Proteza dentară scheletată versus alte opțiuni de înlocuire a dinților. Avantaje și dezavantaje?

Luând în considerare evoluția spectaculoasă din ultimii ani din domeniul stomatologiei, este proteza dentară scheletată cea mai bună opțiune când vine vorba de înlocuirea dinților? Ce alte opțiuni există în această problematică? Răspunsuri la aceste întrebări ne sunt oferite de dr. Florin Lăzărescu, Secretar General al Societății de Stomatologie Estetică din România – SSER și cofondator al Clinicilor Trident.

Care sunt principalele tipuri de proteze dentare și înlocuiri pentru dinți disponibile în prezent? Cu ce se diferențiază proteza scheletată de celelalte opțiuni?

Dr. Florin Lăzărescu: Clasificăm protezele dentare în trei mari categorii: proteze fixe, proteze mobile și proteze mobilizabile. Proteza scheletată reprezintă o soluție protetică nefixată (spre deosebire de protezele fixe / punți sau coroane dentare). Dar are o componentă de stabilitate și retenție pe câmpul protetic net superioară protezelor mobile, folosind sisteme complexe de atașament la dinții restanți. Acest lucru face ca orice proteză scheletată să confere un grad sporit de confort pacienților, atât în timpul masticației, cât și al fonației.

Ce caracterizează proteza scheletată și cum funcționează? Care sunt materialele utilizate în confecționarea acesteia și cum influențează ele performanța și confortul pacientului?

Caracterul mobilizabil (se îndepărtează de către pacient doar în scopul igienizării ei sau a dinților stâlpi) reprezintă principala caracteristică în acest tip de proteze. Trebuie menționat și că în proteza scheletată se utilizează o combinație de materiale: diferite aliaje metalice pentru a asigura structura de rezistență, materiale acrilice sau compozite care să refacă componența estetică (dinții și țesutul gingival). De menționat este faptul că ceramica dentară nu poate fi folosită la proteza scheletată, din pricina caracterului casant al acestui tip de proteză. În momentul îndepărtării de pe câmpul protetic, apar anumite forțe de torsiune și este nevoie de materiale care au un grad de elasticitate mare, lucru care nu este posibil în cazul ceramicilor dentare.

Comparând proteza dentară scheletată cu alte opțiuni, cum ar fi punțile dentare sau implanturile dentare, care sunt avantajele sale majore în ceea ce privește stabilitatea, confortul și funcționalitatea?

Pentru mulți pacienți la care soluția implanto-protetică nu este posibilă (această fiind soluția de elecție pentru majoritatea cazurilor clinice) din diferite motive, proteza scheletată reprezintă o soluție foarte bună de reabilitare orală totală. Se protezează în totalitate edentațiile existente, se reface funcția masticatorie și estetică. Cu cât soluția tehnică aleasă este mai perfomantă (mă refer aici la sistemele speciale folosite în a ne „ancora” de dinții existenți), cu atât mai bună va fi stabilitatea și prognosticul pe termen lung.

În ceea ce privește estetica, cum se compară proteza dentară scheletată cu alte opțiuni de înlocuire a dinților? Există modalități de a asigura un aspect mai natural și armonios?

Când vine vorba de acest aspect, avem și plusuri și minusuri la proteza scheletată. Faptul ca nu putem folosi ceramica dentară ne limitează rezultatul estetic final. Dar materialele acrilice și compozite folosite la ora actuală compensează destul de bine și acest aspect. Plusul este dat de faptul că se pot masca defectele tenului osos sau gingival, care uneori pot pune probleme estetice în cazul unei protezări fixe parțiale.

Folosirea unei proteze scheletate cu tip de ancorare telescoape (proteza scheletată telescopată) refac extraordinar de bine atât funcționalitatea, cât și estetica.

Cum afectează proteza scheletată sănătatea gingiilor și a dinților rămași în comparație cu alte soluții de înlocuire? Care sunt riscurile și cum pot fi gestionate acestea?

Proteza scheletată asigură un tip de suport mixt: dentar și gingival. Pentru a evita suprasolicitarea dinților restanți, care vor prelua majoritatea forțelor masticatorii, se folosesc sisteme speciale (ruptorii sau amortizori de forță, telescoape) care asigură protejarea acestora pe termen lung. Riscurile le văd în folosirea unor sisteme speciale care să suprasolicite dinții restanți și pierderea lor prematură.

