Afecțiuni asociate cu urinare dureroasă la bărbați

Disuria definește senzația de durere, deseori tradusă sub forma unei „arsuri”, pe care o persoană o resimte în timpul micțiunii. Acest simptom este mult mai frecvent în rândul femeilor, însă, în practica clinică, poate apărea și fenomenul de urinare dureroasă la bărbați. În rândul bărbaților, senzația de arsură este resimțită în special la nivelul uretrei distale, odată cu eliminarea jetului urinar, și se ameliorează după golirea vezicii urinare. Momentul apariției disconfortului asociat fenomenului de urinare dureroasă la bărbați poate fi relevant pentru a identifica topologia bolii. De exemplu, durerea apărută odată cu inițierea actului indică, de obicei, inflamarea uretrei.

Durerea mai severă care apare la nivel suprapubian, odată cu finalizarea actului urinar, ar putea sugera o inflamație care interesează vezica urinară. Simptomele cantonate la nivel renal se pare că sunt mult mai frecvente în rândul femeilor și bărbaților mai în vârstă. Riscul de disurie crește în rândul bărbaților cu vârste între 40-60 de ani, reflectând prevalența în creștere a hiperplaziei benigne de prostată. Dintre bărbații de toate vârstele care se confruntă cu simptome de această natură, disuria este prezentă în aproximativ 5% dintre cazuri. Așadar, acest fenomen este relativ rar întâlnit în practica medicală, însă nu ar trebui trecut cu vederea de către practicianul clinic.

Afecțiuni asociate cu fenomenul de urinare dureroasă la bărbați

Orice tip de agent etiologic, indiferent de natură, care provoacă iritație sau inflamație la nivelul urinar, în special la nivelul vezicii urinare, prostatei sau uretrei, poate duce la urinare dureroasă la bărbați. Disuria este adesea asociată altor simptome, cum ar fi necesitatea de a urina cât mai rapid, poliuria și nicturia, iar cea mai frecventă cauză a acesteia este infecția tractului urinar. În patologii precum hiperplazia benignă de prostată, staza urinară secundară obstrucției uretrei va face ca această boală să reprezinte un factor predispozant pentru infecții urinare frecvente. Cea mai frecventă cauză a infecțiilor urinare recurente la bărbați este prostatita bacteriană cronică.

Apariția simptomului de urinare dureroasă la bărbați poate avea și ale cauze, cum ar fi afecțiuni maligne ale tractului renal, în special la nivelul vezicii urinare. Prezența de calculi renali, adică nefrolitiaza, poate duce la deteriorarea uroteliului – epiteliu care căptușește suprafața internă a tuturor canalelor căilor urinare –, provocând inflamație și disconfort în timpul urinării. Anumite tulburări autoimune și spondiloartropatiile pot duce la inflamația suprafețelor mucoase, așadar și a uretrei. Anumite toxine (cantaridina) și numeroși agenți farmaceutici (dopamina) pot duce, deși în cazuri mult mai rare, la apariția fenomenului de disurie în rândul bărbaților.

Una dintre cele mai frecvente cauze de urinare dureroasă la bărbați, dar și la femei, este infecția urinară. Din considerente anatomice, infecțiile sunt mult mai frecvente în rândul femeilor decât în rândul bărbaților. Bacteriile patogene migrează din zona perineului și rectului în apropierea uretrei ceea ce predispune femeile la infecții urinare (uretre mai scurte). Infecția cu Escherichia este cea mai frecventă cauză a bolii, iar alți agenți etiologici sunt specii din genul Klebsiella și Proteus, Enterobacter și Enterococcus. În mod obișnuit, infecțiile urinare nu ar trebui să ridice îngrijorări exacerbate. Totuși, pe fondul unor comorbidități, acestea pot avea un potențial grav.

Cistita

Cistita este o cauză comună pentru urinare dureroasă la bărbați, fiind patologia care denumește infecția tractului urinar inferior și, mai precis, a vezicii urinare. Femeile sunt mult mai frecvent afectate de cistite, ca urmare a apropierii rectului de meatul uretral și a uretrei relativ scurte. În majoritatea cazurilor, infecția cu Escherichia coli și Klebsiella este responsabilă de inflamație. Alți agenți patogeni implicați în etiologie sunt speciile din familia Enterobacteriaceae, Proteus mirabilis, Staphylococcus saprophyticus, Enterococcus. În cazuri mai severe, din urocultură se pot izola streptococii de grup B, specii de Lactocabillus și alte tipuri de stafilococi.

