilie

·         Crioglobulinemie

·         Hipervâscozitate

Renal

·         Glomerulonefrită

·         Vasculită

·         Amiloidoză secundară

Hepatic

·         Citoliză hepatică

Tabelul 2. Manifestări extraarticulare ale poliartritei reumatoide, conform [4]

Deși diagnosticul de poliartrită reumatoidă se face pe baza unor criterii stabilite, manifestările afecțiunii în sine variază între indivizi, la fel ca impactul și progresia acesteia. În tabelul 3, sunt ilustrate criteriile de diagnostic pentru PR, conform [5]. Afectarea articulară progresivă poate fi stadializată din punct de vedere radiologic – tabelul 4, conform [6].

A. Atingere articulară

 

1 articulație mare

0

2 – 10 articulații mari

1

1 – 3 articulații mici

2

4 – 10 articulații mici

3

> 10 articulații

5

B. Serologie

 

FR și ACPA negativi

0

FR sau ACPA slab pozitivi

2

FR sau ACPA intens pozitivi

3

C. Reactanții de fază acută

 

CRP și VSH normali

0

CRP sau VSH crescuți

1

D. Durata simptomelor

 

< 6 săptămâni

0

6 săptămâni

1

FR = factor reumatoid, ACPA = anticorpi antiproteine citrulinate, CRP = proteina C reactivă, VSH = viteza de sedimentare a hematiilor, ≥ 6 – PR

Tabelul 3. Criterii de diagnostic a poliartritei reumatoide, conform [5]

Stadiile radiologice ale poliartritei reumatoide

Stadiul 1

Fără modificări distructive pe radiografii

Stadiul 2

Evidența radiologică a osteoporozei periarticulare și distrucții subcondrale, dar fără deformarea articulației

Stadiul 3

Evidența radiologică a distrucției osoase sau a cartilajului, în plus față de deformarea articulației și osteoporoza periarticulară

Stadiul 4

Prezența anchilozei osoase sau fibroase, alături de modificările stadiului 3

Tabelul 4 . Stadiile radiologice ale poliartritei reumatoide, conform [6]

Poliartrita reumatoidă se caracterizează prin perioade de exacerbări, ce survin peste perioade de acalmie a bolii. Deși evoluția este variabilă de la un individ la altul, există totuși o serie de factori de prognostic negativ, care trebuie luați în considerare la debutul bolii, atunci când se stabilește planul de tratament. În tabelul 5, sunt enumerați principalii factori de prognostic negativ, conform [4], iar în tabelul 6, sunt enumerate principalele ghiduri de tratament, conform școlilor de reumatologie americane și europene [6].

Factori de prognostic negativ la pacienții cu poliartrită reumatoidă

Sexul masculin

Status socio-economic scăzut

Noduli subcutanați

Manifestări sistemice

Debut sever al bolii

Sinovită persistentă

Trombocitoză

Eozinofilie

VSH crescut

CRP crescut

FR prezent în titru crescut

Prezența anticorpilor antinucleari

Crioglobuline

Complexe imune circulante

Activarea complementului

Nivel de C1q crescut

Prezența HLA-DR4

Prezența eroziunilor la debutul bolii

Tabelul 5. Factori de prognostic negativ la pacienții cu poliartrită reumatoidă, conform [4]

Ghid de tratament ACR și EULAR – Principii

·      Conform ghidurilor de tratament ACR pentru PR precoce, pacienții care nu au luat terapie cu medicamente antireumatice modificatoare de boală (DMARD) ar trebui să înceapă terapia cu DMARD, indiferent de nivelul de activitate.

·      La pacienții cu activitate scăzută a bolii și boală precoce, monoterapia cu metotrexat este tratamentul preferat.

·      Leflunomida sau sulfasalazina sunt tratamentul de primă linie la pacienții cu contraindicație la metotrexat sau intoleranță la acesta. Dacă monoterapia cu DMARD nu controlează activitatea bolii (indiferent de utilizarea concomitentă a glucocorticoizilor), terapia trebuie modificată. Metotrexatul poate fi continuat sau întrerupt în acel moment. Opțiuni de terapii suplimentare după monoterapia eșuată cu DMARD sunt recomandate fie ca terapie dublă tradițională/nonbiologică DMARD, inhibitori ai factorului de necroză tumorală (TNF), fie ca agenți biologici non-tumorali.

