Premieră: un copil s-a născut după ce ovulele mamei au fost congelate 5 ani

Primul copil născut în urma unei noi tehnici de congelare a ovulelor este sănătos şi oferă speranţe mamelor cu probleme de fertilitate. Micuţul Jules s-a năcut la Spitalului Universitar Antoine Béclère, Franţa, în condiţiile în care mama sa suferea de infertilitate, în urma tratamentului pentru cancer de sân. În urmă cu mai mult de 5 ani, specialiştii în infertilitate au recoltat ovulele premature ale mamei, care ulterior au fost crescute în laborator. Pasul următor a fost congelarea ovulelor pentru o perioadă de 5 ani.

Ovulele au fost congelate cu ajutorul azotului

Ovulele au fost recoltate înainte ca mama să înceapă tratamentul pentru cancer de sân, care a dus la infertilitate. După terminarea tratamentului medicii au considerat că această procedură este singura care nu ar fi afectat sănătatea femeii. Pentru a scădea riscurile formării cristalelor de gheaţă, ovulele au fost congelate folosindu-se azot. După 5 ani au fost dezgheţate şapte ovule, iar unul dintre acestea a reuşit să se dezvolte într-un embrion sănătos.

Când fertilizarea in vitro și încrederea în medic produc minuni

„Nu ştiam dacă ovulele vor supravieţui în urma procesului de congelare şi dacă îşi vor păstra potenţialul de a produce o sarcină şi o naştere sănătoase. A fost o surpriză foarte plăcută pentru noi”, a declarat dr. Michaël Grynberg, şeful departamentului de medicină reproductivă şi fertilitate din cadrul Spitalului Universitar Antoine Béclère.

Sursa: theguardian.com

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.