Incertitudinea poate provoca paranoia

Creierul reacţionează diferit la factorii stresanţi, la nesiguranţă. Conform unei cercetări a prestigioasei Universităţi Yale, SUA, situaţii precum pandemia de coronavirus îi pot face pe oameni mai predispuşi la paranoia. Un simptom al unei afecţiuni mintale grave, paranoia induce credinţa că alţi oameni au intenţii negative. Un studiu precedent arată că 20% dintre subiecţi consideră că oamenii au fost împotriva lor în ultimul an, iar 8% spun că cei din jur voiau să le facă rău.

Nesiguranţa limitează capacitatea creierului de a face predicții

Dacă până acum se considera că paranoia apare din incapacitatea de a evalua cu exactitate amenințările sociale, prof. Philip Corlett şi prof. Erin Reed, ambii de la Yale, spun că, de fapt, paranoia este înrădăcinată într-un mecanism care este declanșat de incertitudine, chiar și în absența amenințării sociale. Într-o serie de experimente, oamenii de ştiinţă au solicitat subiecților, cu diferite grade de paranoia, să joace un joc de cărți în care regulile şi şansele de câştig au fost schimbate constant, în secret. Această schimbare bruscă, nesiguranţa, a făcut ca participanții cu un nivel scăzut de paranoia să se comporte precum cei cu paranoia, învățând mai puțin din consecințele alegerilor lor. Într-un experiment paralel, tot al cercetătorilor de la Yale, au fost folosiţi şoareci de laborator pentru a finaliza o sarcină similară în care s-au schimbat cele mai bune alegeri care duceau la succes. Şoarecii cărora li s-a administrat metamfetamină – cunoscută pentru că induce paranoia la oameni – s-au comportat la fel ca un om cu paranoia. S-au bazat mai mult pe așteptările lor, decât pe învățare şi adaptare, la fel ca în cazul subiecţilor umani.

„Ne gândim la creier ca la o mașină de predicție; o schimbare neașteptată, socială sau nu, poate constitui un tip de amenințare – limitează capacitatea creierului de a face predicții. Paranoia poate fi un răspuns la incertitudine în general, iar interacțiunile sociale pot fi deosebit de complexe și dificil de prevăzut”, a declarat prof. Erin Reed.

Sursa: news.yale.edu

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.