·      La pacienții cu PR stabilită, care nu sunt tratați cu DMARD, metotrexatul este agentul preferat pentru monoterapia inițială, indiferent de nivelul de activitate al bolii.

·      Dacă monoterapia cu DMARD nu controlează activitatea bolii în RA stabilită (indiferent de utilizarea concomitentă de glucocorticoizi), se poate adăuga terapia duală cu DMARD, un inhibitor de TNF, un agent biologic non-TNF sau terapia cu tofacitinib.

·      În cazul în care activitatea bolii rămâne ridicată în monoterapie cu inhibitor de TNF, terapia DMARD trebuie adăugată în plus față de inhibitorul de TNF.

·      Dacă activitatea bolii rămâne ridicată în ciuda inhibitorului anti-TNF, se trece la un agent biologic non-TNF, cu sau fără metotrexat.

·      Când activitatea bolii rămâne ridicată în ciuda unui studiu cu agenți anti-TNF și non-TNF, utilizați un alt agent biologic non-TNF, înainte de a lua în considerare tofacitinib.

·      În cazul în care este tot necontrolată, în ciuda studiilor de mai sus, utilizați tofacitinib.

·      Dacă activitatea bolii rămâne ridicată în ciuda terapiilor combinate de mai sus, trebuie adăugată terapie pe termen scurt cu doze mici de glucocorticoizi.

·      Inhibitorii TNF trebuie evitați la pacienții cu insuficiență cardiacă congestivă.

·      Pacienții cu hepatită C, care nu au fost tratați sau nu sunt în prezent sub tratament pentru aceasta, ar trebui să primească terapie non-biologică DMARD, mai degrabă decât inhibitori de TNF.

Tabelul 6. Ghid de tratament ACR, EULAR, conform [6]

Deși caracteristicile mai comune, cele articulare, sunt utilizate pentru diagnosticarea și evaluarea activității bolii, comorbiditățile, precum bolile cardiovasculare, cașexia reumatoidă, osteopenia și tulburările funcționale apar la mai mult de jumătate dintre persoanele diagnosticate cu PR [1,2]. Se consideră că riscul ridicat de boli cardiovasculare este crescut din cauza inflamației sistemice. Cașexia reumatoidă se definește printr-o pierdere a masei scheletice, cu creșteri concomitente ale țesutului adipos. Afectează aproximativ două treimi dintre persoanele cu PR, adesea ca urmare a factorilor catabolici (de exemplu, citokine proinflamatorii, utilizarea corticosteroizilor), profiluri anabolice reduse, nutriție proastă, precum și sechelele nivelurilor reduse de activitate fizică [7]. Cașexia reumatoidă poate afecta dincolo de compoziția corpului, deoarece pierderea masei musculare contribuie la scăderea forței și la oboseală, iar adipozitatea crescută poate crește riscul de diabet și boli cardiovasculare. Densitatea minerală osoasă redusă se poate prezenta inițial ca osteopenie și în timp poate duce la osteoporoză. Etiologia scăderii densității minerale osoase este multifactorială și include nivel redus de activitate fizică, utilizarea de corticosteroizi, precum și inflamație sistemică [1].

Ca o consecință a semnelor și simptomelor menționate mai sus, a stării bolii și a comorbidităților, acești indivizi vor prezenta adesea o activitate fizică redusă și limitări funcționale asociate. Ca atare, activitatea fizică redusă perpetuează riscul de boli cardiovasculare, cașexie reumatoidă și osteopenie. Astfel, recunoașterea comorbidităților oferă o perspectivă asupra selecției adecvate a testelor, a programării exercițiilor și a metodelor de prevenire.

