Prezenta neasteptata a ADN-ului viral in vaccinurile vii atenuate nu afecteaza sanatatea publica

Comitetul stiintific pentru Medicamente de Uz Uman ( Committee for Human Medicinal Products = CHMP ) al EMA a finalizat o evaluare a impactului detectarii fragmentelor de ADN provenite de la agenti virali in cateva vaccinuri vii atenuate, prin utilizarea unei noi metode de testare.
CHMP a hotarat ca prezenta neasteptata a ADN-ului viral in aceste vaccinuri nu prezinta riscuri pentru sanatatea publica, deoarece tipurile de virusuri detectate nu provoaca imbolnaviri la oameni.
Vaccinurile vii atenuate sunt vaccinuri care contin virusuri ce au fost „atenuate” (slabite) astfel incat acestea sa declanseze un raspuns imun fara sa provoace imbolnavirea. Vaccinurile de acest tip autorizate in Uniunea Europeana (European Union = EU) sunt folosite ca protectie impotriva unor boli precum poliomielita, rujeola, parotidita epidemica, rubeola sau gastroenterita provocate de infectia cu rotavirus.
Evaluarea a fost initiata la solicitarea Directorului executiv al EMA, in urma detectarii de fragmente virale in vaccinurile fabricate. O echipa de cercetatori a testat diferite vaccinuri printr-o metoda de inalta tehnologie numita metagenomica, utilizata in mod normal pentru studierea microorganismelor prezente intr-un mediu specific prin cercetarea materialului ADN/ARN. Atunci cand aceasta metoda a fost aplicata la vaccinuri, cercetatorii au descoperit ADN viral neasteptat de la un circovirus porcin (porcine circovirus=PCV, un virus gasit in mod obisnuit in carne si in alte alimente).
Concluzia a fost ca prezenta neasteptata a ADN-ului viral in aceste vaccinuri nu prezinta riscuri pentru sanatatea publica.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.