Pielonefrita

Este o infecția bacteriană care provoacă inflamația rinichilor. În cele mai multe cazuri, această patologie este o complicație a unei infecții urinare subiacente, care se răspândește de la nivelul vezicii urinare, spre rinichi. Simptomele includ de obicei febră cu debut brusc, greață, vărsături, senzația de arsură în timpul urinării, necesitatea de a urina rapid și poliurie. Escherichia coli se izolează cel mai frecvent drept sursă a infecției, alte genuri gram-negative care cauzează boala fiind Proteus, Klebsiella și Enterobacter. Această patologie este mult mai frecventă în rândul persoanelor active din punct de vedere sexual, însă nu este o boală cu transmitere sexuală.

Uretrita

O altă cauză pentru urinare dureroasă la bărbați este uretrita, inflamația uretrei. Uretra este un tub fibromuscular prin care se elimină urina. Această afecțiuni este considerată a fi una care se transmite prin contact sexual, deseori secundară infecțiilor gonococice sau non-gonococice. De exemplu, principalii factori etiologici ai acestei patologii sunt infecțiile cu Neisseria gonorrhea și Chlamydia trachomatis. Principalul simptom asociat bolii îl reprezintă apariția scurgerilor la nivel uretral, prezența de sânge în urină sau lichidul seminal. Umflarea ganglionilor de la nivel inghinal, pruritul și sensibilitatea exagerată sunt alte simptome asociate patologiei.

Prostatita

Și prostatita (inflamarea glandei prostate) poate duce la urinare dureroasă la bărbați. Patologia este destul de complexă, având etiologii multifactoriale. De exemplu, unele cazuri de prostatită se datorează infecțiilor bacteriene, când sunt prezente simptomele sistemice. Alte tipuri, pe de altă parte, prezintă componentă inflamatorie, însă pot fi asimptomatice, etiologia bacteriană nu este confirmată și, implicit, tratamentul este deficitar sau foarte greu de stabilit. Anumiți factori de risc sunt asociați cu prostatita, cum ar fi înaintarea în vârstă, inflamația sistemică, depresia, stresul, factorii traumatici externi, modificările degenerative și altele.

Epididimo-orhita

Epididimo-orhita definește inflamația concomitentă a epididimului și testiculelor (de obicei, se manifestă unilateral). Epididimul este o structură tubulară de la nivelul testiculelor unde are loc maturizarea spermatozoizilor. Patologia, printre altele, se manifestă și prin urinare dureroasă la bărbați și poate fi foarte ușor confundată cu torsiunea testiculară. Pe lângă fenomenul de urinare dureroasă la bărbați, pot apărea și simptome precum: febră, frisoane, eliminarea secrețiilor urât mirositoare, senzația de arsură. Neisseria gonorrhea și Chlamydia trachomatis sunt principalii agenți etiologici ai bolii, dar și traumatismele la nivelul regiunii scrotale.

Alte posibile cauze pentru urinare dureroasă la bărbați

Deși mult mai rare, acestea pot duce la apariția fenomenului de urinare dureroasă la bărbați:

  • cauze dermatologice – dermatită de contact, psoriazis, sindrom Behçet, lichenul plan, dar și scleroza lichenică, sindromul Stevens-Johnson, sindromul Reiter (artrita reactivă).
  • cauze neinfecțioase – colelitiază, prezența unui stent ureteral, nevralgie pudendală;
  • cauze traumatice – prezența unui corp străin, intervenții chirurgicale, radiere la acest nivel;
  • cauze medicamentoase – administrare de ciclofosfamidă, ketamină, dopamină;
  • cauze anatomice – hipertrofia benignă de prostată, stricturi uretrale;
  • cauze neoplazice – cancerele;
  • cauze idiopatice – cistita interstițială, sindromul uretral.

Majoritatea etiologiilor care, printre altele, duc și la urinare dureroasă la bărbați, fie că sunt de natură inflamatorie sau non-inflamatorie, prezintă un diagnostic favorabil pe termen lung. Însă, detectarea precoce a patologiei și tratarea cauzelor de bază sunt esențiale pentru a se reduce la minimum riscul potențialelor complicații. Prognosticul bolii ar putea scădea semnificativ, mai ales în contextul etiologiilor autoimune, cum ar fi vasculita sistemica, însă și glomerulonefrita necrozantă. De asemenea, pe lângă simptomele tipice, aceste procese autoimune pot duce și la urinare dureroasă la bărbați, iar răspunsul la tratament depinde de foarte multe variabile.

Resurse bibliografice:

  1. Mehta P, Leslie SW, Reddivari AKR. Dysuria. [Updated 2023 Nov 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549918/
  2. Roberts RG, Hartlaub PP. Evaluation of dysuria in men. Am Fam Physician. 1999 Sep 1;60(3):865-72. PMID: 10498112. Available from: https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/1999/0901/p865.html
  3. Belyayeva M, Jeong JM. Acute Pyelonephritis. [Updated 2022 Sep 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519537/
  4. Rupp TJ, Leslie SW. Epididymitis. [Updated 2023 Jul 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430814/
  5. Li R, Leslie SW. Cystitis. [Updated 2023 May 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482435/

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.