Poliartrita reumatoidă și efortul fizic [8]

PR este o boală inflamatorie cronică autoimună, care se prezintă de obicei ca poliartrită simetrică a articulațiilor mici proximale și a altor articulații sinoviale. Afectează aproximativ 1% din populația generală adultă și este însoțită de simptome cum ar fi durere, rigiditate, tumefacție și oboseală, care pot avea efecte debilitante asupra capacității funcționale și a calității vieții pacienților afectați. În plus, RA este însoțită de manifestări sistemice, în special un risc crescut de boli cardiovasculare, precum și modificări dăunătoare ale compoziției corporale, prin urmare favorizând creșterea depunerilor de grăsime și reducerea masei musculare, cașexie reumatoidă. Acestea, la rândul lor, deteriorează și mai mult funcția și capacitatea de a îndeplini sarcinile zilnice. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că aproape o treime dintre pacienții cu poliartrită reumatoidă devin șomeri ca urmare a stării lor și au o rată a dizabilității de muncă de 10 ori mai mare decât populația generală. Introducerea timpurie a unor tratamente și strategii antiinflamatorii sau imunodulatoare intensive care implică medicamente antireumatice convenționale sintetice și biologice modificatoare de boală (DMARD) și, mai recent, molecule mici mai noi a îmbunătățit semnificativ rezultatele asupra evoluției patologiei la acești pacienți. Însă, până acum, nu s-au obținut modificări substanțiale ale capacității lor de angajare. Creșterea nivelului de activitate fizică este o intervenție care poate îmbunătăți atât manifestările legate de boală, cât și pe cele sistemice în PR [8].       

În ultimele două decenii, s-au acumulat dovezi de bună calitate, care demonstrează în mod clar că prin creșterea nivelului de activitate fizică se pot ameliora semnificativ multe aspecte (de exemplu, oboseală, dizabilitate funcțională și inflamație) și rezultate sistemice (de exemplu, riscul cardiovascular și compoziția corporală). În ceea ce privește rezultatele studiilor de specialitate, creșterea nivelului de activitate fizică duce la îmbunătățiri semnificative ale capacității funcționale, a fitnessului și forței cardiorespiratorii, deci a sănătății cardiovasculare, scade oboseala, contribuie la reducerea semnificativă a leziunilor radiologice la articulațiile mici și mari, ajută la scăderea riscului cardiovascular, iar modificările benefice ale compoziției corporale pot inversa cașexia reumatoidă. Este important de remarcat faptul că activitatea fizică sau implicarea în diferite tipuri de exerciții, chiar și în exerciții de mare intensitate, este sigură în PR, fără studii care să raporteze efecte adverse. În contrast, un stil de viață sedentar în PR poate promova și mai mult riscul crescut pentru dezvoltarea ulterioară a bolilor cardiovasculare [8]. În tabelul 7 sunt enumerate o serie de beneficii ale practicării efortului fizic la pacienții cu poliartrită reumatoidă, conform [8].

Beneficiile practicării exercițiului fizic regulat la pacienții cu poliartrită reumatoidă

↓ insulino-rezistența

↑ colesterolul HDL, ↓ colesterolul LDL, îmbunătățind profilul lipidic

Îmbunătățește homeostazia vasculară

↓ riscul cardiovascular

↑ masa musculară

↓ volumul adipocitelor

↓ atrofia musculară

↓ cașexia reumatoidă

↑ capacitatea funcțională

↑ abilitatea de a desfășura activități fizice cotidiene

↑ VO₂ max

↓ nivelul de oboseală

↑ abilitatea funcțională

↑ calitatea vieții

↓ inflamația

↓ sechelele radiologice

↓ durerea

Tabelul 7. Beneficiile practicării exercițiului fizic regulat la pacienții cu poliartrită reumatoidă, conform [8]

În ciuda acestor dovezi cumulative bine descrise despre efectele sale benefice, metodele de îmbunătățire a nivelurilor de activitate fizică la pacienții cu PR nu sunt încorporate în îngrijirea clinică de rutină. În consecință, pacienții RA rămân inactivi fizic, cu nivel de activitate mult sub cel recomandat, în timp ce fitnessul lor cardiorespirator e încă alarmant de scăzut. În tabelul 8, sunt enumerate principalele limitări funcționale ale activităților cotidiene întâlnite la pacienții cu poliartrită reumatoidă conform [1,2], iar în tabelul 9 sunt ilustrate concluziile unui studiu cu privire la beneficiile, barierele și factorii favorizanți percepuți de pacienții cu PR în legătură cu participarea la un program prescris de exerciții fizice, conform [9].

