Proteina prosapozină, noua ţintă a tratamentelor pentru ateroscleroză

Ateroscleroza este principala cauză a atacurilor de cord. Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Radboud din Olanda au descoperit o proteină, numită prosapozină, care pare să joace un rol important în apariţia aterosclerozei. Ateroscleroza este cauzată de colesterolul care se acumulează în interiorul şi pe suprafaţa pereţilor arteriali. Pereţii arteriali se pot inflama, acest lucru ducând la apariţia cheagurilor de sânge.

Inhibarea celulelor macografe, factor-cheie în tratarea aterosclerozei

Macografele sunt celule responsabile de apariţia inflamaţiei la nivelul pereţilor arteriali. Oamenii de ştiinţă, prin intermediul acestui studiu, şi-au propus să găsească o modalitate de încetinire a inflamaţiei cauzate de activarea celulelor macografe. Aceştia au dorit să observe ce se întâmplă atunci când celulele macografe sunt dezactivate. Macografele conţin un comutator metabolic numit mTOR. mTOR este o protein-kinază serină/treonină. Aceasta reprezintă conexiunea moleculară între semnalele nutritive și procesele metabolice implicate în dezvoltarea celulară. Folosind nanotehnologia, echipa de cercetători a oprit acest comutator metabolic şi a dezactivat celulele macografe.

Prosapozina are un rol important în metabolismul macrografelor

După o săptămână, aceştia au observat că leziunile cauzate de ateroscleroză şi inflamaţia s-au diminuat. Acest rezultat i-a făcut pe cercetători să-şi dorească să descopere mecanismul molecular care stă la baza acestui puternic efect antiinflamator. Astfel, experții au descoperit că proteina prosapozină joacă un rol important în metabolismul macrografelor. Analizele au indicat că inflamaţia vaselor de sânge a fost mai redusă în cazul şoarecilor care nu pot produce prosapozină. Oamenii de ştiinţă consideră că viitoarele tratamente pentru ateroscleroză ar trebui să aibă în vedere proteina prosapozină.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.