Măsurarea tensiunii arteriale, factor-cheie în depistarea bolilor cardiovasculare

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Exeter, Anglia, consideră că diferenţa valorilor rezultate în urma măsurării tensiunii arteriale de la ambele braţe poate pune în pericol viaţa pacientului. Ei transmit că dacă diferenţa este de 5 puncte, riscul de atac de cord, accident vascular sau deces prematur creşte. Specialiştii consideră că verificarea tensiunii arteriale a pacienţilor la ambele braţe nu este realizată în mod obişnuit de către cadrele medicale, iar diferenţele dintre valori pot fi un semn al arteriosclerozei. Această afecţiune este reprezentată de îngroşarea vaselor de sânge care transportă substanţele nutritive şi oxigenul de la inimă către restul organismului.

Etapele studiului

Constatările cercetătorilor se bazează pe 24 de studii desfăşurate în întreaga lume, la care au participat aproximativ 54.000 de persoane. În decursul a 10 ani, 11% dintre participanţi au suferit un accident vascular sau un atac de cord. Specialiștii au transmis că diferenţele de valori dintre cele două braţe, în urma măsurării tensiunii arteriale sunt normale, însă dacă acestea sunt cu cel puţin 5 puncte sau mai mari, sănătatea pacientului ar putea fi în pericol.

Persoanele cu tensiune arterială crescută, factori de risc

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că diferenţele de valori sunt mai frecvente la persoanele cu tensiune arterială crescută şi valorile colesterolului peste media normală, dar şi la cele care suferă de diabet. În ceea ce privește monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu, cercetătorii îi sfătuiesc pe pacienţi să contacteze medicul specialist dacă aceştia observă în mod repetat o diferență semnificativă între valorile tensiunii arteriale măsurate la ambele brațe.

Sursa: webmd.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.