Limitări funcționale raportate de pacienții cu poliartrită reumatoidă

Urcatul scărilor

Coborâtul scărilor

Aplecatul pentru grădinărit

Plimbatul animalelor de companie

Traversatul în trafic

Căratul plaselor de cumpărături

Desfăcutul sticlelor sau borcanelor

Tabelul 8. Limitări funcționale raportate de pacienții cu poliartrită reumatoidă, conform [1,2]

Bariere percepute ale activității fizice

Beneficii percepute ale activității fizice

Factori favorizanți percepuți

Durere

Managementul simptomelor

Sprijinul familiei

Oboseală

Scăderea durerii, distragere de la patologie

Sprijinul prietenilor

Mobilitate

Îmbunătățirea mobilității articulare

Suportul furnizorilor de îngrijiri medicale

Rigiditate

Independență

Suportul furnizorilor de activități sportive

Lipsa programelor speciale pentru pacienții cu PR

 

Creșterea capacității de efort aerobe și anaerobe

Tabelul 9. Bariere și beneficii percepute de pacienții cu poliartrită reumatoidă, cu privire la efortul fizic, conform [9]

Încorporarea exercițiului în managementul clinic al pacientului cu artrită reumatoidă [10]

Având în vedere dovezile pentru multiplele efecte benefice ale exercițiului (tabelul 7), este de așteptat ca exercițiul să fie încorporat foarte activ în managementul clinic al acestei populații. Similar cu populația sănătoasă, recomandările pentru activitatea fizică la pacienții cu PR sunt de cel puțin 150 de minute de activitate aerobă de intensitate moderată sau de 75 de minute de intensitate viguroasă, combinată cu exerciții de întărire musculară, de cel puțin două ori pe săptămână. Cu toate acestea, studiile disponibile asupra PR sugerează că nivelurile de activitate fizică la această populație sunt semnificativ mai mici decât cele recomandate [10]. Aceste comportamente de inactivitate fizică provin probabil și din faptul că specialiștii în reumatologie recomandă de multă vreme restricționarea exercițiului la această populație de pacienți, din cauza temerilor de exacerbare a simptomelor PR și, în prezent, lipsesc date recente în literatura de specialitate. În mod specific, se recomandă faptul că pacienții cu PR ar trebui să fie educați (cu privire la efectele pozitive) și să primească sfaturi profesionale pentru practicarea exercițiilor fizice, pentru a-și îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și a preveni pierderea musculară, o caracteristică comună în PR. Barierele legate de boală, cum ar fi durerea și oboseala, sunt raportate frecvent în studiile RA, ca motive pentru evitarea angajării în activitate fizică (tabelele 8, 9). Prin urmare, se pare că diferiți factori pe mai multe planuri trebuie luați în considerare cu atenție pentru dezvoltarea și implicarea pacienților cu PR în exerciții fizice, care presupun cunoștințe și abilități colective. În continuare, vom prezenta un model de etape de urmat pentru introducerea exercițiilor fizice în managementul pacienților cu PR – tabelul 10, conform [10].

Pași pentru încorporarea efortului fizic în managementul pacienților cu poliartrită reumatoidă

PR controlată sub terapie medicamentoasă

·         Educarea specialiștilor – reumatologi și medici sportivi

·         Identificarea barierelor și limitărilor funcționale

·         Trebuie ținut cont de preferințele pacientului pentru tipurile de exerciții

·         De remarcat scopul exercițiilor, pentru a crește aderența

Pasul 1

·         Se explică beneficiile practicării efortului fizic

·         Dezvoltarea unei relații medic – pacient bazată pe încredere

·         Identificarea limitărilor funcționale

·         Stabilirea tipurilor de exercițiu

·         Asigurarea faptului că boala este bine controlată

Pasul 2

·         Evaluarea stării de sănătate

·         Evaluarea stării de fitness cardiovascular

·         Înregistrarea FC max

·         Stabilirea unui FC max de 60 – 80%, ca target pentru exerciții

·         Supravegherea primelor ședințe

Pasul 3

·         Stabilirea principiilor prescrierii exercițiilor fizice (frecvență, intensitate)