Este foarte important ca soluția protetică aleasă – fie ea proteza scheletată – să permită pacientului o igienizare foarte bună, iar medicului să îi dea confortul că poate interveni clinic la nivelul fiecărui dinte restant. Este foarte important ca lucrarea să nu fie compromisă dacă se pierde în viitor unul din dinții stâlpi, ci să permită adaptarea ei la noua situație clinică.

Pentru ce tipuri de pacienți sau cazuri este recomandată în mod special proteza scheletată în detrimentul altor opțiuni? Există anumite condiții de sănătate care pot influența alegerea între aceste alternative?

Majoritatea pacienților își doresc ca soluții protetice lucrările fixe. În condițiile existenței unor edentații multiple/ terminale, acest lucru nu poate fi realizat decât cu ajutorul implanturilor dentare. Nu întotdeauna este posibilă însă aplicarea implanturilor. Există situații clinice în care vorbim fie de afecțiuni generale care contraindică parțial sau total inserția acestora (diabet zaharat cu variații mari are valorilor glicemice, boli autoimune, tratamente prin chimio / radioterapie, afectări importante ale suportului osos etc.), fie situații în care pacienții nu își doresc aplicarea implanturilor (considerente psihologice, materiale). În aceste cazuri, proteza scheletată poate fi soluția. Mai există o categorie de pacienți la care recomand cu predilecție proteza scheletată telescopată – pacienții cu parodontopatie generalizată. La acești pacienți trebuie asigurat pe termen lung accesul la tratamente individualizate în cabinetul stomatologic, aceștia având un grad mai mare de risc în ceea ce privește integrarea implanturilor dentare, sau existând posibilitatea afectării acestora prin rezorbțiile osoase la dinții afectați parodontal, vecini implanturilor. Aceste situații clinice trebuie protezate, iar soluția de elecție este reprezentată de proteza scheletată.

Care sunt dezavantajele și posibilele inconveniente când vorbim despre proteza scheletată? Cum poate impactul psihologic să fie luat în considerare atunci când se optează pentru acest tip de înlocuire a dinților?

Dezavantajele care pot fi asociate cu proteza scheletată constau în nevoia de preparare a tuturor dinților restanți (de cele mai multe ori). Acest lucru poate să fie greu acceptat de pacient, sau să fie considerată o manoperă prea intruzivă dacă numărul de dinți restanți este mare și dinții sunt indemni (neafectați de procese carioase, integrii parodontal). Un alt dezavantaj major este reprezentat de posibilitatea ca anumite proteze scheletate să fie dependente de fiecare dinte stâlp / restant, iar compromiterea lui în viitor să afecteze întreaga structură protetică.

Și aspectul psihologic este demn de luat în seama, mai ales la pacienții tineri, cu o viață socială activă, pentru aceștia fiind foarte greu sa accepte caracterul mobilizabil al unei lucrări protetice, excluzând din start orice discuție privitoare la o posibilă soluție protetică de acest tip.

Ce implicații financiare sunt când alegem o proteză scheletată în comparație cu alte opțiuni, cum ar fi implanturile? Ce costuri inițiale și pe termen lung trebuie luate în considerare?

Lucrările care implică proteza scheletată sunt lucrări complexe, mai ales dacă ne referim la lucrări telescopate, cu telescoape din zirconiu și aur galvanizat. În funcție de numărul dinților restanți, costul unei lucrări protetice poate ajunge la nivelul costului aplicării unor implanturi dentare. De cele mai multe ori însă, costul final al acestor tipuri de lucrări este mai redus, pentru că aplicarea implanturilor de cele mai multe ori vine cu adiții osoase, care complică și din punct de vedere al timpului realizarea unei lucrări protetice (putem depăși un an până să avem rezultatul final), al numărului de intervenții chirurgicale și al costurilor.

Pe termen lung, mai ales la pacienții parodontopați trebuie înțeles faptul că optând pentru soluția implanturilor, trebuie mers în continuare cu aceeași soluție protetică, și că întrebarea este când, și nu dacă dinții restanți se vor pierde, lucru care implică insertța de alte implanturi în spațiile nou create prin pierderea dinților.

Ce progrese au fost realizate în tehnologia protezelor dentare scheletate în ultimii ani și cum influențează aceste inovații performanța și confortul pacienților?

O să mă refer la protezele telescopate în răspunsul meu. Tehnologia lor de realizare presupune existenta a patru straturi care se suprapun: primul este reprezentat de telescopul primar, care acoperă dintele și rămâne fixat pe acesta. Al doilea este dat de telescopul secundar, care asigură o fricțiune perfectă între telescopul primar și cel terțiar, asigurând menținerea și stabilitatea lucrării protetice. A patra componentă este componenta estetică.

