Sciatica: un simptom prezent în mai multe afecțiuni

Sciatică este termenul folosit pentru a descrie durerea care se răspândește de-a lungul nervului sciatic, nerv care se întinde din partea inferioară a coloanei lombare spre picioare (trece prin zona feselor și șoldurilor).

Sciatica apare cel mai des din cauza herniei de disc, a pintenilor osoși, a osteofitelor de la nivelul coloanei vertebrale sau din cauza îngustării canalului spinal. Acestea produc o compresie nervoasă ce provoacă de obicei inflamație, durere și chiar senzație de amorțeală la nivelul piciorului afectat. De reținut că sciatica este un simptom ce apare în urma unei probleme care implică nervul sciatic.

Cauze

Sciatica poate fi prezentă în mai multe afecțiuni, dar cel mai des apare în hernia de disc.

Coloana vertebrală este formată din vertebre, nervi și discuri. Discurile acționează precum un amortizor între fiecare vertebră, oferind flexibilitate coloanei vertebrale. Atunci când discul este mișcat de la locul său și pune presiune pe nervul sciatic – apare hernia.

Intervenția endoscopică, viitorul tratamentului chirurgical al herniei de disc

Alte cauze pot fi:

  • Îngustarea canalului spinal lombar;
  • Alunecarea unei vertebre față de cea care se află dedesubt;
  • Tumori ale coloanei vertebrale care pun presiune pe nervul sciatic;
  • Leziunile provocate de accidentări;
  • Sindromul piriformis;
  • Neuropatologiile iatrogene provocate de diabet, utilizarea de bandaje, garouri etc.

Factori de risc

Anumiți factori pot crește riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni:

  • Vârsta – riscul crește odată cu înaintarea în vârstă;
  • Ocupația – există ocupații care solicită coloana vertebrală;
  • Diabetul – crește riscul de deteriorare a nervilor;
  • Sedentarismul – persoanele care stau jos perioade lungi de timp și care nu sunt active fizic prezintă risc mai mare de sciatică, comparativ cu persoanele active.

Apare durerea

Durerea poate fi prezentă în orice zonă prin care trece nervul sciatic, de la zona lombară la cea fesieră sau în picior. Durerea poate fi uşoară sau severă, acută sau cronică. Senzația de amorțeală a piciorului afectat sau senzația de furnicături la nivelul tălpilor și degetelor de la picioare poate fi și ea prezentă. De obicei este afectată doar o singură parte a corpului. Durerea se poate agrava atunci când persoana tușește, strănută sau stă jos o perioadă lungă de timp.

Durerea cronică

Diagnostic

Pentru a diagnostica sciatica, medicul face anamneza pacientului și pune întrebări referitoare la accidentările recente, prezența și tipul durerii. După efectuarea anamnezei, pasul următor va implica efectuarea unor exerciții care întind nervul sciatic.

Dacă durerea persistă mai mult de 4-8 săptămâni, medicul poate solicita efectuarea unor teste imagistice ce pot evidenția hernia de disc sau pintenii osoși. Aceste teste imagistice pot include radiografia convențională, tomografia computerizată sau RMN-ul.

Tratament

Este posibil ca medicul să sugereze diferite tipuri de tratament, cum ar fi:

  • tratamentul medicamentos – acesta poate include medicamente antiinflamatoare sau medicamente pentru relaxare musculară;
  • fizioterapia – medicul sau fizioterapeutul poate crea un program de reabilitare menit să corecteze postura, să întărească mușchii spatelui și să îmbunătățească flexibilitatea;
  • intervenția chirurgicală – această opțiune poate fi disponibilă dacă simptomele nu s-au ameliorat folosind celelalte forme de tratament și dacă durerea crește în intensitate.

ASISTENT MEDICAL, DGASPC

Cuvinte-cheie: , , , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.