·         Stabilirea intervalelor de antrenament

·         Încorporarea exercițiilor anaerobe după prima lună

·         Progresie lentă

Tabelul 10. Pași pentru încorporarea efortului fizic în managementul pacienților cu poliartrită reumatoidă, conform [10]

Pe scurt, componentele de bază ale unor astfel de programe implică: evaluarea inițială a pacientului (antecedente, simptome, examen fizic, electrocardiografie, analize de sânge, intervenție personalizată pentru exerciții fizice), consiliere privind activitatea fizică (niveluri recomandate de activitate fizică, evitarea comportamentelor sedentare, dezvoltarea unui program de exerciții fizice bazat pe preferințele și obiectivele pacienților, încurajarea de a menține activitatea fizică) și teste de fitness cardiorespirator, precum și managementul greutății și consiliere nutrițională [10].

Inițial, este necesar un scurt interviu față în față, între profesionistul din domeniul sănătății și pacient, pentru a discuta și a înregistra aspecte relevante pentru boala pacientului și capacitatea lui de efort. În acest timp, profesionistul din domeniul sănătății ar trebui să explice beneficiile exercițiului subliniind că exercițiul este sigur și eficient în PR, dar și să discute cu pacientul potențialele manifestări legate de boală și implicarea musculo-scheletală care poate limita capacitatea funcțională a pacientului. În plus, preferințele pacienților cu privire la modurile de exercițiu (de exemplu, mers pe jos, ciclism, urcarea treptelor) ar trebui să fie discutate și încorporate în dezvoltarea programului. Acest scurt interviu cu pacientul este benefic în primul rând, deoarece construiește încrederea între profesionistul din domeniul sănătății și pacient, care este un element definitoriu și central, dar și pentru că ajută profesionistul din sănătate să colecteze date importante care vor fi încorporate în elaborarea prescrierii de exerciții.

Ulterior, este necesară evaluarea aptitudinii cardiorespiratorii. Folosind o bandă de alergare sau un cicloergometru, pacienții trebuie să fie evaluați pentru nivelul de fitness cardiorespirator, care este un parametru foarte important în dezvoltarea programelor de exerciții fizice, deoarece poate oferi o estimare precisă a capacității sistemului cardiorespirator de a consuma oxigen și de a produce energie. Cunoașterea performanței la un astfel de test, care duce individul la nivelul său de epuizare, ajută profesionistul din sănătate să dezvolte un program optim, folosind procente din frecvența cardiacă maximă înregistrată. Este important de menționat că majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății nu au acces la laboratoarele relevante pentru a efectua acest test. În mod ideal, totuși, ar trebui urmărită evaluarea aptitudinii cardiorespiratorii. În cazul în care astfel de facilități și expertiză nu sunt disponibile, profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să ia în considerare includerea pacienților cu poliartrită reumatoidă în programele de exerciții existente, cum ar fi cele pentru reabilitarea cardiovasculară.

Ultima etapă este reprezentată de elaborarea programului de exerciții fizice. Folosind datele din testul de efort, limitările/abilitățile funcționale ale pacientului și preferințele personale ale modului de exercițiu, profesionistul din domeniul sănătății poate elabora o prescripție de exerciții personalizată. În tabelul 11, este ilustrată schema de prescriere a exercițiului fizic la pacienții cu PR, conform ghidurilor americane [1,2]. Scheme asemănătoare sunt ilustrate și în tabelele 12 și 13, conform [10-12].

