Eficienta chirurgiei bariatrice in tratarea diabetului de tip 2 – primul studiu clinic romanesc

Eficienta chirurgiei bariatrice in tratarea diabetului de tip 2 - primul studiu clinic romanescSpitalul Ponderas impreuna cu Institutul pentru Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “N. Paulescu”, Institutul de Biologie si Patologie Celulara “N. Simionescu” si UMF “Carol Davila” doresc sa demonstreze eficienta chirurgiei bariatrice in tratarea diabetului de tip 2 printr-un studiu clinic care va incepe la noi in tara in anul 2015.

Pentru studiu vor fi create 2 loturi randomizate de pacienti: 20dintre ei vor beneficia de chirurgie bariatrica, iar 20 vor fi tratati conservativ, pentru observarea comparativa a rezultatelor timp de 12 luni.

Din experienta de pana acum, dupa cum a declarat dr. Catalin Copaescu, medic primar chirurgie generala si director general Ponderas, s-a constatat ca in 93% dintre cazuri, pacientii supusi unei interventii de micsorare a stomacului au inregistrat o ameliorare sau chiar o remisie a diabetului de tip 2.  Desi inca nu se stie cu exactitate cum actioneaza chirurgia bariatrica asupra diabetului, se crede ca rezultatele pozitive se datoreaza nu doar reducerii poftei de mancare ci si influentei exercitate asupra axei stomac- creier, cu implicarea unui hormon gastrointestinal numit grelina, care influenteaza secretia de insulina.

Din studiile efectuate pana acum la nivel international s-a constatat ca prin chirurgia metabolica se poate stabiliza evolutia diabetului si se pot preveni complicatiile. Ramane de vazut ce noutati va aduce cercetarea realizata in premiera in tara noastra.

Text: Bianca Badescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.