EFECTELE NON-MOTORII ALE BOLII PARKINSON

Asociatia Anti Parkinson impreuna cu Patronatul Farmacistilor din Romania si Societatea Nationala de Medicina Familiei au organizat primul eveniment din cadrul unui proiect de informare si de formare a medicilor de familie, dar si a farmacistilor asupra bolii Parkinson cu tema „Efectele non-motorii ale bolii Parkinson”. Manifestarile non-motorii pot aparea cu o perioada de la 3 pana la 15 ani inainte de diagnosticarea bolii Parkinson.
Acest eveniment interactiv s-a concretizat intr-un dialog interdisciplinar asupra bolii, iar pacientii au avut posibilitatea sa discute cu medicii despre problemele cu care se confrunta, cum trebuie sa ia tratamentul, cum sa aiba o alimentatie sanatoasa, fiind nevoie ca pacientul sa isi inteleaga boala si sa realizeze ca medicatia poate avea reactii adverse, iar in fiecare caz se face un raport intre beneficiile si efectele secundare ale tratamentului. Din pacate, tratamentul este doar simptomatic neexistand tratament curativ si nici preventiv.

„Peste 70.000 de pacienti sunt afectati de boala Parkinson, ceea ce face ca aceasta sa fie a doua boala degenerativa din Romania” a informat domnul profesor Bajenaru. Urmatoarea etapa a acestui proiect il reprezinta organizarea unei serii de evenimente in care sa se intalneasca medicii specialisti neurologi si medicii de familie, in care sa se discute despre semnele precoce si non-motorii ale bolii, urmarirea pacientului cu Parkinson, interactiuni medicamentoase, diferite aspecte legate de toxicitatea medicatiei etc. In paralel cu intalnirile cu pacientii, va avea loc un parteneriat intre medicii de familie, farmacistii si Societatea Romana de Neurologie, concretizat printr-o serie de cursuri de formare continua in domeniul diagnosticului si tratamentului bolii Parkinson; acestea vor fi sustinute in principalele orase universitare.

„Consideram ca astfel de evenimente fac diferenta in nivelul de abordare al bolii atat de catre specialistii din sistem, cat si in viata pacientilor; totodata evidentele existentei si nevoilor pacientilor nu vor mai putea fi negate de catre autoritati.” sustine doamna Farm. Dr. Ioana Cacovean, presedinte Patronatul Farmacistilor din Romania.
„Nu exista decat suspiciunea diagnosticului in cazul bolii Parkinson, momentul de certitudine in diagnostic vine doar in momentul aparitiei. Levodopa este principalul medicament, dar folosirea acestuia este limitata de aparitia efectelor adverse mai ales dupa un timp indelungat. E nevoie ca oamenii sa isi inteleaga boala. ” mentioneaza domnul Prof. Dr. Ovidiu Bajenaru, Presedinte al Societatii Romane de Neurologie

Cuvinte-cheie:

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.