Studiu: cum influențează dieta vaccinul antigripal?

Un studiu de laborator recent efectuat a constatat că intervențiile dietetice au dus la îmbunătățirea biomarkerilor metabolici și la un răspuns mai bun al vaccinului antigripal, care a salvat circa 154 de milioane de vieți în ultimii 50 de ani, potrivit unor estimări făcute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Recentele constatări făcute de cercetători indică faptul că intervențiile dietetice care conduc la pierderi în greutate au favorizat o mai bună funcție imunitară, ceea ce a susținut răspunsul la vaccinul antigripal.

Legătura dintre vaccinul antigripal și dietă

Obezitatea a fost și este asociată cu un risc mai mare de boli infecțioase grave, printre care se numără și gripa. Cercetătorii notează că obezitatea poate, de asemenea, să diminueze eficacitatea vaccinurilor antigripale. În cadrul studiului recent publicat în Nature Microbiology, au fost testate câteva scenarii diferite pentru a constata dacă schimbările alimentare ajută sau nu înainte și după vaccinare.

Având sub observație două grupuri de șoareci, cercetătorii au constatat că trecerea de la o dietă bogată în grăsimi la una mai sănătoasă, de control, cu 4 săptămâni înainte de vaccinarea antigripală a înregistrat o rată de supraviețuire de 100% în rândul șoarecilor anterior obezi. Cercetătorii au observat un răspuns imunitar îmbunătățit la acești șoareci, precum și o scădere a morbidității și mortalității.

Limitările studiului

Deși rezultatele studiului sunt îmbucurătoare, sugerând că modificările dietei în sprijinul pierderii în greutate pot contribui la îmbunătățirea eficacității vaccinului antigripal, principala limitare resimțită de cercetători este faptul că cercetarea a fost realizată pe șoareci. Așadar, sunt necesare investigații suplimentare înainte ca aceste constatări să poată fi aplicate la oameni.

De asemenea, cercetătorii notează că au fost limitați și din pricina eșantionului redus al șoarecilor cu o dietă bogată în grăsimi care au supraviețuit expunerii la virusul gripal. Oamenii de știință au subliniat necesitatea unor investigații mai elaborate a modului în care nutriția are efect asupra bunei funcționări a celulelor imunitare în timpul vaccinării antigripale și a infecției cu virusul gripal.

Sursă: Medicalnewstoday.com

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

 

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.