 

Aerob

Forță

Flexibilitate

Frecvență

3 – 5 zile/săptămână

A se progresa la > 5  zile/săptămână

2 – 3 zile/săptămână

Minimum 2 zile/săptămână

Intensitate

Intensitate moderat-crescută

Inițial, 50 – 60% din RM, apoi 60 – 80% din RM

Până la senzația subiectivă de disconfort

Durată

150 min./săptămână de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 min./săptămână de activitate fizică intensă sau combinație din cele două

Inițial, 1 set din fiecare exercițiu per sesiune

 

A se progresa treptat la 3 seturi a câte 8 – 12 repetări

10 – 30 sec. de stretching static, repetat de 2 – 4 ori pentru fiecare exercițiu

Tip

Activități fizice cu presiune scăzută la nivelul articulațiilor membrelor inferioare, precum mers, bicicletă, înot sau exerciții în apă

 

Echipament sigur și confortabil pentru pacient, exerciții ce țintesc toate grupele musculare majore

 

Exerciții cu greutăți libere, benzi elastice

 

Exerciții cu propria greutate

Stretching activ, de preferat, sau pasiv de intensitate mică, atunci când cel activ nu se poate realiza

 RM = repetiție maximală

Tabelul 11. Prescrierea exercițiului fizic la pacienții cu poliartrită reumatoidă, conform [1,2]

Beneficiu

Tipul exercițiului

Detalii

Îmbunătățirea fitnessului cardiovascular

Mers

Bicicletă

Înot

Dans

60 – 80% FC max

30 – 60 min./sesiune

3 – 5 zile/săptămână

A se crește durata, apoi intensitatea în timp

Creșterea masei și forței musculare

Greutăți libere

Aparate

Benzi elastice

60 – 80% 1RM

8 – 10 exerciții focusate pe marile grupe musculare

8 – 12 repetări/exercițiu

2 – 3 seturi

2 – 3 zile/săptămână

A se crește intensitatea în timp

Îmbunătățirea mobilității și flexibilității

 

Îmbunătățirea echilibrului

Stretching

Tai Chi

Yoga

Pilates

10 – 15 minute

2 zile/săptămână

Tabelul 12. Exemplu de schemă de prescriere a exercițiului fizic la pacienții cu poliartrită reumatoidă, conform [11,12]

Exemplu de schemă de prescriere a exercițiului fizic la pacienții cu PR

Prima lună – antrenament aerob

Evaluarea aptitudinii cardiorespiratorii, a preferințelor pacienților, a capacității funcționale:

·         Frecvență: de 3 ori/săptămână supravegheat (adică, centru de reabilitare cardiacă) SAU de 2 ori la un cadru supravegheat și o dată nesupravegheat (de exemplu, exerciții la domiciliu folosind un monitor de frecvență cardiacă sau participând la o clasă de exerciții preferată).

·         Intensitate: 60 – 75% din fitnessul cardiorespirator (evaluată prin testarea toleranței la efort). Pe parcursul primei luni, intensitatea poate fi menținută la capătul inferior al ritmului cardiac țintă.

·         Tip: 3 circuite a câte 3 – 4 exerciții aerobe la intervale de 3 – 4 minute fiecare, folosind următoarele exerciții: mers pe ergometru, ciclism staționar, canotaj pe ergometru cu rânduri, cățărare în trepte (exercițiu alternativ: ciclism manual pe ergometru).

·         Timp: 10 minute de încălzire (5 – 6 exerciții ușoare de întindere), 30 – 45 de minute de ședință principală, 10 minute de revenire (exerciții simple aerobe și de stretching).

A doua și a treia lună – antrenament aerob + anaerob

În plus față de cele de mai sus, exercițiile anaerobe sunt încorporate în antrenament la sfârșitul fiecărui circuit.

·         Frecvență: aerob: aceeași ca mai sus; anaerob: o dată pe săptămână în a doua lună și ulterior de două ori pe săptămână.

·         Intensitate: aerobă: aceeași ca mai sus; rezistență: 10 – 15 repetiții 40 – 60% din 1RM, identificată prin protocol submaximal (4 – 6 repetări).

·         Tip: aerob: la fel ca mai sus; anaerob: 5 exerciții  diferite care corespund celor 5 grupe mari de mușchi (presa pentru picioare, presa pentru piept, presa pentru umeri, presa pentru spate, exerciții abdominale).

