62% dintre români utilizează produse fără prescripție medicală pentru afecţiunile minore

62% dintre români folosesc produse care se eliberează fără prescripție medicală, în cazul primelor simptome ale unei afecțiuni minore, arată un studiu realizat de compania de cercetare de piaţă IPSOS, la comanda Asociaţiei Române a Producătorilor de medicamente fără prescripţie. Studiul face parte din campania educațională „Despre sănătate, cu responsabilitate” şi subliniază faptul că medicul şi farmacistul reprezintă principalele surse de informare pentru pacienţii români, în cazul afecţiunilor minore.

60% dintre pacienţi se informează de la farmacişti

Conform cercetării, în cazul simptomelor unei afecțiuni minore pe parcursul ultimelor 12 luni, 39% dintre respondenți spun că au folosit un medicament fără rețetă (OTC) pentru ameliorarea simptomelor, 23% au folosit suplimente alimentare (vitamine, minerale, suplimente alimentare pe bază de plante), 18% nu au luat nicio măsură, iar 16% au folosit remedii tradiţionale. Răceala, gripa, durerile de cap, articulare, musculare, menstruale, balonarea, arsurile gastrice şi durerile de stomac sunt problemele pentru care românii apelează la automedicaţie. Pe de altă parte, principala sursă de informare cu privire la abordarea corectă în cazul afecțiunilor minore, privind tratamentul cu produse care se eliberează fără prescripție medicală, este medicul, în 65% dintre situaţii. Întrebaţi dacă se informează de la farmacişti, 60% dintre persoanele chestionate au răspuns că da.

„Este de așteptat că nu ne vom prezenta la medic pentru un «banal strănut», este corect să luăm un antitermic atunci când avem febră până ajungem la medic, însă, atunci când nu recunoaștem simptomele sau ne confruntăm cu simptome de o intensitate și durată pe care nu le-am mai întâlnit anterior, sau care se repetă relativ frecvent, este foarte important să nu amânăm și să consultăm medicul. Automedicația controlată poate fi o soluție, în sensul în care pacientul apelează la un tratament indicat anterior de către medic pentru aceeași afecțiune sau pentru simptome similare. Însă aceasta necesită o informare corectă în prealabil și o responsabilizare a pacientului cu privire la administrarea corectă a tratamentului, conform indicațiilor din prospect,” declară dr. Daciana Toma, secretar al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.