Tratamente mai eficiente în cancer, grație informațiilor aduse de genetică

Cancerul este o boală complexă ce necesită o abordare multidisciplinară. Tocmai din acest considerent, în ultima perioadă se pune tot mai mult accent pe legătura dintre cancer și genetică, precum și pe importanța analizelor genetice în tratamentul afecțiunilor oncologice. Prin înțelegerea și identificarea modificărilor genetice ce au loc la nivel tumoral, genetica a adus practic o nouă abordare în managementul neoplasmelor și mulți pacienți se pot numi astăzi supraviețuitori ai cancerului.

Cancerul și genetica

Genetica a făcut parte din oncologie de foarte multă vreme. Însă, fiind o specialitate de nișă să-i spunem, nu a fost mereu invitată oficial să își spună o părere. Lucrurile au evoluat și medicina a progresat și se fac progrese chiar și în momentul în care vorbim. În prezent, peste tot în lume se dorește și se acționează pentru a trata pacienții oncologici cât mai rapid și într-un mod cât mai eficient, motiv pentru care în echipele mutidisciplinare există și un medic genetician. De ce este importantă expertiza geneticianului? Pentru că analizele genetice aduc informații precise despre mutațiile materialului genetic care au dus la apariția cancerului, dar putem să aflăm și modul în care genele interacționează și sunt exprimate, adică modificările epigenetice. Astfel putem să inițiem terapii personalizate, care într-adevăr cresc șansele de vindecare și de supraviețuire a pacientului oncologic.

Orice formă de cancer are la baza mutații în genele responsabile de organizarea și repararea celulelor. Atunci cand celulele normale dintr-un anumit organ nu mai respectă regulile de bază ale organismului, acestea se înmulțesc necontrolat și evită moartea celulară programată (apoptoza), grupându-se într-o tumoră. Mutațiile respective pot fi de două tipuri: mutațiile de pe linia germinală (care se află în toate celulele din organism) și mutațiile din liniile somatice (care se află doar în celulele neoplazice). În urma cercetărilor, s-a descoperit că pentru anumite tipuri de cancer există mutații specifice, iar în ghidurile internaționale există tratamente care țintesc exact mutația respectivă.

Terapiile țintite în cancer, ca tratament de primă linie

Pe baza profilului molecular și modificările identificate la nivel tumoral putem determina originea cancerului, potențialul de a invada sau de a se răspândi în alte părți ale corpului, precum și capacitatea de răspuns la tratament. De asemenea, prin testarea genetică putem identifica dacă celulele canceroase sunt sensibile la un anumit chimioterapeutic și astfel putem alege un tratament personalizat, o terapie țintită, fără a mai pierde timpul cu alte strategii terapeutice. Iar timpul este crucial atunci când vorbim despre tratarea unui cancer. Marele avantaj al terapiilor țintite este că vizează distrugerea celulor tumorale, fără a afecta celulele sănătoase. În final, pacientul va avea rezultate mai rapide și efectele secundare vor fi minimalizate. Deja în unele tipuri de cancer terapia țintită este folosită ca tratament de primă linie.

Prima terapie țintită a fost descoperită în urmă cu 25 ani. De atunci și până în prezent au fost aprobate zeci de astfel de tratamente, pentru mai multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul de prostată sau cancerul pulmonar și numeroase studii clinice sunt în desfășurare pentru a descoperi noi terapii țintite, care să vizeze toate tipurile de neoplasme. Iar genetica va continua să aibă un aport substanțial, în următorul deceniu specialiștii preconizând că testarea genetică va deveni o investigație de rutină în toate formele de cancer.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Medic specialist genetician la Clinica Medicală Lotus-MED
Colaborator ”Rețeaua Binelui”, prima rețea suport dedicată pacienților oncologici

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.