·         Timp: 10 minute de încălzire (5 – 6 exerciții de întindere blânde), ~ 60 de minute de sesiune principală (cu adăugarea unui antrenament anaerob), 10 minute de revenire (exerciții de aerobic și de întindere blânde).

După a treia lună

·         Ajustarea/creșterea intensității exercițiilor aerobe și anaerobe, pe baza performanței și a capacității funcționale a pacientului.

·         Mențineți aderența la program oferind sprijin atunci când este necesar, tehnică corectă pentru a evita accidentarea, stabiliți obiectivele privind exercițiile de monitorizat (de exemplu, ritmul cardiac, fitnessul cardiorespirator, greutatea).

Tabelul 13. Exemplu de schemă de prescriere a exercițiului fizic la pacienții cu PR, conform [10]

Considerații speciale privind efortul fizic la pacienții cu poliartrită reumatoidă [1,2]

  • Având în vedere rezultatele pe termen lung și deficiențele funcționale care decurg asociate cu boala, exercițiile fizice dozate în mod corespunzător sunt piatra de temelie a îngrijirii conservatoare. Recomandările de exerciții adecvate pentru persoanele cu PR depind de rezultatele unei evaluări individualizate de fitness, precum și de recunoașterea măsurilor de precauție specifice bolii.
  • Rezultatele, acolo unde este posibil, ar trebui comparate cu valorile normative potrivite în funcție de vârstă și sex, precum și cu liniile directoare autorizate. Programul de exerciții pentru pacientul cu RA va diferi de programul pentru indivizi sănătoși, având în vedere riscul de cădere, precum și limitări fizice, cum ar fi slăbiciune de aderență, instabilitate articulară și restricții de mobilitate. În plus, disconfortul sau tumefacția dureroasă continuă de la articulațiile afectate poate împiedica participarea la anumite exerciții.
  • Din punct de vedere al siguranței, acești indivizi pot avea hiperlaxitate articulară din cauza eroziunilor articulare și pot fi susceptibili la fracturi, ca urmare a osteoporozei sau osteopeniei. Măsurarea constantă a intensității exercițiului și a durerii va fi utilă pentru a preveni orice efect nefast al exercițiului. Scala numerică de evaluare a durerii este utilizată în mod obișnuit pentru a măsura durerea și oboseala la persoanele cu PR, ceea ce poate fi benefic în ghidarea programelor de exerciții.
  • În ceea ce privește tipul de exercițiu, dovezile sugerează că antrenamentul aerob la sol a arătat un efect moderat asupra capacității aerobe, durerii și calității vieții, în timp ce antrenamentul aerob și de rezistență combinat a arătat un efect pozitiv pentru capacitatea aerobă și pentru factorii de risc cardiovascular (lipide, TA, compoziție corporală, inflamație sistemică, rezistență la insulină) în rândul persoanelor cu PR [1,2].
  • Exercițiile în apă pot aduce îmbunătățiri ale durerii, forței, calității vieții și funcției în rândul persoanelor cu PR. Programele acvatice variază în general între 30 și 60 de minute (activitate aerobă moderată), de două până la trei ori pe săptămână, la o temperatură a apei de 30 – 35 °C.
  • În ceea ce privește antrenamentul de rezistență, studiile au raportat în mod constant performanța musculară crescută în musculatura extremităților superioare și inferioare, inclusiv forța de prindere și funcția în rândul persoanelor cu PR care practică exerciții de rezistență [1,2].
  • În ceea ce privește comorbiditățile, dovezile sugerează un efect favorabil al exercițiilor fizice pentru atenuarea pierderii densității minerale osoase, îmbunătățirea sănătății articulațiilor și modificarea favorabilă a compoziției corporale.
  • Testarea de efort și dezvoltarea programului ar trebui să fie individualizate, iar obiectivele ar trebui să se adreseze tuturor nevoilor de sănătate fizică, fitness și funcționale ale persoanelor cu PR.
  • Condițiile de sănătate comorbide pot fi prezente și ar trebui, de asemenea, să dicteze deciziile de dezvoltare a programului de exerciții fizice (de exemplu, osteoporoza, ateroscleroza).
  • În multe cazuri, o rată mai graduală de progresie a intensității și volumului exercițiului este justificată cu modificări specifice.
  • Nivelurile durerii și, dacă sunt prezente, limitările din condițiile comorbide și toleranța pacientului ar trebui să determine pozițiile în care sunt efectuate exercițiile aerobe, de rezistență și de flexibilitate.
  • Exercițiile care provoacă durere în timpul sau după sesiunile de antrenament ar trebui fie modificate, eliminate sau înlocuite cu activități alternative.
  • Durerea care este mai accentuată la 2 ore după terminarea exercițiului justifică reduceri ale intensității și volumului în timpul sesiunilor de exerciții ulterioare.
  • Simptomele noi sau agravate justifică întreruperea exercițiului și consultarea medicului.
  • Programele de exerciții pentru pacienții cu PR trebuie să fie eficiente și lipsite de efecte dăunătoare, inclusiv dureri articulare, inflamație și instabilitate.