Tehnologia materialelor a evoluat și telescoapele primare pot fi efectuate acum din zirconiu (în locul aurului sau aliajelor metalice nenobile), telescopul secundar este reprezentat de o foiță foarte fină de aur galvanizat, iar componenta estetică de dinți din diferite compozite estetice, rezistente în timp la abrazie.

Confortul pacientului este sporit printr-o menținere și stabilitate mult mai bună a lucrării protetice, fără a exista riscul desprinderii acesteia, și având totodată un grad de confort sporit în timpul masticației.

Cum poate un specialist în stomatologie să ofere o evaluare completă și personalizată pacienților, ajutându-i să aleagă între proteza scheletată și alte opțiuni de înlocuire a dinților?

Consultul inițial este recomandabil a fi făcut în cadrul unei echipe interdisciplinare (medic protetician/ parodontolog/ endodont/ chirurg), în care să se evaluaze foarte bine dinții restanți și predictibilitatea folosirii acestora pe termen mediu și lung. În urma acestui consult clinic, combinat și cu investigații paraclinice (radiografii, computer tomograf) se generează planuri de tratament alternative și îi sunt explicate pacientului toate soluțiile protetice, printre care și proteza scheletată, cu avantajele și dezavantajele fiecăreia.

Cum se poate asigura o bună adaptare și confort a pacientului la proteza dentară scheletată? Ce metode și sfaturi pot fi oferite pentru a minimaliza disconfortul inițial și pentru a facilita adaptarea treptată?

În cazul lucrărilor scheletate, adaptarea pacienților este relativ rapidă, și asta pentru că, datorită materialelor folosite, nu se alterează gustul, percepția temperaturii, nu se reduce volumul coridorului bucal sau spațiul limbii. În cazul lucrărilor telescopate de cele mai multe ori nici nu este necesară o componentă care să acopere palatul dur, lucru necesar parțial la protezele scheletate ancorate prin croșete, culise.

Există riscul ca proteza scheletată să aibă impact asupra vorbirii sau să provoace iritații sau leziuni ale mucoasei orale? Cum pot aceste aspecte să fie gestionate eficient?

Proteza scheletată are un impactul minimal asupra fonației, pacientul nepercepând nicio modificare față de situația anterioară aplicării lucrării, spre deosebire de protezele mobile acrilice, la care adaptarea este mai lentă.

Sprijinul lucrării fiind mixt (dentar și gingival) există posibilitatea ca la nivelul seilor protetice pe zonele edentate (mai ales la edentațiile terminale/ fără dinte posterior) să apară leziuni de decubit sau presiuni. Aceste probleme pot fi prevenite prin folosirea unor sisteme speciale de ancoraj de genul rupturilor de forță sau a telescoapelor.

Totodată, pot exista la unii pacienți reacții la componenta acrilica, în aceste situații fiind necesară schimbarea materialului folosit pentru componenta estetică.

Cum poate pacientul menține și îngriji corespunzător proteza scheletată în timp, pentru a asigura durabilitatea și sănătatea orală pe termen lung?

Sănătatea orală pe termen lung este dată de îngrijirea corespunzătoare a dinților restanți, care asigură menținerea și sprijinul lucrării protetice. Cu cât mai bine îngrijim acești dinți, cu atât mai mult ne vom bucura de lucrarea protetică. Periajul de două ori pe zi, folosirea periuțelor interdentare, a apei de gură care conține substanțe antiseptice, a dușului bucal duc la menținerea unei igiene bune. Vizita periodică la medicul stomatolog, de două ori pe an, previne apariția problemelor grave și permite tratarea acestora în faze incipiente. Igiena lucrării protetice în sine este relativ simplă, un periaj normal de cele mai multe ori fiind de ajuns.

Cum evoluează cerințele și preferințele pacienților în ceea ce privește înlocuirea dinților? Cum influențează acestea dezvoltarea și inovația când vine vorba de proteza scheletată și a altor opțiuni?

La ora actuală, atât atenția pacienților, cât și a industriei se orientează pe soluțiile fixe, în care implanturile sunt neapărat necesare. Nu trebuie să uităm de situațiile clinice descrise mai sus, în care soluția de elecție este dată de aceste lucrări protetice, printre care se numără și proteza scheletată. Să luăm în considerare și că există sisteme speciale foarte precise care reușesc să protezeze eficient, estetic și predictibil pe termen lung.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.