Ministerul Sanatatii anunta ca Programul de Tratament Invaziv al Infarctului este considerat un succes

Dupa 5 luni de la lansarea programului (august-decembrie 2010), evaluarea medicilor cardiologi arata ca 1.293 de pacienti au beneficiat gratuit de tratament corespunzator al infarctului miocardic, respectiv dezobstructia arterelor coronariene si introducerea de stenturi.

Cateterismul este un procedeu care trebuie aplicat pacientului in primele  a12 ore de la producerea infarctului miocardic, care consta in dezobstructia arterelor coronariene si introducerea unui stent, adica a unui dispozitiv medical care mentine artera deschisa sub forma unui cilindru.

“Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut a fost elaborat si implementat in premiera anul trecut si se deruleaza incepand cu luna august 2010. Un astfel de program era necesar deoarece diagnosticul si tratamentul de reperfuzie in infarctul miocardic acut in Romania se afla sub standardele existente in tarile din Uniunea Europeana. Tratamentul corespunzator al infarctului miocardic a salvat viata a 1.293 de pacienti care au beneficiat de programul Ministerului Sanatatii”, a declarat ministrul sanatatii, Cseke Attila.

Programul M.S. este implementat in 10 centre specializate din spitalele din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Targu Mures si Cluj Napoca.

Scopul programului este acela de a trata corect infarctul, conform ghidurilor europene, prin accesul rapid al majoritatii pacientilor la reperfuzie prin cateterism si dezobstructie, precum si prin asigurarea 24 de ore din 24 a facilitatii de reperfuzie interventionala in centrele implicate. Este foarte important faptul ca mortalitatea intraspitaliceasca la pacientii cu infarct miocardic acut a scazut in centrele respective cu aproximativ 50%. Anul trecut, programul a beneficiat de un buget de aproximativ 12.940 milioane de lei.

Studiul a fost transmis Agentiei pentru a sprijini o cerere de extindere a indicatiilor medicamentului Avastin pentru tratamentul cancerului mamar in asociere cu capecitabina.

Medicamentul Avastin folosit in asociere cu paclitaxel continua sa fie o optiune de tratament pentru femeile diagnosticate cu cancer de san, dar nu si in alte combinatii terapeutice.

 

Agentia Europeana a Medicamentului a confirmat ca beneficiile asocierii medicamentului Avastin cu paclitaxel depasesc riscurile si ca aceasta combinatie ramane o optiune de tratament importanta pentru pacientii care sufera de cancer de san metastatic. Comitetul pentru medicamente de uz uman (Comittee for Medicinal Products for Human Use – C.H.M.P.) al E.M.A. a concluzionat, de asemenea, ca raportul beneficiu-risc al asocierii medicamentului Avastin cu docetaxel este negativ si ca aceasta combinatie nu ar mai trebui sa fie utilizata in tratamentul cancerului mamar. Pacientii aflati sub tratament cu aceasta combinatie ar trebui sa discute cu medicul lor despre oportunitatea continuarii tratamentului.

Avastin este un medicament anticanceros care contine substanta activa bevacizumab. Este utilizat in combinatie cu alte medicamente oncologice pentru tratamentul cancerului de colon, rect, plaman, rinichi sau san. C.H.M.P. a evaluat utilizarea medicamentului Avastin doar pentru tratamentul cancerului mamar si aceasta nu afecteaza utilizarea sa in celelalte indicatii.

C.H.M.P. a inceput evaluarea utilizarii medicamentului Avastin pentru tratamentul cancerului de san metastatic deoarece informatii noi dintr-un studiu au sugerat ca asocierea terapeutica a acestuia cu docetaxel poate avea un impact negativ asupra supravietuirii in ansamblu (cat timp au mai trait pacientii dupa initierea tratamentului). Studiul a fost transmis Agentiei pentru a sprijini o cerere de extindere a indicatiilor medicamentului Avastin pentru tratamentul cancerului mamar in asociere cu capecitabina. Asocierea terapeutica a medicamentului Avastin cu docetaxel pentru tratamentul cancerului de san metastatic a fost aprobata in septembrie 2009 pe baza datelor care aratau o crestere usoara, dar semnificativa, a supravietuirii fara progresie a bolii (cat timp au trait pacientii fara ca boala lor sa se agraveze) si niciun efect in detrimentul ratei de supravietuire in ansamblu.

Informatiile noi transmise Agentiei adauga incertitudinea in privinta efectului asupra ratei de supravietuire, iar efectul de regres al ratei de supravietuire nu poate fi exclus. Noile date pun, de asemenea, sub semnul intrebarii marimea efectului asupra supravietuirii fara progresie a bolii, care pare sa fie mai mic decat cel observat anterior. Deoarece cresterea ratei de supravietuire fara evolutie a bolii continua sa fie foarte mica, C.H.M.P. a concluzionat ca beneficiile asocierii terapeutice a medicamentului Avastin cu docetaxel nu mai depasesc riscurile.

In ceea ce priveste asocierea terapeutica a medicamentului Avastin cu capecitabina, Comitetul a apreciat ca, in ciuda faptului ca informatiile au demonstrat o crestere usoara a supravietuirii fara evolutie a bolii, nu au fost observate efecte clinice relevante asupra altor parametri, cum ar fi rata de supravietuire sau calitatea vietii influentata de starea de sanatate. S-a considerat ca beneficiile relativ modeste nu depasesc toxicitatea inalta a combinatiei terapeutice a medicamentului Avastin cu capecitabina, tinand cont de faptul ca noua indicatie era destinata pacientilor pentru care un tratament relativ mai bland ar fi fost adecvat. Astfel, Comitetul a concluzionat ca noua indicatie terapeutica propusa nu trebuie aprobata.

In ceea ce priveste utilizarea medicamentului Avastin in combinatie cu paclitaxel, Comitetul a concluzionat ca beneficiile continua sa depaseasca riscurile, deoarece datele disponibile au demonstrat convingator prelungirea supravietuirii fara evolutie a bolii la pacientii cu cancer mamar, fara un efect negativ asupra ratei de supravietuire.

Comitetul a recomandat astfel ca pentru tratamentul cancerului de san medicamentul Avastin sa fie asociat terapeutic doar cu paclitaxel.

Recomandarile Comitetului au fost transmise Comisiei Europene pentru adoptarea unei decizii.

Cuvinte-cheie:

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.