Recunoașterea barierelor, cum ar fi oboseala, nivelul de activitate fizică inițial mai scăzut și teama de efectele dăunătoare ale exercițiilor fizice (inflamație și eroziune accelerată a articulațiilor), este necesară pentru a efectua o schimbare a stilului de viață, bazată pe urmarea unui program prescris de exerciții fizice.

Referințe bibliografice:

  1. Bayles MP, Swank AM. American College of Sports Medicine. ACSM’s Exercise Testing and Prescription. 1st ed. Philadelphia: Wolters Kluwer/Lippincott, Williams & Wilkins, 2018;
  2. American College of Sports Medicine. ACSM’s Guidelines for Exercise Testing and Prescription. 10th ed. Philadelphia: Wolters Kluwer/Lippincott, Williams & Wilkins, 2018;
  3. Scott DL, Steer S. The course of established rheumatoid arthritis. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2007; 21(5):943–67;
  4. Grassi W, De Angelis R, Lamanna G, Cervini C (1998). The clinical features of rheumatoid arthritis. European Journal of Radiology, 27, S18–S24;
  5. Sakellariou G, Scirè CA, Zambon A, Caporali R, Montecucco C (2013) Performance of the 2010 Classification Criteria for Rheumatoid Arthritis: A Systematic Literature Review and a Meta-Analysis. PLoS ONE 8(2): e56528;
  6. Singh JA, Saag KG, Bridges SL, et al. 2015 American College of Rheumatology Guideline for the Treatment of Rheumatoid Arthritis. Arthritis Rheumatol. 2016 Jan; 68(1):1-26;
  7. Lemmey AB, Jones J, Maddison PJ. Rheumatoid cachexia: what is it and why is it important? J Rheumatol. 2011; 38(9):2074; author reply 2075. doi:10.3899/jrheum.110308;
  8. Metsios GS, Kitas GD. Physical activity, exercise and rheumatoid arthritis: Effectiveness, mechanisms and implementation. Best Practice & Research Clinical Rheumatology 2019;
  9. Veldhuijzen van Zanten JJCS, Rouse PC, Hale ED et al. Perceived Barriers, Facilitators and Benefits for Regular Physical Activity and Exercise in Patients with Rheumatoid Arthritis: A Review of the Literature. Sports Med. 2015; 45:1401–1412;
  10. Metsios GS, Stavropoulus-Kalinoglou A, Kitas GS. The role of exercise in the management of rheumatoid arthritis. Expert Rev Clin Immunol. 2015; 1–10;
  11. Durstine JL, Moore GE, Painter PL, and Roberts SO, Eds., ACSM’s Exercise Managment for Persons with Chronic Diseases and Disabilities, Human Kinetics, Champaign, III, USA, 3rd edition, 2003;
  12. Cooney JK, Law RJ, Matschke V. Benefits of Exercise in Rheumatoid Arthritis. Journal of Aging Research, 2011.

Medic rezident medicină sportivă INMS/colaborator F.R. Rugby

medic primar medicină sportivă
secretar general S.Ro.M.S., manager medical F.R. Rugby

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.