Intervenție cardiologică în premieră națională la Spitalul European Polisano

La Spitalul European Polisano din Sibiu a fost realizată o procedură de cardiologie intervențională în premieră națională de către o echipă medicală alcatuită din specialiști cardiologi ai spitalului (medicul cardiolog pediatru Adrian Lăcătușu și dr. Nicolae Florescu, medic primar cardiologie intervențională, doctor in stiinte medicale și șeful secției de Cardiologie Intervențională), în colaborare cu prof. univ. Petru Liuba – cardiolog pediatru, șeful catedrei de Cardiologie Intervențională a Universității din Lund, Suedia. Beneficiarul intervenției a fost un copil de doar 8 ani.

Pacientul suferea de stenoză aortică, afecțiune care presupune îngustarea orificiului aortic, astfel că sângele nu mai poate trece corespunzător din ventriculul stâng în aortă și astfel corpul nu mai primește atât oxigen cât ar trebui. Diagnosticul de stenoză aortică i-a fost pus copilului de la vârsta de 3 luni, iar această afecțiune, netratată, îi putea fi fatală.

Datorită intervenției care a constat într-o incizie la nivel inghinal prin care s-a introdus un cateter în ventriculul stâng, iar apoi un alt cateter (cu un balon umplut cu un amestec de ser fiziologic) în partea aortica, pentru a dilata valva, mărindu-i orificiul de deschidere, s-a putut evita hipertrofia ventriculului stâng și insuficiența cardiacă.

Operatia face parte dintr-un amplu proiect de responsabilitate sociala care a debutat la inceputul anului 2014 si care consta in realizarea unor interventii chirurgicale complexe efectuate pro-bono de echipe de reputati medici cardiologi din strainatate, impreuna cu medicii spitalului Polisano la copii cu malformatii congenitale cardiace proveniti din familii defavorizate sau centre de plasament.


Text: Bianca Bădescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.